【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
終於有機會將來養husky!
香港嗰啲見到佢哋都覺得熱
可能只係佢「形容」下嘅差唔多
始終我無見過任何相同真人
又或者重點唔係「差唔多」
而係搵個無玩過無咁fuck嘅人做另一半
因為玩過嘅人都唔會信有人唔玩

每逢香港時間凌晨十二點過後,我發出去的Whatsapp訊息就會由雙藍剔的已讀狀態,變成單灰剔的未讀或者被封鎖的狀態。

可能每逢十二點後,就要跟現在的女朋友相擁吧。可能是怕偷偷跟我這個匿名的普通朋友聯絡會被發現⋯⋯嗎?

但我明明就沒有跟他聊上甚麼多曖昧的說話,又可能我對Andus而言,或者永遠都只是個適合偷情的對象。

『同佢好耐都無啦,佢淨係掛住陪貓。 11:30 PM』他說。

『買啲衫嚟增加情趣囉。 11:31 PM』我說。

『佢好似無乜需要咁。 11:31 PM』他說。

我隨手在IG shop上搜尋了一下,截了幾張模特兒穿上性感睡裙的圖片發了給Andus。是的,我也曾經在那間店為他買過那兩件黑色跟粉紫色睡裙穿給他看。

『想睇你着多啲⋯⋯ 11:32 PM』Andus回覆我。

『睇吓點,嘻嘻。 11:33 PM』我回覆他。

我沒有捅穿最後的窗戶紙,因為不需要。即使他知道真相,也不會對我跟他的關係有任何改變。

我有跟Yannie提及過這事,結論就是,我對Andus而言,就是一份難以忘懷的刺激。

大概是在他的人生中被分配為一個永遠都會陪他玩曖昧不明遊戲的女人,但絕對不會是被命名為女朋友的女人。

因為太輕易地得到手了,太隨便了,對嗎?

——————————

其實我很討厭門當戶對這個成語。

或者有些人的確喜歡跟自己步入禮堂的另一半是純潔單純的化身,像楊穎姿這種有過去的女人只能遠觀褻瀆,卻不可能共偕連理。

因為不夠「乾淨」,或者這又會被稱為很女權的言論吧。但你真的希望另一半是乾淨得腦袋空空如也,光有乾淨的皮囊卻沒有靈魂思想的生命嗎?

其實正面的方向思考,我好像該慶幸我沒有成為現在Andus 身邊,那個被男朋友背着跟其他異性普通朋友埋怨性事的女朋友。

因為我跟Andus 由始至終也沒成為過真正的情人,我們一直都只是普通朋友,這是他說的。

或者平衡時空下的另一方,即使我如願跟Andus成為情侶,可能也只會活得像個怨婦一樣,只要跟我分開活動,我就會整天猜疑他的去向,是否又結識了第三四五六七八者。

『你睇你~幾咁好~ 02:19 PM』Andus在Whatsapp說。

『廿四孝女朋友~邊度揾? 02:20 PM』他接着說。

『你咪又係唔要我:) 02:20 PM』我回覆他。

『唔關事~ 11:33 PM』他回應我。

『你嗰陣話唔想嘅。 11:32 PM』我直接了當地回覆他。

因為每次聊到這個話題,他便會消失好一陣子。之後又會在幾個月後若無其事地繼續消費我對他的耐性。

他一直都是這副模樣,一直都沒有改變。

甚至我有開玩笑地問過Andus,假若他結婚,會不會邀請我出席。

『遲吓先啦~ 09:31 PM』Andus回覆我。

『佢無暗示過你咩? 09:32 PM』我回覆他。

『到時再plan囉~ 09:33 PM』Andus回覆我。

『祝福你哋。 09:34 PM』我回覆他。

『咁你幾時得閒見呀? 09:35 PM』他接着說。

『做人夫都仲唔乖? 09:36 PM』我回覆他。

『唔關乖唔乖事,係食唔飽會肚餓 09:37 PM』他接着說。

可能因為他一直只當我是甚麼關係都沒有的「普通朋友」,我才能從這個人口中得知他真正所想。

假若我與他真正成為情侶,或者我就只會一直旁敲側擊地希望能早日與他結婚生子。又或者即使與他結婚了,他卻又一直背着我與別人進行活塞運動卻又懵然不知。

一直不會知道這個男人的真正想法。

——————————

因為我跟Andus的故事在開始時,就已經出錯了。

還記得那通令我跟Andus從純文字對話,變成電話對話的那通電話嗎?

很久很久之後我才發現,原來當天晚上Andus是因為剛剛跟當時的小女友吵完架,所以才睡不着覺,隨便找上我去對話。

而因為我的出現,亦剛好填補了他希望另一半是個乖巧聽話女生的慾望。

這一切的一切,只不過是由一個跟一個的謊言堆疊起來的誤會。

楊穎姿與Andus的故事,就只是兩個普通朋友的故事。

時間尚在流逝,故事永遠不會完結⋯⋯

——————————

每個人都需要繼續完成自己的道路,假若你的人生也遇上了一個錯的人,沒關係,但豁出一切去愛人之前,請永遠記得愛惜你自己。

我不恨Andus,因為恨了,就冒犯了我跟他一切可笑卻又珍貴的共同回憶。只是「如果可以,我想跟他重新認識」,可能是換個時間、換個地點、甚至換個身份,或者我們的結局都會不一樣。

或者現在想起還是會痛還是會想哭,但⋯⋯時間一定可以治癒我的,因為以前每一次都可以。

又或者其實我根本沒資格去恨他,因為我也是個會說謊,會出軌,會自私只為自己着想的人。

感謝給予我人生精彩劇情的他們,感激自己能從佈滿荊棘的泥濘中掙扎成長,最後感謝陪伴楊穎姿經歷痛傷痛,到最後學習覺醒中的每一位。

送上兩段我很喜歡的文字,共勉之。

——————————

「我渴望能見你一面,但請你記得,我不會開口要求要見你。這不是因為驕傲,你知道我在你面前毫無驕傲可言,而是因為,唯有你也想見我的時候,我們見面才有意義。愛也一樣,只有你也愛我,我愛你這件事情­才有意義。」—— 西蒙.波娃《越洋情書》

「因為一個人應該愛和他相等的人。」— 安東.契訶夫《契訶夫手記》
留名睇狗相
完全唔覺姿姿有啲咩污糟,姿姿就只係一個一直遇唔啱人嘅人
呢排習慣左每晚都黎睇,終於黎到要完結嘅一日
我無養
自己都養唔掂,遲吓再算
推推
我用「污糟」去形容可能唔係太準確

有時可能係過去太複雜
會覺得你咁愛上一個
咁會唔會只係因為同上一個一齊唔到
而「將就地」依家嗰個一齊
即使你冇呢個想法
但難保對方心入面會冇刺

所以寧願搵個單純無乜拍過拖嘅人一齊
因為過去無咁複雜
無咁多經驗,無咩令佢會懷念
多謝成為你睡前嘅習慣
不過真係唔好希望呢個故事有後續喇
有後續即係⋯⋯出事囉

我會繼續睇IG嘅,記得follow me
嚟緊會寫下愛情講經文
因為大家都好似好鍾意講經
師兄點解完故先嚟幫我推
因為差唔多完故先開始追po
多謝我完咗故先嚟幫手推
BTW follow我IG,我比較常用
同埋會多啲鳩噏吓
明明之前都有推
會唔會講下樓豬同andus而家的各自狀況?
我都係一個睇完先回應的老餅....性同愛不一定是對等的.
未結婚前也有試過有sp, 對方也曾用性把關係綑綁, 但最後也不了了之
愛- 不一定是相愛, 在我而言, 愛是為對方付出同關心, 包括他(她)身邊的...不一定要大事的, 病了, 替對方煲粥, 冬天蓋被, 夏天外出撐傘已很窩心了.
人會老的....到了人老珠黃時, 身體就不可能成為"工具"來維繫感情了..
作為一個男人, 當然也喜歡後生, 新鮮, 但我就不一定要得到的, 不一定是有食唔食, 罪大惡極的..
我大約估到姿姿年齡, 因又一城茶木開了也只是近幾年..
最後祝福所有人找要相(雙)愛的人, 只付出 不問別的....
可能我性格上性同愛分開唔到
有愛冇性所以同Norman分開
有性冇愛所以同Andus都唔work

唔一定要對等,我都知好難
所以只求互相珍惜,互相愛護

同意人老珠黃就唔可以靠身體
因為我都已老了lol
所以先會話想搵個愛先自己靈魂而唔係肉體嘅人
搵個即使真係肥矮毒柒200磅都唔介意嘅人
不過應該好難,再算啦

BTW時間線真係唔好嘗試估
我有專登改過吓的
即係話番又一城都未必真係讀CITY
同未必真係番又一城

因為好多人假定咗我讀CITY
我明明專登寫咗幾間U都有嘅嘢入去

ANYWAY~
多謝CD ROM讀者的閱讀報告
即使個故完咗都希望大家話我知有咩意見同諗法
我會睇的
同埋記得正評同follow我IG
謝謝大家
有性無愛嘅話同叫雞有咩分別?
可能有喜歡?但未夠愛咁解
喜歡你個人,但未係愛你個人

但愛你個肉體所以除褲扑咗先
我覺得咁樣好自私
Sor樓下太大篇依家先睇到你個留言

其實第十一章番外已經最update
我出之前嘅幾日都仲改緊
應該就無嘢好再更新到了
有嘅即係我又fuckup咗~
唔好咁對我啦
多謝我完咗故先嚟幫手推
BTW follow我IG,我比較常用
同埋會多啲鳩噏吓

同意人老珠黃就唔可以靠身體
因為我都已老了lol
所以先會話想搵個愛先自己靈魂而唔係肉體嘅人
搵個即使真係肥矮毒柒200磅都唔介意嘅人
不過應該好難,再算啦

ANYWAY~
多謝CD ROM讀者的閱讀報告
即使個故完咗都希望大家話我知有咩意見同諗法
我會睇的
同埋記得正評同follow我IG
謝謝大家

我通常會看了全文, 對主人家的故事有點感覺才回一下的...

有時找到了愛, 也不一定跟心中的設定一樣, 開始也可以已沒有激情, 換來的可以是細水長流的感覺(不用愛情2字), 有時對的人會刷身而過...不要讓他流走縱使只是一刻時光.. 姿姿會找到的..

要是一對能走到白頭的人, 大愛會是主要, 情可能只是一小部份.

對於一個年過半佰, 快退休的老人家, 妳怎也不算老的, 妳永遠年輕我20年以上...
咁人人都自私嘅
所有人都會想人人都對佢好

我信人性本惡的
只係社會規範令人唔敢承認自己自私
我的讀者年齡層真係好廣
你好似突破咗個上限

同意愛情終有一日會變為親情
但我好似仲未適應到有感情無愛情既關係
即係愛情始終都需要激情去維繫
先可以繼續成為愛情

如果只剩下感情無激情
時間耐咗就好容易心癢
所以先會有出軌偷食嘅存在
咁人有同理心㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞