澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
張圖我都係喺啲移民group cap落嚟
睇返上面巴打個表NZ stream 23-24個quota 變左零,唔知將來HK stream會唔會同一命運
冇理解錯的話,讀書無論degree定唔係degree,只要之後係攞485係non regional住4年都係利189 hk stream
但係注意返時間上本來今年符合189 HK Stream既人都唔多 (因為要住4年,講緊倒後計返即係2019-2020年開始持482/485係澳洲住既人),我估之後會多返既。

不過可能都係一個signal最好都係靠自己好D。
最好。
睇police check,有就declare番就還好。無就無咩問題。
唔關事 nz stream係變左第2樣野
可以,why not?
https://www.homeaffairs.gov.au/access-and-accountability/freedom-of-information/disclosure-logs/2023

有興趣自己查下。岩岩睇咗一眼,191係有HK Stream批既,未搵到189。

真係想知可以put in一個FOI request.
不如考慮下畢業後去regional 3年行191。
同問,同埋有冇得睇有幾多份application submitted, 想遲d對比返究竟佢 個200個quota係咪真係有計過cater 到eligible 香港人
如果等緊pr去買樓的話真係死得
TR一樣可以買架
如果tr好似冇concession on stamp duty,同埋好似唔知要比錢個committee for assessing foreign investor,總之同pr比好似要比多好多吓
但係睇過勢嚟緊樓價會大升
有無巴絲知道grant 左189visa之後 first land係咪就咁拎住封信同passport 入境就得?

仲駛唔駛申請澳洲eta?
We were allies in WW2
攞passport就得,唔使ETA。
I mean 香港人死得,唔係澳洲樓市
如果我EOI declare NEVER MARRIED
跟住grant左190 去到澳洲再即刻結婚得唔得
Thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞