澳洲移民 你問我答 (31)

1001 回覆
32 Like 0 Dislike
其實強制投票有時會避免左2個主要黨派越走越極端
因為票群一大部份都係中間派人士 你睇吓LNP搞到今時今日既輸淨個島仔既田地就係因為佢越行越右
你唔比錢佢地咪去偷去搶
咪仲唔健康 你想行行吓街比人持刀打劫定比錢佢地自己摺埋一邊?
根本大部份西方國家都係行呢套 你要揀一個就腳而懲罰窮人獎勵勤力既咪香港
亦都有可能係對澳洲任何一個政黨無任何信心
想問下我女朋友可唔可以搭我個482 visa申請partner visa?
可以,但係要夠1年同居同關係材料。

一定要我公司幫手做埋partner visa個part定可以自己另外再申請?
都可以,但係要同公司提早講定,因為公司要承諾擔保埋你既配偶先可以。
可以,前提係你要已經有相對應既學歷。

即係例如你過黎讀master,你係香港已經有會計 degree,咁你過到黎澳洲之後讀緊master時既accountant part-time工作經驗就可以計 (但係part-time只可以計半個part-time,for僱主擔保簽證要求)。

反之,假如你依家先開始係澳洲讀會計 degree,同時做accounting part-time的話,係唔可以計。
想問下係澳洲申請香港良民證可以點比錢?NSW警局唔比寄返香港屋企真係頭都大埋

仲有想請問下Alias name可以點解決,DHA要求良民證要有埋alias name不過警務處寫明唔會提供其他別名,我去搵JP宣誓可唔可以解決?
Ans 1: 響澳洲搵個有香港支票嘅人幫你俾錢
同居關係材料即係住址證明?

即係我無論點都要同公司講要擔保埋我女友?
想問下係澳洲申請香港良民證可以點比錢?NSW警局唔比寄返香港屋企真係頭都大埋
不嬲都係自己寄? 比錢要呢邊銀行出票,但係好似依家大部分銀行都無左呢個服務。搞唔掂就只能寄比屋企人攞過去交同比錢。

仲有想請問下Alias name可以點解決,DHA要求良民證要有埋alias name不過警務處寫明唔會提供其他別名,我去搵JP宣誓可唔可以解決?
取決你個名係大改定細改,應該一係交deed pool一係交加左名既出生證明就得。
Yes to both.
Ans 2: 寄張支票俾你。
想問多少少

公司要擔保埋我女友要做多左野/要比多d cost?
我怕我公司budget / headcount問題未必肯sponsor埋我女友, 而且又唔同行
唔該曬,我冇改過名不過我係某啲文件用左英文名而唔係legal name所以S56要求我個CNCC上面有埋其他別名,我見Facebook有人係寫信比DHA解釋再去做statutory declaration話我只用過legal name作正式用途,所以想確認下咁樣係咪最佳解決方法
Hello 由巴好多謝你之前解答小弟有關 482 / 190 Visa 嘅問題
小弟順利拎咗PR了

下一步想問下父母簽證 睇落好似比自己個visa複雜好多
1. 想問下 143 visa 係咪已經係最簡單直接同埋快嘅方法?(錢唔係問題 但係見到 143 個waiting time 話要 12年都涼咗下)
2. 見唔少移民agent網提起至少要PR咗兩年先可以申請143 visa但又唔覺眼佢個官網有提 ... 想問係咪一個must要PR咗兩年先申請到?
3. 由爸做唔做 143 Visa 代辦??

Thanks a lot
兩年應該無話係pr 後兩年
好似係講緊你pr + 2年(可以係tr)
唔sure
直接189/190 仲易啦rn 黎講
想問7月1開始申請482係咪要年收入過70000先得?無論咩職業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞