澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
on9咩 都俾左咁多錢
咁即係其實大約得五百幾人係今年已經可以直接申請189/191HK stream,甚至更少,如果你2020年尾先攞到485 23/24 財政年度都未夠時間

1714人係自動延長485,唔代表已經夠時間申請 189/191

咁所以佢而家放200個,但係其實可能已經處理咗一半今年可以行189/191直接攞PR嘅人
1714人係2020年自動EXTEND,而家2023年即係呢班人已經而家已經住夠3年, 所以千7人入面偏遠地區果班已經夠資格申請, 同時下年其餘地區都夠資格申請.

即係話除非佢下年名額由2百拉到去千5如果唔係都食唔哂呢千7人, 未計2021年申請485既偏遠地區香港人

咁你話唔係個個都用HKSTREAM姐, 咁假設得一半,都有850人, 佢下年名額會唔會由200加到650..? 我覺得好有保留
見到工黨已經開始奶緊分分鐘下年話得翻10個quota
咪住先
首先,而家話200個係講緊189 HongKong stream,偏遠地區係191,所以200個淨係for 大城市

而要做到香港stream 485係無論你乜嘢地區都要揸,咁當然仲有482 457, 但係人數一定少過485好多

而要行到189 HongKong stream 嘅大前提係485要揸咗四年, 咁所以如果2020年7月9號或之後先攞485嗰班人根本就唔係呢200個當中,而家係講緊2020年7月之前已經攞到485、唔係偏遠地區、冇用其他方法攞到PR嗰班人,再加返482 457而又符合上面兩個條件先至係呢200人

上面資料話有1700人喺2020年7月9號,因為Hong Kong stream 而自動延長485, 當你喺呢1700人減咗7月9號之前嗰一兩個月先攞到485嗰班人、減埋偏遠地區嗰班人、再減埋符合晒呢兩個條件,但係中途用其他方法攞到PR/轉場英國加拿大/回流嗰班人,再加返少少482 457嘅人,其實真係未必多個200人好多
想問各位巴絲,因為我老婆依家就攞左485簽證,咁我就準備subsequent entrant申請埋。咁要做個AFP啦,但係好似得foreign passport可以剔。我本身因為大陸出世,如果用birth certificate好似又要公證又盛要搞一大輪,但因為我自己依家仲係香港,未過澳洲,咁d medicare card,driver's license又未有。唔知哩種情況,我可以剔邊幾個好呢?同埋我見到個list上面有個“other foreign documents (equivalent to Australian documents)”,意思會唔會係香港既結婚證書同埋哩邊車牌都可以呢?唔知有冇巴絲可以幫忙解答下
真係當施捨乞衣咁款
其實labour 上咗場之後,189嗰啲大放水,都有一乍香港人攞咗PR

利申: 1715 其中一個
移民局冇寫到HK 191 有幾多個位,照字面理解偏遠地區係唔會用到HK stream 189 嗰200個位

所以係要再問移民局HK 191 有幾多quota
雖然話澳洲本身無義務吸納香港人
但係200個名額會唔會有啲少
2020-2021我當有around 1200個485 applicants
係唔加配額前提下都要六年先消化到
基本上睇埋下年澳洲政府係quota上取態就知Hk stream有無料到
其實有冇料到都好,你都可以拎住Bridging到天荒地老...但係得個bridging唔知對搵工會唔會影響好大
你無PR 無福利就差好遠啦
都唔到你控制一路拎住個BRIDGING一路R夠分
以我所知申請PR既過橋簽期間好似都可以申請Medicare ?有錯由爸請指正
你申請PR 嗰刻就可以申請Medicare 啦
即係收到invitation 入紙申請 PR 等批既時間已經可以有 Medicare?
但係申請hk stream係咪冇invitation
Yes

如果你有填過Medicare entitlement statement 嚟申請免交2%Medicare levy , form 上面會問你幾時(年月日)申請PR

Technically 你攞到Medicare 就可以cut 咗485個保險,不過可能由我爸未必建議咁做
good news
起碼Bridging 時都會有Medicare 唔駛白交稅
我自己會hold 485 保險直至我grant PR 嗰日,之後就cut 咗佢

當然你要考慮你自己(+partner) 嘅taxable income 嚟決定繼唔繼續買保險

如果你想繼續買保險,咪聯絡你自己間保險公司買private health insurance
點解 d 人自己唔爭取拎其他 VISA to PR

而要死等個 189 HK stream ?

PR quota 已經大幅分配哂喺 skill visa 度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞