澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
上年年中因為covid, 都係寄領事館
快過寄去澳洲
360小時part time/placement/internship要求係 apply to graduate work stream定post-study work stream?
好似唔同職業唔同隊
Priority occupation 批到12月頭
其他例如Engine 批到11月頭lodged
原來佢地已經收到 今日grant左189
呢排先開始好初步咁睇, 有d on9 新手問題想問

係咪一般首先要拎457/482/485, 就可以留5年,
之後第4年就可以apply 轉189/190?/191, (有BNO)

拎到189/191就係永久visa, 要轉公民就要再apply??

中間轉189/191 難唔難, 是咪夠4年apply 可快會有?
咁快負皮我
呢排先開始好初步咁睇, 有d on9 新手問題想問

係咪一般首先要拎457/482/485, 就可以留5年,
之後第4年就可以apply 轉189/190?/191, (有BNO)

拎到189/191就係永久visa, 要轉公民就要再apply??

中間轉189/191 難唔難, 是咪夠4年apply 快會有?

屌, 打撚錯
你依家攞緊bva?
Offshore.

如果父或母係67以上,可以境內申請864就可以有bva留低等。

Otherwise就睇睇870簽證。
無話咁樣唔可以。
1 你對澳洲有無重大貢獻,例如科研,國家隊
2 未必會,掉返轉頭諗話唔定好多人因為covid而留低滿足要求
Master or above: No
Master below: Yes.
Graduate Work Stream,其實準確黎講呢個係TRA職業評估既要求。
1 Yes. 除左457已經唔收新申請。
2 Yes.
3 行HK Stream的話,唔難。
可能係因為你既問題係#2已經有答案……
多謝巴打答我

想巴打指教下我,

做左幾年野,有CPAA 牌

1. 最簡單係咪讀master 2年拎485再轉189

學費洗費應該要HKD600K 以上

2. 如果想行482 係咪一定要搵移民公司搞 搵employer

見好似得呢兩個方法

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞