【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
輕輕一推~
又出軌又搞人條仔阿姿好仆街
明就得啦,唔緊要
嗚你係咪又係search過我串錯嗰個
所以依家有link先搵到
我好柒呀頂
以前一直係ISFP
Andus之後係INFJ
雖然我都唔明點解變咁多

星座係最有母愛嘅巨蟹座啊
留名~新讀者
明白嘅
所以其實寫呢個故事唔係為咗幫自己洗白或者乜嘢
好似我第一句簡介就開宗明義講
寫係因為「有些事情需要被記錄」
我一開始係當自己嘅日記咁寫
所以好多嘢其實都好赤裸

坦白講
細個嘅我係冇可能諗到而家嘅我會變成咁
太多外圍嘅因素,同埋自己嘅少不更事
只係有頭髮邊個想做癩痢吖?
童話嘅故事之所以係童話因為佢唔現實
所以我係絕對接受呢個批評

同埋我都相信自己一定會落地獄的
放心
歡迎你蕉蕉
記得正評同follow我IG
Link我pin咗
我驚我又串錯,你㩒link就揾到的了
但跟身前這個男人磨蹭後沒有多久,很快我就感到有一雙手正大力地抓住我的肩膊,把我從那個韓國男人的懷抱中拉走。

「Sorry!Sorry!佢飲醉咗,唔知自己做緊咩㗎~唔好意思~打攪哂!」Jimmy連聲說道。

只見Jimmy一手把我拉到他的身旁,讓我靠到他的身上,再向那個韓國男人以及他身邊的朋友不停道歉。

說罷再把我推到他們五人之中,把我圍堵起來,以防我再突然走到鄰桌索吻。

「喂Chloe姐~生日都唔洗周圍派米啫~」Jimmy略帶耻笑地說。

「喂呀~收下把口啦!」Fanny扶着我在我身旁低聲說道。

「佢飲到咁醉,我哋都係早啲走啦。」Keith說。

以上,就是我從他們五個身上得到,有關我在生日當晚所有行為的全部情報。

在此特別鳴謝雖然嘴賤但拯救了我的Jimmy。(雖然他一輩子也不會知道,我在這邊跟他道謝就是了。)

——————————

我甘願折壽去祝福Jimmy的拯救,因為他絕對是個我最近太少遇到的好男人。

因為我至少清楚記得Jimmy沒有乘人之危,在我酒醉的時候佔上我任何便宜。

他其實大可以在拉扯之間觸碰我的胸脯,因為我當時可是完全倒在他的懷中,大概是他低頭就能看到被我夾緊的乳溝吧。

或者他可以在過程中偷偷撫摸我,之後加上言語上的挑逗,就能走上我跟Marcus的舊路,但他全都沒有做。

因為其實我知道,我胴體上的武器亦是對我自己最大的武器。

作為女人,加上現在有奶便是娘的世界,我當然清楚自己對異性吸引的地方。

但沒有一個女生會希望,對象只是因為你的胴體而覺得你吸引的。甚至平常對話間,若然被提起胸部我都覺得特別冒犯。

因為總覺得對方是有意圖地接近我,而我需要的是抬頭看着眼睛般,純靈魂的對話。

甚至以前在交友(交配)app中,我總會用上些看不清胸脯或者經過修改的照片。

每次被問上體態我都會用上「200磅,肥矮毒」去形容自己(雖然的確是事實),因為沒有期望就不會失望。

到真正見面,我亦會故意穿上鬆垮垮的上衣去遮掩,若然對方仍有能力讓我脫下衣裳,那胸脯就當成是他尋覓得來的禮物寶藏吧。

反正就是堆脂肪形成的球體肉身罷了。

因為有大量的前車之鑒,若然輕易地透露胴體武器,即使文字聊天時有多投契,到真正見面的時候,總會走進了那道正常朋友關係之間,絕不會走進的大門,發生性行為。(因為沒有愛,所以我是絕對不會稱呼這種活塞運動為做愛的。)

嗯,就跟我與Marcus之間一樣,因為學系相同,我跟他當時總會有聊不完的話題,興趣也大致相同。

但就因為輕易的坦露,所以我跟他永遠不可能再有任何的可能性。

或者我會對Andus如此死心塌地,除了他跟那個影響我最深的前度很相似外,亦因為至少他在見面之前,與我真的是純靈魂的對話。

至少在初次見面以前,他從沒問過我任何外表體態上的問題,或者叫我發過任何相片給他。

在第一次見面之前,我甚至都不太清楚他的外表,因為他都總用上些只看至背影的照片,只是看得出來他穿衣的風格,的確比普通小男生來得有品味有質感。

至少那通失眠而來的第一次通話,我跟他的確是用靈魂而非胴體去對話,在除下吊帶那刻以前,我感覺他並非因為我的肉身而覺得吸引吧。

至少在這個圖片比文字吸引的年代,他跟我曾經有過的情感交流實在令我動容,亦令我份外珍惜。

——————————

當我完全清醒的時候,我發現自己已經回到酒店的房間內,只有Fanny在蹲下來替我收拾行李。我猛得從床上坐了起來,呆呆地看着Fanny。

「咦你終於瞓醒喇?」Fanny笑着對我說。

「你快啲起身沖涼啦,仲有兩個鐘我哋就要搭KTX翻上首爾喇。」Fanny說。

「佢哋呢?」我呆呆地說。

「佢哋落咗去食早餐呀,我食完所以上嚟睇吓你點先,順便幫你執定行李。」Fanny說。

「唔該哂~Fanny BB~~~~」我撒嬌地說。

「得啦~雖然唔知你琴晚受咗咩刺激,不過呢,要你為咗佢而搞到自己咁嘅話,應該都唔會係啲咩好人嚟㗎喇。生完日大個女,你自己諗清楚啦~」Fanny語重心長地說。

每個人的人生中出現的不同人,都是為了從你身上得到些甚麼,或者教會你些甚麼。
你繼續加油打d 好文la, 大佬
過去改變唔到,少少建議做返個好人愛惜自己。覺得唔啱聽影響到你,收皮啦道德撚我無問題
好惡
覆緊你嘅呢一刻其實我都執緊
呢個故事本身得40集,依家加到去50集了
放心 依家做緊
依家無人夠我咁愛錫我自己
謝謝
正正係過去無得改變
但今日既自己/姿姿知道自己過去原來發生過咩事
咁佢而加自然可以有更多既選擇去點樣做人
有勇氣面對過去
仲敢寫埋出黎我覺得都已經好厲害
我自己就無勇氣公開了
多謝師兄
不過條路自己揀
楊穎姿會接受批判的
有少少故事 好似身邊嘅朋友
雖然唔係自己事 但見到身邊嘅朋友咁樣都好傷心
最後佢地搵到一個好愛自己嘅另一半
我諗佢另一半 都未知佢有咁嘅複雜過去
可以拎出嚟 都真係好大勇氣
叫做年輕個陣嘅輕狂 而家學識左點樣好好愛自己
愛自己同時 點樣可以好好俾人愛你
好似Marcus咁講:
有啲嘢你唔講,我唔講,根本唔會有人知

個人認為
自己知道經歷過啲咩,成為更好嘅人
珍惜眼前人就夠
愛係愛緊面對現實嘅對方
唔係愛緊滿身傷痕嘅過去
唔洗將自己嘅過去拎晒出嚟講嘅
講完又有可能會拎出嚟鞭屍
為咩呢?
而我相信Fanny的人生中一定亦經歷過不少痛苦,跟可恨的人糾纏過,才會一眼便看穿我昨晚荒唐背後的悲哀。

最懂女人的還是女人吧,雖然整個旅程我都沒跟Fanny聊上多少心底話,但就因為她這句話,我對她的好感完全大增。

但又覺得太多人明白我的痛苦是件很悲哀的事情,因為都是有經歷過類似傷痛的事才會明白這種悲涼,世界上壞人太多,他們這種好人太少。

——————————

或者也是時候改變了吧,始終我都又大一歲了。

我匆匆地洗了個澡,便隨便在酒店的餐廳拿了卷紫菜包飯,拖着行李跟他們一同前往KTX站。

一路上除了被Jack跟Jimmy恥笑我昨晚有多失態外,大家也很有默契地沒有問我箇中緣由。

我突然覺得他們其實也挺有愛的,就算年紀比我小,其實有時也可能比我更成熟,一切應該也只是人的問題,跟任何數字,任何年齡無關。

——————————

剛到達釜山KTX站的大堂,我便收到了佑韓經KakaoTalk致電給我的提示。

「姐姐你到咗KTX站未呀?」佑韓致電給我問。

「啱啱到咗喇~做咩呀?」我說。

「我買咗啲嘢比你呀~你依家響邊個位呀?」佑韓說。

我們跟佑韓最終在月台上碰了面,他拿了盒我以前每逢到韓國,都很愛買的韓國柿餅以及一大盒草莓給我,着我在KTX上可以吃。

雖然這些食物不是甚麼貴重的東西,我自己也可以買給自己食。但在這殘酷的世界上,有人會記得你喜歡吃甚麼而特別買給你吃,是一件很窩心的事。

「嘩你做咩無化妝嘅?你琴晚飲醉咗呀?」佑韓無奈地說。

「你又知嘅!!!!」我驚訝地說。

「你次次飲醉第二日就係咁傻吓傻吓嘅樣㗎啦!」佑韓不滿地說。

「癡線~講到我成日飲醉咁~」我尷尬地笑着說。

「唔好講我喇~你呢?你同女朋友聖誕過嚟香港玩啦~我到時帶你哋食好嘢!」我興奮地說。

「哈哈~到時仲係呢個女朋友先再算啦~」佑韓笑瞇瞇地說道。

其實,我跟佑韓之間好久之前也有曖昧過,但彼此都知道維繫異地戀有多難,嗯,又是那我影響我最深遠的前度教會我「Long Distance relationships don’t work 」的。

而且佑韓那時連軍隊也還沒有進(真.韓國軍隊),那可是整整兩年的漫長等待呢。

假如貿然開始,我跟佑韓可能現在連朋友也沒法再做了。所以我跟他都默契地退後了很多步,讓大家成為對方的異國好朋友就足夠了。

之後我憑佑韓的KakaoTalk 頭像,看到他又換了好幾任女朋友,遠在異地的我就只能為他祈禱,祝福他終有一天會遇到個能跟他過一輩子的女生罷了。

——————————

跟佑韓道別以後,我們六人便登上回到首爾的列車,我一邊化妝,一邊聽着他們向我描述我昨晚的失控之舉,也就是那些我被Jimmy拯救的過程。聽完之後我只有一個結論 —— 無論如何也不能在公眾場所再喝醉了。

也太丢臉了吧⋯⋯

回到首爾後,因為只剩下幾天就要回香港,我們也沒有再去Club,反而瘋狂去各大旅遊景點,去超市購物,按着Yannie指定的購物清單去採購,終於也到了離開韓國,回到香港的日子。

——————————

「Chloe呀⋯⋯我想問呢,其實你係點識到韓國男仔㗎?」Alice試探地問。

飛機上Alice坐在我身旁,就在我們吃着飛機餐時,她突然就轉頭過來問我。

「吓?我哋飛咗你先問嘅?」我無奈地說。

「嗯⋯⋯其實你落蘭桂坊、諾士佛臺嗰啲bar,應該都會識到啲響香港做嘢嘅韓國人嘅。」我說。

「咁你有冇韓國friend 係響香港做嘢㗎⋯⋯」她說。

「都有一個嚟咗Kong U exchange 嘅⋯⋯」我曖昧地說。

「真㗎?!」Alice興奮地說。

「不過女仔嚟㗎⋯⋯」我忍着笑地說。

其實不難聽得出,Alice想着我介紹佑韓或者那類男生給他認識。但她明明就已經有了個,把她當公主般捧在手掌心寵着的男朋友。

或者人就是貪婪的,得一就會想二,就跟Andus一樣,得到小女友的可愛和依靠,又會想得到我的仰慕和情慾。

不過Alice實在太小看我吧,我是打死也不會介紹佑韓給他的,他可是我親愛的韓國小弟弟呢,嘻嘻。

——————————

下飛機之後,我就再也沒有跟Alice見過面。但憑着從IG,Facebook 得到的資訊,Alice後來應該還是跟那位男朋友先生分了手。

再後來,Alice應該在蘭桂坊中認識了個美籍韓裔的男人,應該也挺有錢的,甚至會帶她回美國,跟男方的家人見面,大概是很認真地交往吧。

到幾年後,我以為他們肯定會共偕連理時,她們卻突如其來地分手了。

之後很快Alice亦定居了在韓國,交了另一個(一些?)韓國男朋友。

但再之後因為政見,我就在我IG的網友列表中刪除了她,就再也沒有得到她任何的消息了。
Alice哩啲臭雞真係
要你為咗佢而搞到自己咁嘅話,應該都唔會係啲咩好人嚟㗎喇

講得非常之好
佢都係追求緊自己嘅幸福(好似係)
雖然經歷過 但真係好難想象到點解可以有後生嘅會係藍
呢句我都抄咗響人生金句簿度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞