澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
由我巴, 想問下申請visa 143嘅時候父母應該 onshore定offshore 好啲?同埋見佢要等成12年, 等緊批嘅期間點先可以留係澳呢?
好多人都係幾個working days
book左一個星期後
再收唔到就要改期到6月
有無young family 啱啱到埗Sydney ?
到左八個月,好難搵朋友
想問下,拎左190可唔可以remote 去第二個state打工?
例如拎左vic 190,住Melbourne, 幫Sydney 公司打工,5日wfh?
有咩影響citizenship嘅processing time?
同埋黎緊呢3-4年會唔會process快啲? 因為Covid應該早1-2年批少咗人pr?
啱啱今日收到grant 了

12月收到invitation
仲kick住左喺cncc度
Email左popo攞tracking 但佢淨係話29/3寄咗去香港個澳洲領事館
想問仲有冇得track 定係我應該直接上IMMI upload popo個response 然後declare話submit哂requested docs
想問下配偶伴讀有冇限工時
有啲source又話有有啲疔大話冇
想問下配偶伴讀有冇限工時
有啲source又話有有啲話冇
冇咁快㗎
你可以拎個track number 問aus post
但係咪而家轉咗政策? 而家popo淨係寄去澳洲駐香港嘅大使館 應該track唔到澳洲DHA收到未

我2 月尾攪,popo 3 月頭寄
我拎住DHA 封信
Popo 係寄去adelaide 㗎喎
我足足等左3個月先收到S56個 cncc request letter

我DHA封信係寫明寄去HK consulate㗎喎
我即刻有
一路以為係Auto response
189 onshore

11月入EOI
12月8日收invitation
12月16日immi 要我哋做多次cncc (我申請482 時,6月已經做過一次)

1月5日幫個仔抽血驗TB (我同太太 482 body check reused)
1月6日去咗警局打指模,之後寄咗返去俾香港屋企人
因為cncc booking 已經去到3月
香港屋企人幫我哋寄咗掛號信去灣仔警署
1月26日收到email 話開始process 我哋cncc
2月8日寄出cncc
3月22日無端端又要我都驗埋TB 血
3月30日我去咗驗血
4月17日grant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞