劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
又黎蚑聯會邏輯:
蚑那無民主,香港亦都唔會有民主

咁香港太陽系滅亡都唔會有民主
你明唔明白咩叫憲法增修?定係想攬炒在台港人?
邊次憲法增修?
究竟你紅色字句野邊到變出嚟?
如果係為咗加速排港,我應該鼓勵你繼續駁嘴
加果係為咗港澳條例,我應該屌到你收皮
即係紅色字句野冇法律根據係你9up?
我係咪可以咁理解
萬年國大咪民主中國,民進黨仲咩唔信中國有民主,台灣先有民主
你up咩9?
台灣對14億蚑那蛆都有責任
係你問<<兩岸人民關係條例>>係邊次對包括國籍法的中華民國憲法增修,你應該send email去問司法院
即係冇啦,我冇問題,你地繼續
我斷估唔到貓巴士、白穎梓之流要陰公到上狗窿作賤自己
以前係讀書都送護照,中華民國憲法都宣稱中華人民共和國地區都有主權現實係點
在2006年以前,港澳生與其他僑生適用《僑生回國就學及輔導辦法》;2006年以後,教育部修法將「海外」定義為「大陸地區、香港及澳門以外之國家或地區」,並另行制定《香港澳門居民來臺就學辦法》,僑生與港澳生自此適用不同辦法。

法規名稱: 中華民國憲法增修條文 EN
修正日期: 民國 94 年 06 月 10 日
https://law.moj.gov.tw/LawClass/LawAll.aspx?pcode=A0000002
你link邊到有國籍呢兩隻字?
呢d係堆爺爺玩爛的話術
國籍法係憲法入面
佢地不如直接d廢除港澳地區同大陸地區居民中華民國國籍比較快
不過今屆過唔到立法院架喇
憲法係有話具有中華民國國籍者爲中華民國國民。
但都係冇你果句
其實畀唔畀護照,國籍係因應當時政治局勢黎定,所以唔會一本通書睇到老英國都因應cukc帶來問題已作出唔同修改,人哋澳門人反而睇得通透問題
https://ukmacau.com/2019/12/06/cukc-%E5%B9%B3%E6%AC%8A%E8%88%87%E5%B1%85%E8%8B%B1%E6%AC%8A%E7%9A%84%E5%95%8F%E9%A1%8C/
英國人冇欠我
喺呢個中華民國都差唔多完全被台灣民族偷樑換柱嘅時代,乞靈中華民國憲法,企圖論證所有香港人都應該獲得中華民國國籍,無異於緣木求魚。
王志安表示認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞