【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
見到姿姿咁折墮真係有啲心痛
然後對住件咁嘅人渣
咁個故又無人係人渣嚟嘅
第三章嗰陣你都話唔鐘意姿姿
所有路都係自己揀
咁都唔人渣?當人飛機杯咁
一啲尊重都冇
未扑之前都sweet㗎
好似
魚餌嚟啫
即係由頭到尾都只係想得到免費外賣
唔準你咁講
太痛了
Happy Friday 為大家送上帶苦的甜
見到正評默默多咗少少
雖然唔多但都好感恩大家鐘意個故同楊穎姿一齊成長
又會去我IG同我分享經歷過嘅Andus或者經歷過嘅痛
希望大家會繼續睇完個故,之後會令你有少少嘅感悟啦
IG繼續歡迎大家當我樹洞同我傾偈
雖然呢排傾到我完全無打過新故 嘻嘻
你哋真係好衰
講完呢句突然又會默默多幾個正評
不過都多謝你哋嘅
但都想揾人同我傾劇情㗎喂
遲啲劇情發展會唔會喺街上面見到小女友😮‍💨
太拍戲了
唔會
看着身下的Andus,我努力地出盡渾身解數去討好他,希望他能欣賞我的奉獻,至少我的胴體還能得到他的欣賞。

「唔得喇!比你再響上面真係搞唔掂。我都係做翻上面嗰個好啲。」Andus笑瞇瞇地說。

Andus 反捉着我雙手把我壓在床上,因為濕潤,所以一下子就輕易地被擊倒進入。

「嗯⋯⋯其實你下次唔洗整蛋糕啦,買啲Cream擦響你對波度,咪已經係大蛋糕囉~哈哈!」Andus挑逗地說。

他一下一下猛烈地抽插着我,只可惜他的動作,全都比不上他最後那句話,對我的傷害來得強烈。

那句話,根本就是拿着木樁一下一下地插穿我的心臟,每一下都浸滿了我失望的鮮血,再混上他殘忍的話語刺穿我的身軀。

或者他在乎的從來就只有我這副皮囊,因為這個胴體能夠為他帶來刺激,使他得到從小女友身上無法得到的高潮,而我一切情感上的付出在他眼中,根本分文不值,亦毫不需要。

——————————

經歷幾翻纏綿過後,我倆終於疲倦地倒頭躺在床上。

我側着身子,躺在Andus的懷中,頭壓在他的胸膛上,抬頭望向眼神抑鬱,一臉心事重重的Andus。

「做咩呀~呢排翻工好攰呀?」我温柔地說。

「以後呢⋯⋯你都係唔好係咁send Whatsapp 嚟喇。」Andus冷漠地說。

「點解呀?」我委屈地說。

我瞪大雙眼望着身旁這個上一秒還在瘋狂親吻我,與我纏綿的男人,下一秒居然會向我提出這個過份的要求。

「我唔想比佢發現呀~你成日send嘢嚟,上次爭啲就比佢睇到喇!」Andus無奈地說。

我知道男人在發射以後便會進入賢者時間,但我實在對Andus的秒速切換感到無比寒心。

「乖啦~我應承你,會keep住每日都揾吓你㗎喇,好無?」Andus温柔地說。

Andus 吻着我的頭頂,緊緊地擁着我搖晃了幾下。

「乜我有得揀咩?」我委屈地說。

我失落地鼓起腮望向Andus撒嬌,希望他能回心轉意,收會殘忍的決定。

「唉!我真係日日都好內疚呀!你明唔明呀?」Andus厭惡地說。

「係喇⋯⋯明喇⋯⋯」我委屈地說。

只可惜,他還是一如既往地有主見,一如既往地成為我跟他之間的判決者。我根本從來也無法上訴,有的,只是服從。

「都係唔好喇,比你電話我啦!」他說。

語畢,他就直接伸手到床到拿起我的電話。

「做咩事呀?」我問。

「你解咗鎖先。」他說。

他拿起我的電話對着我的臉,想用FaceID解鎖。我接過電話,在螢幕上輸入密碼,乖乖地遞給了他。

「嗱~你想點呀?」我一臉無辜地問。

他接過電話後,便直接打開whatsapp,把我跟他的對話 ——

一鍵刪除。

「你做乜嘢呀!做咩要咁做呀!點解呀?」我驚訝得激動大叫起來。

「我唔覆你嗰陣,你望住啲對話咪又係會唔開心。」他說。

「咁又點喎⋯⋯你以為所有嘢都可以咁樣㩒個制就delete 得晒咩!」我激動地說。

「我為你好咋!過多排可能你就會覺得自己咁樣好傻㗎喇!」他無奈地說。

「鐘意一個人無話傻唔傻㗎!」我激動地說。

「你聽話啦!我唔想你日日loop住唔開心呀。」他說。

「咁你話事啦⋯⋯我同你之間,有邊次唔係你話事吖⋯⋯」我絕望地說。

我再也忍不住低下頭失聲地痛哭,Andus一手把我擁在懷中,緊緊地抱着我。

其實他全都對,在這段他漸漸減少回覆我的日子中,我一有空就會翻看一直以來跟他Whatsapp的所有對話,去回味我跟Andus從認識到曖昧到現在糾纏的一切一切。

每次看完,都總會令我對他份外掛念,亦每每叫我失眠。

「唉,你唔好喊啦~我之後真係會揾你㗎,好無?」他說。

我閉着眼緊緊地抱住Andus,頭埋在他的胸膛,着自己好好記住這一刻的温度。

——————————

翌日的早上,我再次被Andus的親吻喚醒,他依舊的迷人,依舊的温柔,對我亦依舊的殘忍。

我們如常地把握時間在退房之前做了場愛,只是這次我們整個過程都默不作聲,彷彿大家都希望牢牢記住對方帶來的觸感。

因為我知道,我快要被他拋棄了。

——————————

離開房間之前,我打開冰箱看着昨晚只被Andus吃了一口的Tiramisu,默默地包好放回紙盒內。

「係喎!琴日你個蛋糕⋯⋯都無時間食添!」Andus平靜地說。

「你會唔會想帶翻屋企食呀?」我試探地問。

「唔喇~我都唔係特別好甜嘢。」他說。

「好啦,咁我拎翻自己食啦。」我無奈地說。

「又做咩呀?」他不耐煩地說。

「無呀~我自己整出嚟,唔想嘥嘢啫。」我平靜地說。

我覺得我就跟這盒tiramisu 一樣,被嘗過後因為不再新鮮,所以就輕易被他放棄。

——————————

離開酒店以後,我們一同走在尖沙咀的街頭。Andus忽然停下腳步,從口袋拿出電話看了看,我跕起腳尖故作偷看,Andus當然在我看到之前,已經趕快把電話再次塞回口袋裡。

「佢揾你呀?」我明知地故問。

「嗯⋯⋯揾我食lunch。」Andus冷漠地問。

「喔!好呀,你去囉。」我平靜地說。

「我送你翻去先啦。」他說。

「其實呢,佢有咩好過我呀?」我試探地問。

Andus沒有回應,牽着我繼續往地鐵站方向走去。
心都噏埋
唉真係好想個仆街得到報應🤬
放心啦
個心會血肉模糊地粉碎㗎
你望住依家個世界
你知㗎
仆街係無報應㗎
下次試吓幫我推推post?
究竟幾時結束呢段咁既關係想睇女主角覺醒
2日無追故 今日一次過睇返覺得女主角對住Andus真係無底線 夾硬刪除人地d野都忍得到
個故完嘅時候
依家第6章
成個故有10章

楊穎姿好鐘意一個人嘅時候係咁㗎喇
All in無底線
Allin得,一係贏,一係輸到盡
係!廣告都話:怯就輸一世
「唔應我係咪即係咩都好過我呀?」我失落地問。

我故意地逼迫他回答,因為我需要一個殘忍得足夠令我死心離開的答案。

Andus聽後停下腳步,回頭望向我。

「唔係好過你,你好佢好多。唔會發我脾氣,又好關心我,好獨立⋯⋯又好識嗲我。」他温柔地說。

Andus 的手放在我的頭上,一下一下地輕輕的撫摸着我的頭髮。

我不是想你給我個比昨晚還要殘忍的答案嗎?為何到了這刻才又用上一字一句的温柔去挽留我呢?

「咁⋯⋯到底係點解呀?」我失落地問。

Andus 深呼吸了一口。

「我⋯⋯係佢第一次⋯⋯」他說。

「哈!原來係因為我唔係第一次呀。」我呆了兩秒後低聲地恥笑自己。

那一句話,就好像在寺廟內敲響那個祈福的大鐘一樣,清澈地在我腦袋中迴響。每一字一句都深深地刻在我的血肉內。

原來我一直執着想知道,令Andus對我卻步的原因,就只是因為我不是處女。

我因為Norman是第一次所以放棄他,可笑地我卻因為不是第一次,而被Andus所放棄。

——————————

「你去揾佢啦,我未想翻屋企住。」我故作平靜地說。

我沉默了一會之後,努力忍着已經在眼眶打轉的淚水繼續說話。

「又做咩呀?」他不奈煩地說。

「咁你揾佢食lunch,我都要去食lunch嘅啫。」我說。

「咁你自己小心啲喇。」他摸着我的頭髮,温柔地說。

「得啦~大個女~你走先啦~我想望住你走。」我說。

「你唔好咁啦。」他無奈地說。

我沒有回應,直接伸手拉着他西裝的衣領,把他往我身邊拉過來,跕起腳尖温柔地吻住他的雙唇。

「做咩事呀~」Andus伸手温柔地抱着我。

「無呀~生日快樂呀。」我努力擠出笑容地對着他說。

「你記住你應承過我,每日都會揾我㗎!我之後就唔主動whatsapp你喇。」我說。

我強忍着快要溢出眼眶的淚水,把他拉到我面前跟我臉貼臉的,着他看到我此刻的模樣,好讓我的臉龐刻在他的腦海中。

因為身高差的關係,我永遠只能抬頭仰視,看着Andus龐大的身軀。就跟我與他的關係一樣,他永遠是操控一切的掌舵人,我就只能在背後乖乖地聽他發號師令,聽從他所有的指令。

其實到最後我還有最後一句始終沒有說出口,就是⋯⋯

『當你無再揾我嘅時候,我就知你決定唔要我㗎喇。』我心想。

「係喇~你翻去都小心啲啦~我哋一齊分開行啦,你望住我走好似好怪咁。」他說。

「好啦。」我說。

Andus 低頭沉沉地吻了我一下,之後就搭着我的肩膀,把我整個人轉到背對着他。

「咁我走喇~我食完飯再揾你啦~」他蹲着身子在我耳邊低聲地說。

我感覺到Andus 在我臉上親了一口,摸了摸我的頭轉身離開。我大概停下五秒以後便回頭眺望Andus的背影。

望着那個已經走遠的背影,我知道。其實我永遠也無法跟他一輩子走在一起,我或者是他路途上其中一個女人,但永遠不可能是最後的一個女人。

直到無法再看到Andus的身影後,我便徐徐走到尖沙咀碼頭,坐上了前往長洲的渡輪。

我不知道為甚麼會選擇到長洲,我只知道我實在不想就這麼大白天便回到家中喝悶酒。坐在輪船上,我回想着與Andus認識以後的種種一切,我終於忍不住痛哭起來。

豆大的淚珠一滴滴地從我臉上滴在我面前的地下,我不知道身旁的乘客會否發現我在痛哭,我也不太在意,因為就算發現,我也止不住早已翻湧多時的淚水。

我努力從手袋翻找紙巾,抹掉已經被我哭花的妝容,忍住涰泣的聲線,希望盡量不要影響到旁邊的乘客。

渡輪靠岸後,我頹廢地走出碼頭,幻想着腳下的每一步都是早前Andus跟小女友走過的足跡。

由於假日長州特別多人,我走了好一段時間,好不容易才在泳灘的角落找到個位置。我坐在泳灘旁邊的石牆上,拿出那盒被Andus不屑一顧的Tiramisu ,一口一口地挖了出來,塞到自己口中。

其實這盒Tiramisu並不甜,反而我加了雙倍的咖啡粉去取代大部分的可可粉,另外還加了雙倍的RUM酒去製成,所以吃起來應該偏濃,甚至帶甘苦。不過,應該總不會夠我現在的心情苦澀。

現實中的我因為天生「黑面」,只要不把笑容掛在臉上,就總會被身邊的人覺得我在發脾氣。

亦因為不善交際,所以我有一個習慣,在心情極為低落時,總喜歡一個人坐在海邊,打開電話的錄音或者錄影模式與自己聊天。

總感覺只要將當天的心情錄製下來,就能把心中一切的不悅好好封存,到我他日已經將情感放下時再翻看,總希望我能笑着面對一切一切。

——————————

我在海邊坐了良久,身後已經有一對對的男女,一群群的年輕人在旁邊往渡假屋的路上經過。

當我準備站起身離開回家時,我發現我終於收到Andus的Whatsapp訊息。

『我食完喇。 05:54 PM』Andus的第一個訊息。

『其實我真係唔想你唔開心㗎。 06:00 PM』Andus的第二個訊息。

『我真係無嘢呀~ 06:01 PM』我回覆他。

我默默Mute & Archive了跟Andus只有這三句的Whatsapp對話紀錄。

因為我想賭最後一次,看他能否看穿我的「無嘢」其實是希望得到他的關懷和珍惜。
同用完即棄有咩分別?😮‍💨😢🥲
無棄㗎
應承咗仲會揾姿姿㗎
仆佢個街 呢啲人呢死幾廿次都唔夠🤥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞