澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
懲罰工作嘅人獎勵懶人
要睇埋你 degree 讀咩,同埋每間大學要求唔同,唔係完全無機會。
考多次可以唔使額外比5000大洋。
但係以澳洲既文化,唔強制投票的話可能投票率會勁低。
搞到經濟咁 物價生活成本咁貴對移民嘅人都唔係好事
工黨就真係地獄mode(懶人除外
今年佢地又加失業金啦
所以其實你可以 辛苦 兩個字,淨低工作兩個字,個心會舒服好多
唔主動投票嗰啲本身都唔會關心咩政策
咁邊個黨做少少表面功夫係一個小事上利好佢地 佢地就投。搞到個結果好短視
Mel 有排爆 西區仲有咁多地未開發
不過工黨搞經濟真係好麻麻
政府其中一個作用係將財富再分配,你唔想見到窮人有任何優惠可以去美國,啲懶人瞓晒喺街,多過7仔,梗有一個喺左近
點解要咁極端單一

係咪懶人高福利就唔會訓街?
事實係養到好多人拿晒啲錢去吸毒酗酒賭錢
多多錢都去返訓街
澳洲停車場都好多有流浪漢
如果可以將啲錢放返係build up佢地重拾正常生活 我冇反對
然而政府為咗討好啲人就只繼續加錢養佢地
然後佢地又繼續拿啲錢去製造問題 惡性循環

另外一味養懶人懲罰工作嘅人拉低整體嘅生產動力
對社會發展都唔係健康
Second low 可以試吓啦
我都係second low 都入到8大msw
公司肯做working visa sponsor, 想問下我女朋友可唔可以搭我個482 visa申請partner visa? 一定要我公司幫手做埋partner visa個part定可以自己另外再申請?
Budget 對於辛苦工作嘅人嚟講係一啲幫助都冇
對啲攤大手板攞福利嘅廢老就有幫助

澳洲傳統......
懲罰工作嘅人獎勵懶人
政府其中一個作用係將財富再分配,你唔想見到窮人有任何優惠可以去美國,啲懶人瞓晒喺街,多過7仔,梗有一個喺左近
點解要咁極端單一

係咪懶人高福利就唔會訓街?
事實係養到好多人拿晒啲錢去吸毒酗酒賭錢
多多錢都去返訓街
澳洲停車場都好多有流浪漢
如果可以將啲錢放返係build up佢地重拾正常生活 我冇反對
然而政府為咗討好啲人就只繼續加錢養佢地
然後佢地又繼續拿啲錢去製造問題 惡性循環

另外一味養懶人懲罰工作嘅人拉低整體嘅生產動力
對社會發展都唔係健康

我喺澳洲法庭做,我對呢啲吸毒醉酒有關嘅罪案可能比你更清楚.... 現實當然有人濫用, 但你咪又係一句話俾福利等如養懶人....

呢啲階層政府更加唔需要討好, 1佢哋係少數,2佢哋冇錢捐俾政黨
186唔係咁易
香港世界第一難負擔

Syd 第二 其實 Mel 都係全世界排第五咁大把 唔差好遠
先482 過嚟
之後再申請189 / 190 會唔會易啲
一路讀書 一路做返個行 個陣既經驗 可唔可以用係僱主擔保個條件到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞