【真事/愛情/少甜】《如果可以,我想跟你重新認識》

573 回覆
66 Like 4 Dislike
但又要管撚著晒
佢根本無當姿姿係人
佢似係當人免費自動飛機杯多

我還在幻想早早就結婚生子,教導自己的女兒要好好保護自己,教育兒子要珍惜每個為他流淚的人,教導他們任何時候都不要輕易地開始一段關係,亦不能隨便地放棄一段感情呢。

講得好
推 睇到好心up
其實錯唔晒,因為都真係無應承過有咩關係
因為唔會想自己嘅玩具比其他人玩的概念?
每個人都是自私的
賤撚到仆街
呢句好似賭俠嘅對白嚟 都係細細個跟大人講
你睇透咗成個故事
有冇發現個故Andus從來都冇直接講過愛Chloe
甚至鐘意都無
呢個形容詞真係每睇一次都覺得好痛
呢句我好發自內心寫的
希望自己將來真係做到
多謝你龜龜

細聲講之後嘅劇情
我每次諗住執錯字睇翻都會流兩滴淚

因為⋯⋯對自己嚟講太有畫面

太痛
其實那天的我穿着很普通,就只是一件灰色的V領緊身連衣裙,然後裙邊開了個比較高的叉。

只是因為過份貼身,這條裙裙除了是我認知的「好睇」外,更曾經被Andus形容為「好淫」。外面穿上了Oversize的牛仔外套,和普通的純白球鞋。

但我覺得⋯⋯就只是「咩人諗咩嘢」吧,香港35℃,基本上一踏出路面就會開始冒汗,要不是跟Yannie早就約好,我還真的不太想出門。

甚至我跟Yannie相約的目的地並不是蘭桂坊,而是旺角的某家樓上Cafe。你問為甚麼嗎?因為我戒酒了(只有Yannie還未戒掉香煙,請一起鼓勵她,嘻嘻。)。

也因為我們都長大了,現在特別去中環都只是為了在某家餐廳吃上晚餐,吃完就會離開,再途經那遍擠擁的地方,現在連路過我都覺得特別厭倦,特別吵耳。

嗯,我跟Yannie都需要長大了。

——————————

「吓你唔諗住同佢講你走㗎?」Yannie驚訝地說。

「講咗又點啫?佢又唔係我邊個⋯⋯佢話係普通朋友咋嘛!」我無奈地說。

「唉~好唔捨得你走呀⋯⋯」她失落地說。

「你咪當我去咗個好遠嘅地方旅行囉⋯⋯同埋我會翻嚟㗎嘛~你又可以過嚟揾我嘅~」我微笑着說道。

「咁有時差㗎嘛~同埋諗起要坐十幾個鐘飛機就覺得攰吖!」她說。

「你愛我就唔會覺得攰㗎啦~」我撒嬌地說。

我把身體貼着Yannie,用頭不停地磨蹭着她的手臂對她撒嬌。

對着熟悉的同性我總是特別能自然地撒嬌,特別是Yannie這類我可以把生命都交上的女人,雖然被我這樣對待的女人總是會叫我死開就是了。

「死開啦~我唔鐘意女人㗎~」她恥笑地說道。

「喂吖~遲吓你想都無得叫我死開㗎喇~」我繼續撒嬌地說。

「唉!咁你幾時飛呀?」Yannie失落地說。

「兩個月後。」我微笑着說。

其實我有想過跟Andus坦白我的離開,某次晚餐期間我有嘗試隱晦地試探過他的口風。

「你呢⋯⋯呢排身邊多唔多人會移民呀?」我試探說。

「有啲嘅⋯⋯早排有個Senior一家大細咁去咗加拿大。」他淡淡然地說。

「咁你呢?你有冇諗過移民呀?」我追問道。

「嗯⋯⋯唔啦~我呢行去到其他地方,就無可能揾到咁高人工㗎喇~」他笑着說。

「但外國地方大,生活舒服啲嘛~」我裝着漫不經心地說。

「等我老咗去退休掛~依家唔諗住啦。」他平淡地說。

跟Yannie相見的最後,我跟她緊緊地擁抱在一起,雖然仍是我單向地抱緊她,雖然她還是會取笑被我的胸脯壓得喘不過氣。

其實我真的很喜歡擁抱的感覺,因為能真切地感受到對方的温度、心跳,還有氣味。就是感受到擁着一個有血有肉的生命的感覺,總比獨自孤單地抱着自己來得温暖。

而且,被擁抱的感覺實在很美好的。

——————————

因為出門以前我跟Andus吵了個架,所以跟Yannie見面之後,我亦順理成章地沒有回去他的家,我選擇了回到自己的家。

回到那個我曾經為了兩個相似的男人,而失聲痛哭過好幾百天的房間內。

『咁夜仲唔翻嚟? 00:35 AM』Andus Whatsapp問我。

『我翻咗屋企呀。 00:35 AM』我秒速回覆。

我還是無法拒絕地回覆了他,因為我實在不願意在這段最後相處的時光中,再跟他吵上無謂的架。

至少我希望我在他心中最後的模樣,依舊是當初那個為了他,全都願意的我。

『咁你聽日再過嚟? 00:36 AM』Andus再Whatsapp問我。

我沒有再回覆,我把手中的電話放下,開始執拾家中的物件。

在這個陪伴了我二十多年的家中,我經歷過不同的人類,唯一就只有這個家陪伴着我,陪我渡過了無數個失眠的夜晚,還有酗酒的日子。

那張我原來還有留下,再過幾年應該能放在博物館,跟第一個他拍下的古早貼紙相;那支我特意為另一個他而買下,只有我們書信間才會用上的深紫色MUJI水筆;跟那個他在深宵喝酒時,我悄悄留下來的玻璃瓶蓋;另外這個跟我相處時,我一直搶着跟他說很好看,所以他直接脫下來送給我的手錶。

但全都已經毫無意義了吧,反正當中的回憶現在應該就只剩我一個人還記得吧,他們大概早就把這些有發生過的事情,全都拋諸腦後了吧。

那就⋯⋯全都丟棄了吧,好嗎?

——————————

接下來的一個星期,我都沒有再跟Andus聯絡,就我沒找他,他亦沒有聯絡我。

生活上我忙着不停打包個人物品去船運,工作上我忙着跟同事做好最後的交接,跟HR交代我離開時需要的文件。

「唉~我都唔知呢半年跟過幾多十單離職係因為移民喇!估唔到你咁細個都話要走!」HR無奈地說。

「你有小朋友就更加要走啦~佢第時同你講話想飲土豆西紅柿湯你唔好喊呀!」我笑着說。

「唉~我都有同老公傾過吓,可能一兩年後睇吓點再決定掛!」HR失落地說。
原來姿姿都係喺英國
下次唔講
英國巴打有福了
我係女都想識姿姿
利申非les
識到哩啲朋友有福呀
琴晚有讀者IG話翻我知
其實我成日比人話網絡荒島
咁都可以叫普通朋友…..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞