澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
如果想問拎到191 之後係咪可以入返SYD/ MEL 住同做野?

我見Aus 做會計做tax 先好搵d, 不過tax相對難d

我CPAA 都冇take tax
澳洲讀書 攞skilled189 65分SW
我而家都係澳洲讀緊msw, fresh grad 難唔難搵工
有d州 190要求land左之後要住2年 但可唔可以land完返黎settle埋d夥 過多排先再去?
https://www.business.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0011/285293/190-Factsheet_Sept-2019.pdf

NSW nominees must commit to live and work in NSW for at least their first two years in Australia while holding this visa.

「⋯當申請人頭兩年持簽證住澳洲既時候」

大意係咁~
如果新手或者初黎報到,已經OK啦。

做半年跳槽會好好多。
唔係,係讀完bachelor後3年先可以行HK stream黎申請pr,或者你讀個mltssl上既職業,大概畢業後1年就可以申請pr。
未。
可以。
其實唔係唔可以,但唔好拖太耐。
姐係讀完mltssl就可以有PR? 讀完嗰一年係拎咩Visa先?同埋有冇話要搵到工先或者要留係偏遠地區嗰啲thxxxx
1 行既會係point test stream,即係需要湊分同等邀請
2 畢業生簽證
3 最好
而家係RMIT讀緊MASTER OF IT, 但好多年前已經讀過書, 所以485要做skill assessment先會批

而家唔知點樣簡elective先可以中acs要求批到個485, 由巴有冇做過呢d?
多謝,
即係如之前巴打講,
去澳洲讀番個PT / OT / Nursing 呢種Medium and Long-Term Strategic Skills List (MLTSSL) list嘅job,
讀書4年+做嘢1年就可以申請PR?
6月21號係我工作既截數日
但澳洲7月1號開始就改反每兩星期只可以工作48小時
所以我想問下6月22號到7月6號期間係唔係只能工作48小時?因為我驚到時payslip會顯示起過48小時而有咩麻煩
6月21號係我工作既截數日
但澳洲7月1號開始就改反每兩星期只可以工作48小時
所以我想問下6月22號到7月6號期間係唔係只能工作48小時?因為我驚到時payslip會顯示起過48小時而有咩麻煩

唔該由我巴
Master 畢業係行 post-study work stream, 轉 485 應該唔使skills assessment 架喎
好多年前已經澳洲讀過書, 所以485要做skill assessment先會批
485唔係畢業開始計4年先可以用HK stream轉到189 咩

點解mltssl 一年就得? 用返EOI?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞