澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
因為我好彩落地冇耐就PR到 所以其實響澳洲都未住夠2年
如果係咁可能我要再等等
我想問乜嘢係”澳洲申請香港良民證可以點比錢?NSW警局唔比寄返香港屋企真係頭都大埋”

即係NSW 差館唔會幫你寄cheque 返香港?同埋想問係咪有封信由移民局/NSW 差館發出俾香港嗰邊先可以申請HK 良民證?
佢會幫你寄,但依家澳洲銀行已經唔做港幣匯票,而你要有港幣支票先比到錢,之但係NSW差館又唔比你寄比香港親友幫你比錢,所以我依家唯有叫屋企人寄支票嚟澳洲

你申請Visa之後移民局會有一封request letter email比你,你要影印封信帶埋去打手指模,打完差館會將你所有文件寄比香港警務處,你冇個封request letter佢就唔受理你個申請
所以文件包括你要提前準備一張港幣支票?
由巴,我想問下關於 visa 190, 我係主申請人,老婆係配偶。兩個之後都出左 visa 190,頭2年話要留番喺所屬洲份貢獻,咁有冇話旅行個d日子離開左澳洲會唔計定點?如果計既話2年內唔可以超過幾多日?
同埋想問埋個頭2年留喺個洲份貢獻只適用於主申請人定係其中一方都得?
感謝
多謝由我巴先,後黎見到有人話subsequent entrant唔使交AFP得左,我試下唔交直接去馬先
公司既擔保申請費一樣,係簽證申請費要額外多比一個人。

如果你係自己比簽證費就唔使公司額外出。
所以S56要求我個CNCC上面有埋其他別名
如果係咁,HKCNCC出唔到alias,所以你最好寫個stat dec解釋一下就得。
拎完485 係偏遠地區等3年 唔使返工 之後就申請189 is that correct?

中間可以有幾強時間去旅行個d
恭喜恭喜

1 是的
2 唔係PR兩年,係最少係澳洲settled/居住兩年
3 代辦呀,可以TG我傾傾
是的。
咁有冇話旅行個d日子離開左澳洲會唔計定點?
唔計。
如果計既話2年內唔可以超過幾多日?
無。
同埋想問埋個頭2年留喺個洲份貢獻只適用於主申請人定係其中一方都得?
主申請人。
得唔得都返黎講聲
冇記錯如果係墨爾本呢啲城市, 四年內有三年要喺澳洲?定五年內要有四年?

偏遠地區唔知
485係偏遠地區等3年轉既係191唔係189.

無限制,只要你keep住regional residence就OK,但唔好太離譜 (i.e. over 3-6個月/trip)
Sorry 記錯左應該係191

唔該哂

仲有一個問題: 如果住係偏遠地區但返既工係城市 咁到時要等3年定4年?
咁樣唔符合191要求 - Any work or study you did in the 3 years immediately before applying for this visa must have been in a designated regional area of Australia. - 所以要4年。
搵到份 fully remote 嘅工肯做 sponsor,公司 base 係 Sydney。
想問如果拎到482之後搬去 Melbourne 附近偏遠地區,例如 Geelong ,3年後會唔會可以行 191 Hong Kong stream ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞