澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
由我巴
我過左黎qld 做Barista full-time 佢offer 我 人工$893.6 per week before tax =係合法既最低工資
想問下您意見覺得合唔合理啊
我自己覺得人工有少少低,但係喺澳洲又好似好難有公司offer full-time job 咁
雖然唔關簽證事,但係希望您俾下意見
多謝巴打指教

咁我都預一定係低人工過Local/ 有特殊專才

政府一定要保護local 先,employer 請482又多admin 野煩

呢個世界真係冇咩地方好似香港咁撚癲local 反而做2等公民,吸低質大陸人優先

預可能要回返d 人工俾employer

如果482 人工低d 都有積蓄頂幾年

讀書真係入場已經起碼燒300K學費重要冇收入
澳洲見!

Ching, 我都係 qualified 會計L, 搵左半年482 sponsor 最終放棄, 黎緊7月會過去讀 master
巴打預要燒幾錢

full-time master 應該都冇時間打工

同埋巴打去讀咩科? 我都諗如果去讀就IT master 唔讀會計, 始終會計撚個工種好窄又大競爭, 會計Master 又好似冇咩用
同埋巴打幾歲
年齡30+, 讀 Master of commerce, 無理佢讀黎有冇用, 但求以我 backgroud 易搵學校收就報, 打算畢業之後搵唔返會計就做藍領
如果行HK Stream 是咪求其搵個master 讀都可以?

我見d 人話名校移民官會易簽d 係講緊行EOI?

學費都300K up 好重皮
見人話個邊casual 藍領好高人工

之前見好多road work舉牌都係後生靚女
問一個簡單嘅問題:

係唔係只要中六畢業,
去澳洲偏遠地區讀4年bachelor ,
行191簽證,
Year 4就可以申請PR?

多謝
讀書要揸500學簽證

Hong Kong stream 申請191要 揸457 482 or 485 住3年regional area

好彩既你架4年500加3年485
而佢又唔取消hk stream
落地7年後 PR

我個人覺得你可能揸揸下485就取消hkstream
所以你既然係讀 部署行189 同190技移啦
建議讀 醫科 牙醫 同物理治療 一定無死
問一問由我巴
2023年 第一個invitation round 都好似未出?
巴打share 多d
多謝多謝

聽講澳洲畢業,
無PR好似好難搵工?

咁500學生簽證,
點樣轉457/482/485?
457 482我唔清楚

485係畢業生工作visa
澳洲undergraduate 同postgraduate 畢業就可申請
真心睇行業 缺人既好似醫療 我識得既無PR 都有工開
識人做緊IT
揸485都做左幾年野
多謝分享
咁485簽證,
搵到工,做滿3年嘢,
就可以直接申請澳洲PR?

仲有無英文要求?
呢d 咁專業既問題就請由我巴來答

英文有無要求都好
如果英文無最少Ielts 全7程度會發現生活有局限性。。
同埋要專業既工種 好難搵到。。
始終英文國家

其實點都要的起心肝由家下開始操英文。
打好個底先好緊要
巴打aus 讀u+master? 之後做commercial 到而家?

但會計grad 可以讀嘅master 好多都係business

係見有d IT master 可以讀, 學費又平d, 不過冇底應該會好辛苦同讀完唔知有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞