澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
我覺得你擔心太多
就咁唔會,除非你收到190 formal invitation.
唔知道。
意思係你無3年工作經驗就唔使比佢地assess工作經驗,你有香港既nursing qualification就可以直接申請ANMAC既職業評估。
想問如果當時申請係同一個eoi入曬189,190
我而家收到190invitation, 係咪唔會收到189架?

定係我要等個invitation 過左期先會收番189?

如果而家過左幾個月先再開番個單獨189 EOI係有冇用
鬼咩
2023 第一round 都未出
等左好耐啦。。。。
(RN)
想請問由我巴

如果 入190批左invitation
幾多時間內要 入紙申請 PR?
批左PR 又要幾耐之內要搬去當地定居?

我已經onshore 玩唔到所在個state 既190
但想識下其他州既

另外想請問自己個州190唔夠分入未一定唔會有invitation?

(利申:RN 有Ahpra 同skill assessment)
我OET combine test先有B, 係咪收得皮

咁On9既, 邊可能OET全B先等如IELTS 5.0分
難好多喎
想申請189/482 Visa
我響EOI 個網見到佢寫住 invited 算唔算?
因為我驚嚟緊有機會排189變咗冇咗機會
玩撚完 依家唔係好想去VIC 驚生活指數太高
生活指數高係Sydney 遮
有PR 都唔要
最多都係涯兩年遮。。。
唔係唔想要 因為我個分189都好大機會有
估唔到apply 左190 會無189
如果拎左189 去珀斯 阿德萊德可能會好d
我都等緊189...但今年都一round都未放過 唔知搞咩。。。係未要等新制先放榜。。。
冇計啦,而家apply 冇得返轉頭
不過見佢移民政策大改
的確有機會會影響咗好多技術移民
調返轉咁講,而家中咗190 個班 包括我
就真係唔好輕易放棄
隨時大改嘅話,冇咁易再中
阿德萊德真係好悶⋯ 唔識欣賞

風景係靚既(補飛)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞