澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
skills assessment呢關對某啲行業計真係唔係咁易過
當然,skills assessment係EOI基本要求。
想問可唔可以一路拎住個485 / HK STREAM bridging, 搵到工做培養到條件(工資,年資, 僱主肯擔保)再申請186?

但係唔少職業自從工黨上場之後分數要求都相對寬鬆左,某啲職業直頭派彩咁派

如果工黨真係可以做多一屆嘅話,而家讀緊書嗰啲只要你讀嗰科係職業清單入面其實189,190派彩都可能派到,最緊要盡量攞英文能力,仲有年齡、婚姻狀況嗰啲分,好彩嘅話唔使等HK stream 都上到岸
希望讀果科on list,盡力靠自己攞PR, 如非必要都唔想等HK STREAM,盡快要拎PR買樓
有樣野我堅唔明嘅
如果佢嘅quota<合資格嘅人
但又唔係計分,咁佢用咩criteria判斷咩人先拎到?我諗唔通呢個位
先到先得應該最簡單合理
先到先得係簡單但唔係好合理喎
如果係真都鳩屎得太過份啦嘛
點解唔合理… 個visa冇技術要求 咁人人都平等 唯有先到先得, 唔係應該用咩黎排?
其實只係肺炎積住左要大量錢同人補充先咁
應該過多幾年又開始比國內話然後收緊
講到尾都係政治野
雖然受惠80+5都有code 狗190
比著之前491都唔知有無
你哋個assessment 係點?我個日就有個澳洲個女人打黎同我講陣間hkt 幾點會有另一個同事用ipad 同我做 assessment. 跟著個印度佬用ipad FaceTime,叫我郁下部ipad 確保周圍冇人提水啦,跟著就咁答番佢d 問題就搞掂 好似都唔使45mins 心諗咁就比左萬幾$
有幾鳩屎 非常合理喎 當然計邊個最快遞齊資料
依家放咗咁多人入嚟,啲租物價通漲升得咁勁,真係唔知工黨點兜

個budget 又冇乜料度咁
成編都係風涼話,個律師咁講都幾仆街
仲要呢個時候風頭火勢
唔用先到先得不如鬥邊個靚仔

你都傻傻地

本身如果你對澳洲有價值有貢獻已經可以行其他 pathway 拎 PR

你無咁仲想點快俾你
d 租真係升到痴撚哂線

幾時有人出嚟帶風向話係 d 移民同留學生搶高哂 d 租

(which is actually true)
咁事實的確係冇人知政府計劃係點, 但目前既配額黎睇就23-24年本身既申請應該消化唔哂
咁已經買左樓果d咪好開心囉 持分者總有兩面
未 full paid 嘅都係俾銀行
唔關事, 你已經買左層樓, 你欠銀行錢樓價升定跌你都係還一樣利息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞