【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
Ching無睇題目?
所以要平衡
唔通條韓仔係中央暖氣
多謝推post
有興趣可以上IG望吓事件相
IG : blackmoon.diary

事件真假就⋯⋯信則是,不信則否啦

信你咪覺得真,唔信咪當故仔咁睇囉
一直睇緊
係呀 我都仲學習緊
響奉上自己同保留自我之間留多點理性
反正太過容得到嘅感情對對方而言都太過廉價了
點解我覺得你對比Andus更加針對佑韓
佑韓真係好人嚟㗎
我係咪應該同你響IG傾緊計?
我好似估到你係邊個
記得你個名~多謝你
想到這些,我大概明白為何佑韓的女朋友會這麼抗拒我。

我要是佑韓的女朋友,光是知道另一半跟別的異性見面道應該已經會發狂吧。

愛情本來就是自私得無法跟任何第三人分享的。

把蛋糕放回房間的冰箱後,我便跟Keith 他們準備去海雲台。而除了我們基本的六人組合外,今天的行程亦多了一個稀客 —— Alice的男朋友。(全個過程我們都只以男朋友去稱呼他,所以他是個沒有名字的角色。)

——————————

「吓!一場嚟到你哋唔自己周圍行吓?」我疑惑地說。

「咁你熟路啲嘛!去到就會同你哋分開行㗎喇!」Alice笑瞇瞇地說。

Alice領着男朋友與我們一同在大堂會合,我實在搞不懂她為何明明男朋友就在身邊,卻還是執意跟我們一起出發。

要是Andus到來找我,我應該會連原本的房間都直接退掉,一直窩在他的房間,二十四小時地與他黏在一起吧。

就這樣,我們一行七人到了海雲台後,Alice和男朋友跟我們約好晚上的集合時間後,就跟我們分開行動了。

我跟Fanny看着他們的離開,反而感到鬆一口氣,因為至少不用照顧女神Alice的大小事。

——————————

「佢男朋友聽日係咪會跟我哋翻首爾呀?」我一看到Alice走遠便小聲問Fanny。

「唔係呀!好似今晚機走。」Fanny平靜地說。

「吓!咁咪見得48個鐘都無!有冇咁痴纏呀,見少陣都唔得!」我恥笑地說。

「仲要佢男朋友好似係紀律部隊嚟?!應該係收工就過嚟,翻去就開工咁。應該係驚Alice偷食所以嚟突擊啦~」Fanny抿着嘴不屑地說。

「都似,佢男朋友好似真係當佢公主咁。我有Alice咁嘅女朋友都驚啦!」我三八地附和着說。

「Jack就慘啦!琴日佢由知道Alice有男朋友,仲要出現埋響佢面前之後,佢一路都扮哂無事咁。」Fanny一邊望向Jack一邊說。

「唔緊要啦小朋友~今晚隊醉佢,翻到首爾就無事㗎喇~」我笑着說。

「但你今日好似生日喎!你覺得自己走得甩咩?哈哈哈~」Fanny笑瞇瞇地說。

其實我今天也正好打算喝醉,愈來愈覺得今年的生日,其實沒有好過上年的台灣之行多少。

若不是最後在台灣那幾天太過驚慌,我可能亦會去當地的夜店走走,隨便找個人分擔這份孤獨的寂寞也好。

——————————

由於他們都說吃膩了海鮮,所以中午我們便到了家烤肉店進餐。

午飯期間,我依舊習慣當起了他們「母親」的角色,瘋狂為他們烤肉,還好我另外為自己點的是韓式冷麵,並不會因為一直烤肉而變得軟掉冷掉。

「Chloe你食嘢先啦,我哋自己燒就得㗎喇!」Keith關心地說。

「好呀!唔該。」我笑了笑後說。

Keith還是第一個留意到,我一直烤肉沒能好好吃上飯的人,聽後Keith伸手接過我手中夾肉的鐵夾,我亦終於可以放下夾子,吃上早已等侯我良久的冷麵。

但只是小小交接鐵夾的動作,我與Keith手跟手的輕微觸碰,亦令我與他之間的氣場格外曖昧。

自從昨晚以後,我跟Keith便一直處於這種尷尷尬尬的氛圍中。

但我實在不想最後落得跟Alice一樣,背負上女神收兵的罪名,因為以我平庸的外表實在負擔不起。

況且我自己也在Andus的麾下服役吧,又怎夠膽去成為隨便挑撥別人情緒的人呢?

——————————

吃飽以後我們便在海雲台的沙灘閒逛,我如常地離開大隊,獨自走到一旁拍攝海灘的照片。

拍了一會以後,我才發現Keith也在我的附近拿着相機拍照。他回頭跟我對上眼後,便慢慢地走了過來。

「喂~你影相好似好叻咁,不如你教下我啦!」Keith打趣地說。

「吓~邊係吖~我都係亂影玩下啫~」我笑着說。

「係呢!你覺得我哋翻咗香港之後仲會唔會見呀?」Keith突然地問。

「嗯⋯⋯你哋有飯局可以叫埋我呀!」我裝傻地回答。

「我指我同你呀~」Keith直接地問。

「吓?⋯⋯吓?」我被嚇得腦海一片空白。

「我知好似有少少突然嘅⋯⋯不過我想你考慮下我。」Keith直接地說。

「吓?」我瞪大雙眼地說。

我實在被嚇得目定口呆,所以仍然無法回應。就在氣氛開始凝結時,Keith突然低頭把臉靠了過來,親了我嘴一下。

「嗯?」我雙眼瞪得更大地反應。

Keith太過直白的暗示令我下意識只能發出這個反應。

我內心跟大腦實在被嚇得無法運作,我不想直接拒絕去傷害Keith的自尊。

而且我拒絕他的話,剩下的行程我跟他,在我們的六人團體活動中應該都會很尷尬吧。
keith哥識玩
愛你
千層麵好食雖然好肥
係一個乖仔。完
畀次機會keith囉

https://youtu.be/3BgQTkguk0w
試吓一齊真係好咩
好似對大家都唔公平
靚唔靚仔嘅先
唔係我嗰type咁解
同埋唔太高

係咪此post已完
無180姿姿睇唔上的
雖然我有fol你ig
但我無dm過你
唔準你咁講
雖然事實但唔好咁揚好唔好

我都控制唔到㗎
越肥越好食睇你啲文好似睇緊以前嘅自己咁
希望現實中嘅姿姿可以識到好男人
原來係我自作多情咗 sor
不過咁都呃到幫手推post 多謝
點解我又想相認問係唔係同你IG傾過偈
會呀!姿姿會努力爭取幸福的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞