【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
其實好耐好耐之前有提過我同Yannie依家唔係響同一個城市生活
再次強調翻賣字不賣身
如果要靠樣去引人睇故我都幾失敗

因為真係肥矮毒柒200磅
細個會諗條仔真係好仆街
大個聽得太多呢啲故仔反而會覺得係條女諗多左
This is the game
咁我諗如果賣身嘅話,賣相會好過賣字嘅
講真,當麻甩佬睇到你相,你估下佢哋仲有冇耐心睇字
證明咗愛係唔會通過奉獻而得到
你應該無IG搵過我傾偈?!
但我真人好毒的
邊啲?
我同你都係網友呀
珍惜開始,亦不無端結束。
巴打去左邊?
這個世界最壞罪名 叫太易動情
我信與你繼續亂纏 難再有發展
都係
賣相會失望咗之後比人拎上連登公審
破壞咗大家對姿姿嘅美好幻想
但當你真正愛上就會想為對方奉獻一切
留低糾纏抑或止蝕離開是很個人的決定,只是我們別講一兩年後了,甚至一兩個月後,或者一兩個星期後世界會變成怎樣,我們都無法估計。

嗯?我指的是我跟Andus的世界呀,我愛我的祖國!嘻嘻。

——————————

距離我離開的日子只剩下一個月,亦距離我今年的生日只剩下一個月。

我決定在離開的時候跟Andus見上最後一面,這次以後,應該就再也不會見面了吧⋯⋯嗎?

——————————

『下星期六陪我入梅窩過夜得唔得呀? 09:48 AM』我 Whatsapp問Andus。

『無端端咁有興致? 09:57 AM』Andus回覆我。

『陪我過生日。 10:03 AM』我說。

『你唔係下個月先生日咩? 10:19 AM』他回覆。

『你咪理啦~咁去唔去呀? 10:28 AM』我說。

『去囉。 10:39 AM』他回覆。

最後的見面,因為不夠時間安排,我決定跟Andus到梅窩,本來我是想跟他到長洲的,因為⋯⋯有紀念價值⋯⋯吧?!哈哈。

但最後我還是選擇放棄了,因為我實在很怕,怕到最後,原來我還是比不上那個我從未見過面的小女友,怕我親手揭破這個我不願面對的比較結果。

反正旅行的意義,目的地從來都不是重點,而是那邊會有你日夜都想碰面的人,又或者是你想跟他到訪的人。

只要跟喜歡的人一起,即便是多麼無聊的地點,也都可以成個兩個人之間最重要的共同回憶。

所以至少,我很希望生命中可以有一天能夠與Andus成為情侶,至少有一天也可以。

——————————

最後的見面,我穿了套粉藍色的低胸緊身連衣短裙,配上一件同款的短身外套。

一大清早就到了他家,靜悄悄地爬上了Andus的睡床,因為我想在床上等他醒來,再跟他一起進入梅窩。

因為,今天我想跟他成為情侶,就一天而已,可以嗎?

——————————

「早晨呀~」我温柔地說。

我靜靜地躺在Andus的身旁,看着他的睡顏,我曾經,很想擁有眼前這個男人⋯⋯

好喇!我承認現在我依然想擁有他,但有些人,就是你無論多努力也不會得到的,即使你願意奉上一切也是。前度是,Andus也是。

「早晨⋯⋯你咁早就嚟咗嘅⋯⋯」Andus睡眼惺忪地問我。

「想同你一齊出門口嘛~」我笑着對他說。

Andus瞇着雙眼向我笑了笑,就跟與他第一次見面時一樣,是個很温柔,亦令我覺得很安心的笑容。只是原來這個笑容,從來都不能只屬於我一個。

Andus揉了揉眼睛以後,便一把捉住我的手臂後再一個轉身,便把我壓在他的身下。我的胸部完全被他的胸膛壓住。我們都感受到彼此的呼吸,亦交換着每一口的空氣。

「喂呀~今晚先啦⋯⋯我唔想比你搞到黃昏先入到去呀⋯⋯」我撒嬌地說。

「癡線!講到我淨係想食咗你咁!」他笑着說。

他抱着我,在我額頭上温柔地吻了一下。

「今日呢⋯⋯咪我生日之旅嘅⋯⋯你可唔可以應承我一樣嘢呀⋯⋯當係我生日禮物吖~」我盯着他的雙眼,撒嬌地說。

「想要咩呀?定你睇中邊個手袋想我買呀?哈哈!」他笑瞇瞇地說。

「手袋我自己買啦!」我沒好氣地說。

「喂吖~我想你呢⋯⋯今日做我男朋友呀⋯⋯一日咁多吖⋯⋯」我真誠地說。

我誠懇地望着Andus 的雙眼等待他的答覆,生怕自己會說錯甚麼話,又或者連這個卑微的要求也會惹他生氣。

「好呀。」他沉默了兩秒後回答。

——————————

等待他起床梳洗時,我便走到廚房為Andus煮上最後一次的早餐,嗯,這是只有我知道的最後一次。

待跟他梳洗完畢,換好衣服後,我們準備一起吃完早餐後就出發到梅窩。

「其實你做咩無端端想入梅窩嘅?你話入長洲都叫有啲嘢食吓吖,梅窩好似真係乜都無。」Andus吃着我煎的pancake邊說。

「咁唔想又係長洲嘛~一陣你記錯咗唔同人嘅回憶,撈亂晒就唔好啦。」我吃着我的煙三文魚說道。

Andus撇過頭來狠狠地盯了我一下,他大概是想不到,我現在已經會夠膽語帶相關地諷刺他吧。

「嗯⋯⋯咁梅窩好似都舒服嘛~又少人啲,我想靜靜哋同你過今日呀~」我温柔的微笑地回答他。

經過這些年月的洗禮,我已經完全掌握如何能盡量跟眼前這個男人攀上對等的地位。

或者其實對待所有男人都一樣,無論幾歲都要待他如孩子般寵着,他們永遠是受軟不受硬的生物。

就比如我們總不能像拉弦一樣,一直猛烈地拉扯兩個人之間的關係。

總要在適當的時候,首先低下頭放下身段,去令男人心悅誠服地覺得自己贏得最後勝利。

哼!男人就是如此幼稚的生物了吧。

——————————

「點解你咁鐘意食呢啲生嘢嘅?」Andus盯着我嘴巴上的煙三文魚說道。

「煙熏過熟㗎啦,咁驚你又成日話去日本食魚生!」我漫不經心地說。

「咁日本係日本嘛~邊似你成日話要食生蝦生蟹嗰啲咁多蟲咁多菌啫。」Andus一臉嫌棄地說。

「咁點解韓國人就唔可以消毒好嚟食呢?」我沒好氣地回答。

這段等待離別的日子,我漸漸發覺其實我跟Andus是兩種完全不同的人。
做網友已經不得了,做朋友更加係三生有幸
越睇到姿姿向andus卑躬屈膝,就越心痛
都係希望啦
但有好多時候自己都決定唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞