澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
【澳洲內政部回覆《棱角》】
【 HK Pathway名額按每年需要而定 未有減少】
報導節錄:
上周澳洲香港人圈子熱傳HK Pathway每年永居名額僅得200。《棱角》向澳洲內政部查詢,其發言人今早澄清上述傳言,指出HK Pathway的永居名額是按每年需要而定,並未有減少。目前收到600份以HK Pathway永居申請,並已批出450個申請。澳港聯發言人亦指出避風港政策是因應香港實施國安法,為救助港人而設,政策得到所有政黨支持,不會輕易改變; 希望打算經此途徑定居澳洲的香港人,安心在此讀書及生活。
全文:https://points-media.com/mo4c
-------------
📌支持《棱角 The Points》亂世求真,贊助我們運作:
points-media.com/supports
📌報料、投稿:
info@points-media.com
📌緊貼《棱角 The Points》,24小時零死角:
Facebook @thepoints.global
Instagram | Telegram | Twitter | Youtube @thepointsglobal
提提大家
EOI 個網係有得睇上一個月及之前既eoi數據

包括 你排個職業有幾多EOI 入左等緊

幾多分有幾多人
幾多英文分又有幾多人
上個月又有幾多人批左invitation
幾多人批左PR

唔駛估估下

(睇到 nurse nec 16xx人排緊 上個月invite左35個
心鳩淡)
唔該晒
巴打係指skill select果度?
係 skill select 個網
政棍講野真係信小小好
英國個印度佬呢頭奶一下共,果頭就屌一下, 你就知佢地兩家荼禮
都只能夠講
未入, 就早d入EOI
入左, 就搵方法加多d分
1 round 派幾多控制唔到
但有數得計

而且7月又轉
今次唔知又有咩職業除名
可能非專科護士都唔會要
Thx
介唔介意比條link黎
我睇skillselect淨係見到申請紀錄
應該係指緊入EOI 申請189/190果個page嘛
Google "skillselect dashboard"
第一個就係
多謝師兄幫手
有 會俾agent搞 價錢唔差好多
由我爸,想問如果女朋友做我副申行hk 189/191 ,係會用咗2個配額?
唔該哂ching!

係咪姐係最後兩個step 要upload 計過分既doc?
因為我等緊ielts 成績, 禁到去declaration, 唔敢禁去下一步…
Msw 要 Ielts 4個7 註冊?
咁樣應該都係唔符合191要求 - Any work or study you did in the 3 years immediately before applying for this visa must have been in a designated regional area of Australia. - 所以要4年。
睇呢D數值其實負面作用多於正面

如果真係想移民的話,見到幾多人排/幾少人批就唔搞咩

另外RN應該行州擔保實際D啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞