【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
唔是呀,識咗好耐㗎喇
早過Norman添㗎
唔等於唔想食
新讀者lm 一晚追到live 咗
睇到第五章 六章有啲鼻酸
唔好諗到姿姿咩人都食得好冇先
驚姿姿被人呃
最鐘意有新女讀者
多謝支持
記得留正評同follow埋IG睇相呀

4,5,6章都好苦,所以7,8章要輕鬆吓
唔係實在太heavy 了
姿姿醒㗎都(正常情況下)
可能從小就被教育着,佑韓還是有着典型的韓國大男人思維,總覺得有些事男性不該讓女人做,男人應該如何照顧女生。

不過其實我不太介意,反正受益的是我。

最後我挑了束紅玫瑰給自己,單純因為漂亮,沒甚麼特別原因。

買完花,佑韓便帶了我到一家吃生蠔和海鮮鍋的餐廳。我們點了一大盤生蠔、海鮮鍋和燒酒。韓國的海鮮的確很便宜,我們吃到快要吐出來也才不到港幣五百。

「姐姐點解你到依家都無男朋友嘅?」佑韓問。

「嗯⋯⋯我都唔知⋯⋯可能因為我平時太惡掛,哈哈。」我笑着說。

的確,我從小就會在腦海中自動把異性分為有興趣的和永遠朋友兩大類,對待不同類型的人,我可是有不同的面相和態度去溝通,對待男朋友和男同學總不會是同一張嘴臉對吧?

譬如在學校中,我會直接把所有同學分到永遠朋友類,所以都是一副跟他們稱兄道弟的臉孔,大剌剌的,麻甩的,總之就不會有任何曖昧發生。

因為我實在不願在四年都要朝夕相對的地方跟異性有任何感情糾紛。(響度食唔好響度屙嘛~)

嗯⋯⋯Marcus是個例外,也是個意外。跟他單獨喝酒以前我一直把他歸類為「同學」的。

——————————

「唔係吖!我覺得你好善良同温柔喎。」佑韓說。

「傻啦!我平時對人唔係咁㗎~香港男仔係鐘意Jennie、IU嗰種cute cute女仔,但我係似Hwasa、CL、Jessi嗰種女仔呀,哈哈!」我自嘲地說。

「哈哈!不過你咁好,好快就會揾到個錫你嘅男朋友㗎喇!」佑韓笑着說。

「唉~你唔明㗎喇~個世界咁大,要揾個你愛佢,咁啱佢又愛你嘅人真係好難㗎⋯⋯」我苦笑地說。

我看到佑韓皺着眉思考我的說話,感覺又在替我擔憂時,我便匆忙轉移話題,避免他為我承擔起這份無力的失落。

「不過你有啲善良又大隻又高嘅前輩都可以介紹我嘅!」我輕挑說。

「好呀!但佢哋唔知會唔會鐘意香港人!」佑韓微笑着說。

——————————

之後我跟佑韓再到了一家吃五花肉的餐廳喝酒,一直到十二點多我們才離開。我們在大街上並肩地走着。

韓國的日夜温差很大,在充滿冷氣的地方走出室外,我突然被温差害得打了個噴嚏。

「乞嗤!」

「姐姐你無事嗎?」佑韓問。

「無事嘅⋯⋯呢幾日瘋狂響冷氣地方同室外出出入入,所以少少冷親啫。」我笑着說。

「係喎!都咁夜喇,你唔洗同女朋友聯絡下咩?」我抬頭問佑韓。

「嗯⋯⋯佢其實唔知我嚟見你㗎~哈哈」佑韓笑着說。

「吓?!點解唔話比佢知呀?」我驚訝地問。

「佢唔係好鐘意我同其他女性見面⋯⋯但係你難得嚟韓國嘛!咁梗係要見吓啦!」佑韓笑着說。

「搞到我同你好似有嘢咁好咩⋯⋯」我無奈地說。

「無事嘅~你聽日生日諗住去邊呀?」佑韓笑着說。

「可能會去海雲台行下?之後應該會同我班朋友去食餐飯掛。」

——————————

走着走着,我們已經走到酒店的樓下。正好就跟從Club歸來的Jack他們,在酒店門外碰個正着。

「喂!Chloe姐!食仔食到咁夜嘅!」Jimmy在老遠就向我跟佑韓的方向大聲疾呼。

「收聲啦!你係咪飲醉咗呀!」我同樣對他們大聲地疾呼。

我最不想出現的畫面,在我亳無準備之下突然出現,只見Jack、Keith、Jimmy和Fanny他們向我迎面走來。

嗯⋯⋯Alice呢?他們應該會集體行動的呀?!

「係咪諗緊Alice響邊呢?佢男朋友頭先突然過咗嚟揾佢呀!」Fanny在我耳邊低聲地說。

我震驚地轉頭望向Fanny,再瞪大雙眼地望向Jack的方向。

「吓?乜佢有男朋友嘅咩?」我一時沒控制好聲量,大聲回答。

我實在對Alice其實有男朋友這個資訊太過震驚,那這段時間她跟Jack之間的曖昧又算是甚麼呀?

正當我的腦袋仍被驚嚇得一遍空白時,Jimmy已經率先跟佑韓搭話。

「Hi!你同Chloe姐好friend㗎?」Jimmy問佑韓。

「都算係?我哋都識咗幾年喇!」佑韓回答。

「咁聽日可唔可以帶我哋周圍玩同落Club先!」Jack問佑韓。

「Sorry呀⋯⋯我聽日有嘢做,至於落Club呢⋯⋯」佑韓笑瞇瞇望向我。

「唔準呀!你有女朋友㗎!」我用韓文直接警告佑韓。

「嗱~姐姐唔比我同你哋去呀~不過我有間都算常去,我將地址send比姐姐,等佢聽日帶你哋去啦!」佑韓笑瞇瞇說。

我慶幸我為佑韓的女朋友阻止了他,雖然他的女朋友並不喜歡我的到來。

或者你會覺得我已經是個道德淪亡的人,但其實我內心依舊有點傳統道德觀。

我跟沉淪的人一同沉沒可以,但我實在不願身邊善良的人受到傷害或者作孽,至少我不太願意關心的人跟我一起下地獄。

——————————

跟佑韓道別後我們便各自回房間休息,我發覺我的感冒好像愈來愈嚴重,但我實在不想病殃殃地渡過我的生日。

正當我想下樓到附近的便利店買些特效感冒藥時,打開門的瞬間,Keith突然出現在我的門外。
個韓仔真係有企圖喎
好彩姿姿夠醒啫
唔明點解會覺得佑韓有企圖
其實佢幾好仔,依家仲有keep contact
無端端瞞住個女朋友約第二個女人喎
外國 Friend 啫
雖然我係女朋友都會唔鐘意咁
以為自己開咗po

以前都同過個女仔「一齊」 所有經歷都一模一樣咁
每次大時大節 都係等佢搵我 一等就係十幾個鐘
佢同男朋友出去過夜 我崩潰咁喊咗成晚
但一直都唔甘心放手 一直糾纏 為嘅只係每個禮拜可以同佢食一餐飯

由一開始嘅每日都嘴角上揚 到後尾每日都以淚洗臉 睇返呢個故真係不停流眼淚
忍唔住要口氣追哂 live咗
估唔到個故連男人眼淚都呃到
開心
喊完就好重新上路喇
每段經歷都係人生上嘅一課
希望你已經move on咗喇

記得正評同follow 我IG睇live相
同我展開激情對話呀
多謝你覺得姿姿係個好女仔
聽完即刻感動咗
因為容易動情嘅人
總會鐘意為人付出而忘記關心自己
係要跌過好幾次
先會識脫離迷戀被害症 專注自己內心
希望你身邊呢類嘅朋友都盡快從痛苦中覺醒啦
建議可以share呢個故比佢哋㗎 嘻嘻

BTW記得正評同follow 我IG睇live相
同我展開激情對話呀
唔好忍啦呢個月應該都完的了
何況我更鐘意大家同我一齊經歷每一篇㗎 嘻嘻

BTW記得正評同follow 我IG睇live相
同我展開激情對話呀
「Hi!你未瞓㗎可?我啱啱樓下聽到你好似有幾聲咳⋯⋯咁啱我又有啲感冒藥響身,你食完聽朝應該就無事㗎喇!」Keith在我門外尷尬地說。

「咁你都聽得出⋯⋯我本身就係想落去買藥呀,唔該哂!」我在門內尷尬地說。

我實在沒想到Keith竟然會留意到我感冒,但他的細心卻又令我有點動容。

其實除了Jack跟Alice外,這趟交流團期間,我跟Keith也擦出了點曖昧的情愫。

可能因為我經常獨自拿着相機走到一旁拍照,Keith也總會拿着相機走過來跟我搭話。

但我跟他就只是單純地止於對話上的交流。我知道自己心中仍然存在Andus,因此我實在不想在這個情況下讓Keith成為下一個Norman。

所以當我察覺到Keith對我的態度變得有點曖昧時,我便特別刻意地冷待他。

——————————

曖昧是種高劑量的毒品,只要出現丁點就足以上癮。

我內心也很想找到屬於自己的幸福,所以當我跟Kieth之間默默地產生出曖昧的情愫時,明知高毒性,但我還是被這種致命的毒藥誘惑所吸引。

剛開始認識一個人,因為生命軌跡的不同,所以兩個人總會有無盡的話題,上至天文,下至地理,無所不談。

即使話題有多無聊,只要彼此都願意,總會聊到通宵達旦,不眠不休的,好像要把人生所有話題全都一次過聊上才罷休。

而在對話間偶爾出現的共同性,總會令你覺得跟電話另一端的對象格外合襯,根本就是你命中注定的人,讓人更加沉迷。

情況就跟你玩BINGO一樣,在曖昧線上的拉扯間,每多劃上一個共同符號,就很容易令人心中更加少女心地尖叫起來,更為小鹿亂撞。

自我幻想地以為遇到生命缺失了的那條肋骨,卻忘記了人一開始總會把最美好的自己向對方呈現,總要在相處一段很長的時間才能看到對方隱藏心底,黑暗的一面。

就跟我與Andus一樣,起初都被對方身上自己缺失的某個部分所吸引。

或者我表面的獨立堅強是小女友無法顯示予他的,但其實我心底裡亦想成為一個天真單純的小女生,亦會在愛的人面前耍耍小脾氣,亦渴望被對方寵着地照顧,只是因為需要競爭而抑壓自己,扭曲成盡量配合他的形狀。

而我亦會被Andus大人的模樣所吸引,因為剛剛經歷過Norman的單純幼稚,所以更希望能遇上個成熟穩重的大人。

他所有在專業上的知識,對例如股票那些數字遊戲上的見解全都一一令我着迷,因為那些是我完全無力觸及的世界。他做事的成熟,是我當時年齡層接觸到的男性不會擁有的。

——————————

只不過曖昧一開始當然美好,但跟Keith聊着聊着,愈是曖昧,我就愈開始想逃避。

因為總覺得一段關係永遠只有這階段才是最美好。

有人跟我說過,只有女人才會覺得「重新認識一個人」很累,男人根本不會這樣想。

我並不知道這句話是否正確,因為我是女人,而告訴我這件事的,是一個男人。

但我的確有這種心態,兩個人曖昧不明的時候總會為關係鋪上一層厚厚的濾鏡,覺得對方的一切全都完美無瑕。

但我實在害怕日子漸久,我的真面目會被揭穿,我在Kieth心中的形象亦會崩壞。

甚麼真相?當然就是你們看到的這個故事呀!

就跟我第一次跟Andus進入酒店房間前所說,我總不能跟知道我這段過去的人發展吧。

雖然我沒有完整地透露我的故事,但每每在酒局聚會的時候,聽到Kieth說出甚麼只接受跟女朋友做愛,有甚麼感情潔癖,我都覺得特別刺耳。

總好像他這類人會站在道德的高地上去指責我的行為,恥笑我的放蕩。

雖然我也只跟他透露過我現階段的感情狀態是複雜的,或者他以為我只是跟別的男生曖昧過但無疾而終吧。

他不知道我的過去已經如此,我實在無法想像,若果有天跟他在一起後,當他知道真相時我要面對些甚麼。

會被說是蕩婦嗎?又或者當他得悉真相時,之後每次的吵架,我這段過去都要被他拿出來諷刺,來批判一番嗎?

與其待他發現我一個又一個的謊言,振穿真相後去破壞這段時間的美好,倒不如把這份曖昧留在這個地方,這個時刻。

將一切的感情埋藏在屬於我們之間的時間囊內,至少每每回看,都只嘗到當中的甜,而不用承擔內裡的苦。

有些事情明知沒可能,就不要讓他發生了吧。

你呢?如果知道楊穎姿的過去被一層一層的謊言所堆砌,你還會原諒我嗎?

又或者可能一切只是我想多了,但我寧願我多想總比我少想來得安全。

我實再無法再承受任何感情上的試探和失敗,情感上的蕩婦再慷慨,也是會被世界操到體無完膚,滿身傷痕的。

——————————

「好吖唔該哂!咁我食完聽日再比翻啲藥你吖!你都早啲瞓啦~早抖呀!」我繼續站在門內尷尬地說。

由於我現在實在需要來顆感冒藥,接過Keith遞過來的感冒藥,跟他道謝後,我便徐徐關上門吃了藥後便趕快躺到床上休息。
因為聽民意
響最後呢幾章都加咗好多心理描寫
但又因為咁唔夠時間檢查所以特別多錯字
對此同大家道歉

不過記得要follow我IG blackmoon.diary 呀
我發現到會改翻的
係連登版改唔到咋
但人生得一次
下下都為別人而活都好痛苦
第八章 —— 重蹈覆轍

翌日起床後,因為服過Keith的感冒藥,我大概已經痊愈了。下床後我便走進了浴室,點着香薰泡了個澡。上年的今日我被迫大半夜在台灣流連網咖,今年到了韓國,我實在希望自己能得到一個快樂的生日。

我泡着澡拿着電話一直滑,除了收到Yannie的生日祝福以及她吩咐我有甚麼需要為她購買的購物清單外,我其實一直在期待Andus會否再跟我聯絡。

『壽星公做緊咩呀? 08:39 AM』Andus發來的訊息。

各位觀眾!我最期待的畫面出現了。

『浸緊浴。 08:40 AM』我說。

我大概是泡太久腦子進水,我除了回覆那三個字以外,居然還拍了浴缸水的照片給他。(當然就只有水,沒有任何身體部位或者反光的倒影。)我發出去十秒以內便急忙刪掉照片。

『喂!張相無料到喎!唔洗del相啦~ 08:41 AM』他說。

『幾時翻嚟呀?我嚟接你機啦。 08:42 AM』他說。

『到時同你食餐生日飯,有啲掛住你。 08:43 AM』他說。

所以他真的跟小女友分手了嗎?那他是以甚麼身份來接我機呀?然後他又是想念我甚麼呢?是我的靈魂,抑或只是我的胴體呀?

盡管面前充滿問號,但廢物如我還是乖乖地報告了我的航班以及到港時間給Andus。

我以為我能從可憐兮兮的哈巴狗進化到自由奔放的大狼狗,但原來Andus只要的輕輕呼喚,我就依然永遠是跪在他身下一頭聽話的小奶狗。

怎麼了?怎麼一大早就好想喝醉,好想隨便找個人去擁抱,任誰都可以。

只要令我想不起Andus就可以。

——————————

但現實是我的生日依舊要渡過,我特意穿得像個文青般沒有顯露任何身體部位,化着妝平伏着心情,準備出門走走,卻忽然收到了佑韓的Kakaotalk訊息。

『姐姐~生日快樂!你應該未出門口掛?你快啲落酒店大堂啦!我趕時間呀! 08:55 AM』佑韓說。

嗯⋯⋯為甚麼趕時間又要叫我到酒店大堂?所以關我甚麼事?

還未等我釐清到底發生甚麼事時,佑韓已經直接用Kakaotalk Call去致電給我着我趕快到大堂。我就這樣糊塗地下了樓與他見面。

踏出電梯之後,我遠遠就看到佑韓的背影以及他手上的蛋糕盒。

「你呃我趕時間,就係為咗要我落嚟拎生日蛋糕呀?」我笑着站到佑韓的背後說。

「喔!姐姐生日快樂!」他回頭笑瞇瞇地對我說。

佑韓舉起手中的蛋糕盒向我微笑着遞給我,他實在是個可愛又有趣的小男生。

「不過唔係呀,我真係趕時間㗎!我今日要同女朋友去Lotte World玩呀!」他說。

「吓!咁你仲唔去?仲走嚟送蛋糕比我!」我無奈地說。

「你講過生日一定要食生日蛋糕嘛!我唔買比你一陣你又自己買比自己,之後自己同自己唱生日歌呀!」佑韓哈哈地笑着說。

「買蛋糕比自己食有咩問題?你快啲走啦!約咗女朋友就唔好遲到呀!」我抿着嘴無奈地說。

「同埋多謝你個蛋糕呀!雖然咁大個都唔知幾時先食得晒⋯⋯」我笑着對佑韓說。

的確,要不是佑韓送蛋糕來,我還真的會去買個蛋糕為自己慶生,還好他買了我最喜歡的一家蛋糕店和我喜歡吃的草莓蛋糕。

「係喎!今晚我同唔到你哋落Club⋯⋯你記得唔好飲醉呀!你飲醉酒真係好麻煩㗎⋯⋯哈哈!」他伸手摸着我的頭頂邊說。

可能因為身高關係,我總會被異性摸頭,甚至連Yannie也很喜歡把手搭在在我肩上,而我又的確很容易被摸頭殺的攻擊所擊倒,特別容易被這種小小的身體接觸害得心亂如麻。

「痴線~無醉過~唉你快啲走啦~對女朋友好啲,咪遲到呀!」我不滿地說。

我為免尷尬,便匆匆地催促了佑韓離開。

佑韓是個很温柔亦很温暖的人,心理上跟物理上都是。只要關係跟他夠親近,他就會把你當親人般去照顧你一切大小事。他總會猜到你心中的忐忑與不安,直接為你準備好甚至完成他認為你需要做的事情。

就真的很像從韓劇中走出那種男主角一樣容易令人動情。(當然韓國也有很多爛人,温暖與否其實跟國籍無關。)

譬如說,你有看過《日式麵包王》嗎?佑韓大概就是當中形容的太陽之手。

我是個天生手腳容易冰冷的人,某次我在冬天到訪韓國時,佑韓發現我的手凍得跟冰一樣,他就直接捉住我的手一直搓揉,溫暖我的手。之後還直接走到便利店買了瓶熱飲給我暖手。
係咪無甜個故就無人睇咁現實先
IG有相都無人推㗎 嗚
真人真事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞