【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
事實係人在社會規範下被設定「需要」有同理心
但唔係人人都與生俱來地「會有」同理心

所有先會有咁多罪案嘅出現

就例如日日都有人自殺被殺
其他人一定要覺得慘
如果有個人話:又唔關我事,點解我要覺得慘?

只會被攻擊被網絡欺凌
所以我先會話係社會規範下被設定「需要」有同理心

我都比自己咁認真討論嚇親
咁同理心其實係來自基因嘅
正常人都有一啲叫鏡像神經元嘅嘢,就係哩啲嘢幫我哋feel到人哋感覺

但係當然呢樣嘢有少數人係無嘅
要碌翻上去望先知點解討論到咁黑暗
明明本身討論緊性同愛
咁性係最容易show到一個人自私一面
都係
依家睇翻呢個故
其實楊穎姿都只係玩完人之後比人玩翻
報應嚟
個半鐘睇曬
希望你會搵到個真正鍾意你會珍惜你既人
唔好再遇到仆街啦
有咁耐風流,有咁耐折墮
覺得一次過睇咁多字對眼會好攰
記得滴眼藥水同望多啲綠色嘢

BTW記得正評同follow IG 睇事件相呀
其實風流咗唔係好耐
不過是但啦
可能我唔太識合一段太安穩嘅關係
其實故事已經完結接近一星期
感激這段時間不同方式收到的閱讀報告
感謝仍然有新讀者的加入和留言
反而完故之後更加多人Follow IG
👉🏻 blackmoon.diary
https://instagram.com/blackmoon.diary?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

Anyway ~
Yannie和前度故事假以時日我或者會寫出來吧
目前應該會專注在IG寫寫散文
今天開始出了第一篇
不過可能不太有故事橋段
大多都是一些自己的有感而發

有興趣可以繼續follow IG,與我分享故事
新讀者在這邊的留言我會繼續查看的
雖然我不是一個常看連登的人
雖然不太有人會相信
但唔明點解Andus一路都唔肯講鍾意過Chloe
做咁多野都打動唔到佢咩 連呃下tum下都唔肯
可能其實真係冇鐘意過
咪無謂講大話呃,會自我感覺良好啲

同埋重點係先沉船者就是賤
動情者是狗呀
個故好好睇
多謝你!
竟然都仲有人留言
記得follow 我IG:https://instagram.com/blackmoon.diary?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==
睇劇情相同聽歌呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞