澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
有冇人係Mel
過隔嚟生活討論區啦,唔好喺度阻人問嘢
請問如果一個人, 係香港到澳洲讀書再移民係咪前後最少6/7年?

2年 學簽 (500) + 3/4年 居留簽 (191/189) + 1年PR 之後入籍
請問如果一個人, 係香港到澳洲讀書再移民係咪前後最少6/7年?

2年 學簽 (500) + 4年 畢業簽 (485/482) + 1年PR (189/191) 之後入籍
如果講最快:
2年(student visa) 後;
睇你果科同個人point test 夠唔夠分數,申請 189/190 (point test)。
咁請問唔計point test, 係咪再搞多4年485, 之後先到189/191?
sorry 我路過
詳情交翻俾 由我巴解答
想問澳洲政府依家係咪不斷想劈福利 好奇問
依家就算有Medicare 睇睇GP 都要俾錢
感覺好似澳洲政府想盡力cut福利
由爸想問s56畀人問Polio vaccination cert.
係咪出世三針再加十年內一支booster就可以
唔使一年之內嘛?
co淨係掟條link又無講幾時之內
唔該晒
讀Master應該還好既,唔好氣餒。
我入去會唔會比人打
唔影響。
去澳洲唔夠兩年
小朋友申請入籍,爸媽除非當時都係citizenship by descent/adoption先需要係澳洲最少2年。即係如果係普通入籍 (i.e. citizenship by conferral) 就唔使2年。

有無得dependent visa? child visa 未夠兩年好似無得申請 ...
呢種情況唔應該係睇dependent visa。我無記錯child visa sponsorship都無2年定居要求? 定係你係邊度睇到?
大把
行HK Stream的話,呢個 timeline 係岩既。
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞