澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
都預咗 反正都等左咁耐 唔差個一個幾月
NSW外國人再多8% tax 喎
ANZAC Day
仲要等到下年7月先夠四年入189eoi
我諗住行偏遠191 希希望到時唔好又加個qouta屌
下年先grad 變數好多
個tax個名叫咩?我諗住去QLD,想睇吓個邊有冇
樓主唔知可唔可以講一下 澳洲喺Anzac day宣佈俾 444 visa holder (nz) 嘅特別入籍途徑?如果1/7實施後,係咪一嚟到就可以用當地人嘅身份買屋而唔需要俾stamp duty?
我估係Stamp duty

Land tax surcharge 係4%
想問下由我巴
physio 189一月頭交咗application, agent話8/5 immigration office話process緊但冇require additional info, 有冇機會今個月grant到🥺
Foreigner Buyer Duty
買1M樓total tax係10%
新的政策,對494 簽証的人有甚麼的影響?
呢兩日岩岩公告189 Hong Kong stream 係咪真係得返200 個名額
睇左政府份pdf 10次都唔肯定, remain 200?
佢地有講過名額咩?
我依家先讀緊year1 要讀3年 咁係咪唔使睇個scheme住實勁多變化
真心而家就eligible 申請189 HK stream 嘅人有幾多

之前scomo 嘅時候485最多都係2年, 跟住Hong Kong stream呢個政策都係出咗年半, 而家就即刻申請得香港人189簽證嘅人應該都好少…
印象中當年香港人visa 可以自動延長5年果下
有講過係幾千個

同埋本身已經457 482果堆係HK stream 生效日期之後夠4年就可以申請
所以應該唔少
係自動延長五年
但係要揸482 485 3/4年先可以申請,即係今年就可以apply嘅人其實2019年已經開始揸482 485,中途亦都冇行其他渠道攞到PR,咁嘅條件之下人數應該都係數以百計

反而去到下年同後年就應該有幾千個,如果到時仲係每年擠200個就真係死得
唔知澳洲政府會唔會出黎解釋一下講真有d似割韭菜
建議跳船
利申讀到最後一年

呢到講左2020年7月香港人申請同持有485 visa的人數,個班人差唔多夠3年行190,可以約略到睇200個hk stream夠唔夠,不過最準就submit多次FOI去問home affairs啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞