澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
早走早着

好彩年頭拎左invite 等緊grant
佢改一改又要從頭嚟過
睇落似係主要針對482,同本身計分類189

等睇由我爸分析
Clare O’Neil指出目前計分制度的運作方式未如理想。她說:「門檻定得太低。而且,計分測試是申請人的堅持毅力,而非為尋求澳洲未來所需的技能。」

根本個189計分就應該改啦
逼9人考ielts考ccl刷分
學歷同工作經驗都分唔到真正人才(哈佛同野雞大學一樣加咁多分)
驚 準備申請482
想問下 就黎master grad, 單身無dependent, ielts 全7, 無工作經驗, 喺regional既大學讀master 第一年covid香港online讀 之後一年喺澳洲讀 黎緊想報190

1. 咁計唔計澳洲讀書同regional讀書+10分?
2. Form 80 關於10年內入境同工作紀錄捉得緊唔緊 喺香港只係做過幾個月既part time係唔係都要報? 唔夠位
3. 申請485時係唔係一定要交Form1545? 要搵學校填?
報告好似話想自動批485,唔洗申請?
Lm
唔夠3年經驗係咪整唔到anmac
剩係可以靠ahpra 申請482?
真 ccl 加分好6uo
d 支那人個個衝去考
聞說國語ccl 要排3 個月先有得考
個份應該係僱主supposedly要比你吧
暫時已知肯定會改:
TSMIT - $53900 -> $70000 - 7月1日正式開始生效,會影響之後既482同491轉191 (唔係HK Stream).

個人9估應該以後既移民趨勢:
- 境外技術移民 - 以後唔會有技術職業清單 + 計分要求大改
- 靠澳洲讀書畢業之後留低工作然後移民會更容易
- 投資移民 - 所有stream都會強制要求投一部分資去初創/風險基金 (將海外投資資金運用係更有需要既地方,而唔係走去開local小鋪頭)
- 更多臨時工作簽證選擇 + 更多可以轉PR既途徑 = 更少一步即攞PR既可能性 (maybe Direct Entry 會更難)
- 工作簽證既最低年薪要求應該按行業地區決定而唔係TSMIT一刀切
- 以後唔用3個位數字subclass (Quote: It is a mess of three digit visa codes – the 186, the 864, the 408 – so complicated that if I drew you a diagram it would look like a tangled bowl of spaghetti. )

不過睇返尋日既script,其實我估大部分細節都未落實,所以就唔好諗咁多,想搞就趁早。

Source: https://minister.homeaffairs.gov.au/ClareONeil/Pages/national-press-club-address-australias-migration-system-27042023.aspx
哈佛同野雞大學一樣加咁多分
咁我覺得又正常,哈佛出黎唔等於一定勁D.....
1 澳洲讀書,可以;Regional讀書,唔可以。
2 唔緊,其實唔使填 unless 移民官額外問 (但係問得通常代表你個case有D問題)
3 你呢個情況係,問學校攞。
Yes,有propose。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞