巨商2023回巨心得

1001 回覆
87 Like 11 Dislike
代貼

呢個post係懶人包for退巨一段日子/好耐之前玩過巨商既人睇 歡迎大家交流指正下

神獸:朱雀/白虎/青龍/玄武
呢4隻可以合做麒麟再上天王
基本上如果想玩到依加版本既新野 天王基本上係必備係爭在揀邊隻 當年封印書因為係要抽所以合一隻馬(麒麟)係超貴 依加商城已經可以買

天王:雀天/虎天/龜天/龍天 (麒麟+1神獸)
呢4隻冇話邊隻勁啲 大家功能上唔同
雀天:高傷/打王/刷兵快/朱雀易升
虎天:刷兵最快/坦
龜天:可坦可輸出/多數用黎掛機/升lv慢
龍天:天地通殺/前期廢+裝貴

簡單黎講雀天虎天起手係最合適 因為合龍天同龜天分別要青龍同玄武都比較難升 所以多數都係用天王帶

冥王:凶獸 > 覺醒凶獸 > 冥王

日冥:坦/頂晒天地怪/打王
台冥:召隻坦可以引怪打佢(刷怪升lv用)
明冥:配合虎天陣輸出可對空
朝冥:龍天陣用 對天降抗
印冥:天地降抗(可疊陰念)

印冥比較特別係印神獸再合

傳說將帥:4隻二轉/三轉將合做一隻 功能有好多 可以上52巨商睇翻 有刷怪/抗王/輔助等等

屬性:風剋雷 雷剋水 水剋火 火剋風

巨集:用Mouse粒制set好晒 禁一下自動打

Server:台巨/國巨/熱巨/大商人

4個都玩過 4個都有優缺睇你要咩
台巨:最新/開始多福利/多外掛/升lv慢
最頂唔順係啲外掛…掛到其實打料賺既水位少左好多… 唔明GM點解唔搞搞佢

國巨:冇外掛/價格穩定/英文
我玩果陣點品不可易 升完信好似都係只可以解一樣 所以成個節奏好慢.. 但如果長玩可以考慮 等國巨巴打補充 我唔算熟

熱巨:版本太舊/可玩雙天王/物價爆晒/私服6-9倍經
應該係大陸人主理 現階段唔建議

大商人:版本中間/物價穩定/升lv快/私服
大商人私服都係6-9倍經咁上下 今次退巨玩佢 比較岩啲翻工冇乜時間既人玩(我)合天王唔洗300幾HKD就可以了 岩比啲完夢既人試一試 但始終唔係台巨 係私服 風險自己衡量

我都係多次入巨退巨 每次都冇玩到最頂 今次回巨share下 (今次主要係台巨+大商人)有人睇我再講多啲

歡迎大家留言分享/指正 小弟廿年前800Gash月費開始玩(雖然玩唔勁)歡迎吹下水
補充翻一點

巨集唔係官方認可 自己衡量使用 (雖然基本上人人都用)

因為以前打手多數係集中一隻(馬/天王)所以其實係唔洗巨集 但依加打手越黎越多 天王/主角/冥王/凶獸/傳說將…等等 基本上手速要極快(同勁攰)所以巨集某程度官方都係隻眼開隻眼閉
Lm想玩翻 但翻工好忙
每次聽個BGM都好舒服
如果巨商有手機版就正
童年回憶 開心 當年衝翻屋企玩

不過細個果陣都比人昆過

我依加都係抽2-3鐘玩
依加個玩法有啲難變手機
果陣由小五 未出二轉玩到出黎做野
我果陣都係未有二轉

果陣連張仙花都未有 都係靠高芭出大定之後打怪

果次就係比條友用普通芭蕉扇交易昆左我
一定簡最多人玩既ser
去到後期無人肝料又封外掛=玩唔撚到
我都係上個禮拜回鍋台巨 十幾年冇玩
課咗些少 出咗隻馬同龜升緊
抽咗啲福袋嘢 好多都唔知市價點賣
陣又未諗 有啲迷惘咁
打料賺到錢最開心 依加應該得國巨/大巨 做到 其餘要課金起手
任何Ser都係先向天王進發 睇你想玩咩陣

掛機/打王/刷料/升LV 要慢慢砌個陣
好似港巨咁
人又小,拍賣拉野都有機會因為係外掛野就比人封/抄家
後期d 野又難打又要多量無掛根本玩唔到
台巨只係多小小人玩既港巨
私伏唔知點啦
符bug扮外掛最戇鳩豬符bug到羊符
我不停取消交易 條友係咁不停換豬換羊
換到最後擺左張真嘅即確定交易
條友不停pm我叫我比返佢 話我呃佢
私服大商人冇呢個情況 我都見過有啲post話買料比人封 癲
層出不窮 跟住全包eq 入面果把係舊武黎既
差唔多2年無玩,傳說將有邊隻好?
玩到合完虎天明冥就棄左,依家仲係打百眼?
虎天陣一定係出孟獲先
百眼易打又多經
我明男起步 帶住燕1 孔2 同項羽轉咗台男(沖100信)
想出龜天先 多隻坦同弓手對空
其餘啲將諗唔掂
考慮緊出覺雷公同王巨2(祝斧坦)
想知啲老手點諗兵陣同流程
一定係風傳 如果你係玩念陣

因為得果2隻係打念陣 孟獲大範圍有暈又痛

新風傳一般般 再有錢可以合上埋印傳輔助(加技傷)
虎天明冥孟獲係咪可以set巨集,一齊出技?
收隻藍娃,出隻覺醒雷公
用雷公定,藍娃+馬,升住lv 先

或者 用燕1 朱雀符 打火蟹升
當年蓬萊 一開SER 就玩 課左幾千 之後外掛玩爛左個SER 全SER 最大個商團 又食曬D城 大田投到唔知幾多萬億 根本就變左速食GAME 玩唔到落去 打D料全部唔值錢
首先要諗你係想打啲咩

掛機/刷怪/打王

正常唔係掛機的話起手 金/巨/孔/天使係必需 (加抗/回魔/盾)其次係雷公同燕

龜天多數用黎掛機刷料賺錢 姐係一入場召晒坦/怪自己打

咁如果你想照出龜天其實都冇問題 龜天就要配日冥(坦+補智力)去打 之後睇筆直 合傳說將(水) 因為龜天係水屬 用黎刷火怪會有效啲

個思路係 天王+冥王+傳說將 然後打王/打料/升LV 自給自足
一定 3打手冇可能唔用除非你好似彈琴咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞