澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
聽過一個講法
話州政府批你190會有commitment要你留喺佢個州居住同工作
幫其他州remote working好似都係會當咗你唔喺原本個州做好似都當違反commitment?
SA 189 social work + partner (本身攞緊485)
9月尾入189&190 EOI
6/10 收到189 invitation
25/10 lodge 189 application
11月到2月一路追問cncc request letter (call centre完全幫唔到手)
14/2 收到s56 + cncc request letter
15/2-6/3 打指模同寄cncc申請去香港個親戚
7/3 cncc放咗落投遞箱
16/3 收到popo email開始process cncc
29/3 cncc寄到去澳洲駐香港領事館
18/4 grant

想補充一句 好多謝由我巴喺連登開發左呢個post 如果唔係你 我直情未必有移民去澳洲嘅諗法 由我巴同各位巴打絲打喺呢幾年嚟真係解答左我好多問題 萬分感激
想問巴打485 轉189 HK Stream 唔係唔洗EOI?
唔係hk stream la
佢話有485je
有冇話邊到process會快啲?
做義工叫唔叫國家貢獻
個個淨負皮唔覆

身邊又冇人移澳,都唔知問邊個
由爸

真係好虛無飄渺

謝謝
用舊方法計分行EOI應該重難

巴打見排隊係HK Stream 條隊?

係想知如果CPAA 想拎482 有幾難

482 行hk stream 應該最低成本問題係點拎到482
1 可以咁講
2 正路移民代理都唔幫忙搵僱主,一般都係自己搵然後搵代理辦簽證。不過我知道係有地方包齊既…
係有咁既講法,但其實我未見過有人因為咁樣而被罰。
Ayo

呢個其實都係我既初衷,希望多d香港人留意到澳洲同盡量幫到大家。Welcome to Australia
咩意思?
唔算…
係邊個地方申請會快啲?
無關係… 全部都係online申請。
想知如果CPAA 想拎482 有幾難

482 行hk stream 應該最低成本問題係點拎到482

搵代理搞成本會唔會同讀書差唔多

諗如果行485讀master 轉行會唔會好搵過做會計

感謝巴打
想問你喺香港讀書定係澳洲讀書㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞