劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
文言文只係引子,個post嘅討論重點一早轉咗去漢/華夏/中華文化,個post本身已經係一個鮮活嘅例子,說明中華文化係一個bundle,唔係自助餐,擁抱得文言文,就難免要愛上中華文化其他部分。
弔詭嘅係,華撚不斷稱讚日本守護華夏文化,強調日本並冇去中國化,哪怕現時日本不斷引入英文詞彙。

但現實明明係日本先係為方塊字輸血嘅源頭。講近代,冇和製方塊字,現今中國人恐怕連一句完整句子都寫唔岀。所以唔好話去中國化,日本其實連中國化本身都唔存在。

所以日本無論係過去造和製方塊字,定現時不斷引入英文詞彙,其實都同中國無關,純粹中國人意淫。

中國文人近代做嘅野就係,輸入日本方塊字,然後冒認方塊字世界核心,再屈鳩日本人由中國吸收華夏文化,再稱讚日本人守護華夏文化。
呢條友正正係口講支那心繫中華嘅連登華人
我最記得 細個(200x)係睇過劉慧卿講 佢自己好堅持中文還中文 英文還英文 唔撈亂語言來講同寫
我覺得佢講得啱 因此從嗰時開始consciously刻意分開d語言(嗰時主要係粵vs支,後來先粵支英...分清)
一路到幾年前都仲係噉 堅持漢字還漢字 Latin還Latin

後來點開竅,發覺漢字用來寫粵文係殘缺同混亂嘅書寫方案,已經唔記得
主要啟發都係越南文、閩南話羅馬字等等
比較深印象係早兩年睇lihkg新聞 某條突發新聞提到一個唔係4大臣嘅英國部長 屌你老味閪d漢字名都唔知邊鳩個來 即刻開bbc睇英文新聞先「哦原來係佢」。(好似係Michael Gove 譯名 高文浩 but it doesn't matter. 個個漢字名都係on99。)
呢d經歷多咗之後就令我反思 漢字音譯做乜柒。再見識到越南文,ham baang laang照寫原文。

我自己嘅歷程就係
成10年前 拒絕再寫北京官話 只寫粵語 (但係仲堅持用漢字 包括人名地名音譯)
兩三年前 開始混用Latin寫粵文。並且直接從外文借詞,該借就借,粵文本身冇嘅概念,源自Europe America嘅概念,就直接借,寫Latin alphabet,多數係英文詞laa。
並且 依家努力緊 連經已有既定嘅漢字音譯嘅嘢 都唔再用佢
例如英文應該直接寫
English 或者
Eng文 (or Eng man2) 或者
ing1 文 (or ing1 man2)
呢個係比較極端嘅例。不過一般地名直接寫Latin原文/transliteration,冇乜人反對。舒服 順眼好多,唔再自製信息繭房玩鳩自己。
廉價七成正確,反台個班本質上就係中國人
我以前成日都講如果福澤諭吉今時今日喺度寫脫亞入歐論,一定會激到華夏士大夫,華撚,學術無產階級者跳晒制,係咁不斷話福澤盲反,白卡痴線佬,脫亞入歐論點樣粗疏etc.
都得gaa 最緊要受 咩medium其實冇所謂
我啱啱先留意到有人畀香港國安捉 據講因為訂咗羅patreon
我覺得訂(aka夾錢助養)香港政治人呢件事本身就唔ethical同sustainable
我喺姨post都講過 我一路嘅睇法係 香港人唔應該向香港人籌錢 因為只會塘水滾塘魚。如果雙方都係香港人 d錢由我荷包入咗你荷包 只係左手交右手。

所有人嘅所有錢 原則:
1. 走錢,離開中國jurisdiction
2. 如果要使喺「香港族群/政治」呢方面,應該首先使喺自己身邊嘅香港族社區組織/香港族人開嘅企業(aka黃色經濟圈)
3. 如果實在使唔到喺身邊嘅香港人身上 噉可以參考英國細葉榕嗰d組織做緊嘅嘢 搞獎學金之類
4. 另外 亦可以考慮喺外國本地社區做善事 不過打正個旗號係香港人 等當地人對香港人有好印象

冇必要去捐畀1個有鬼佬庇護嘅政治人 佢自己識搵食 冇必要連過數手續費都蝕畀銀行

黃色經濟圈呢d嘢 唔好淨係諗住飲飲食食買香港人嘢
仲可以譬如 我搞個香港電影社區放映活動(當然係放支持港獨嗰d人嘅戲laa) 租片租場係咪要錢吖?d錢咪可以使呢d嘢度。但係又可以收返鬼佬戲飛,賺返錢來。
甚至乎,寫proposal申請市政府/文化基金之類撥款搞社區活動,租香港人嘅場,放香港人嘅戲,嗌d香港人來賣零食汽水,嗌d細路來扮可憐問鬼佬捐錢 賺到盡
相當肯定,李華明就係複雜物堆嘅最終形態。靠共產黨開飯,堅持掛住條已經發黃嘅民主底橫做遮羞布,然後做盡一切奶支行為。

呢一串tweet好撚多廢話同障眼法,抽絲剝繭之後其實得幾點:
1. 將香港政府同香港人綑綁
2. 將佢長期進行嘅反台灣民族主義行動升級,連一向對港華友善嘅台灣人都要攻擊,意圖令港台之間嘅隔閡進一步加深。

複雜物堆呢條友匪氣越黎越濃,性質相當惡劣,同一般隨風起舞嘅蠢人完全唔同。

https://twitter.com/complexmatter/status/1737256347564118152
我都覺得長期助養會養岀一班中國老民運。同當地社會有互動呢點好重要。
主教周守仁質疑現代民主能否體現人民尊嚴
https://lih.kg/3585534
全個post都係藍登仔
淋病同比卡超都係天主教徒
塔基亞支天耶
認同
劉仲敬有集訪談講王陽明,提過福建點解咁重男輕女咁保守,係因為佢地遲入儒家文化圈,要做得極端啲保守啲先可以取信中央

咁天主教香港教區反送蚑前已經出過二個特首(曾蔭權同淋病), 所以聖公會個管浩鳴先做得咁出面
白色雅各賓主義
朱利安黨和秩序黨人的理論,要恢復古老中世紀,帶我們返去食生肉
我撞過嘅寫wiki嘅香港人 正常嘅多數都冇留低。d wiki膠就永遠都喺度玩。基本上就係鐵膠巴膠嘅wiki版。甩頭甩骨 autistic 唔能夠同人合作 淨係識玩弄wiki d遊戲規則同傻閪術語。
例如有d wiki user反中國嘅。中國user都未發作 居然香港user去report嗰d反中user先 仲要係唔只1個user噉做。但佢又唔係藍屍香港user喎。做埋晒d損自己友又唔利己嘅嘢。

噉就要問1個問題
點解冇多過呢班小學雞好多嘅正常人去寫wiki 去糾正成個風氣
點解選來選去(來自香港嘅admin)都係爛橙
講到尾 當然係你個社會本身有問題
泛民一街都係垃圾 wiki又係噉 各行各業都係噉
https://youtu.be/mScpHTIi-kM
尋日睇咗呢條片介紹game theory

香港各行各業都出閪人嘅問題 應該係冇淘汰機制
香港長期處於一大部分人口都係transit嘅狀態 即係 夠鐘退休就移民 後生有一部分係新移到香港嘅
本身嘅文化就係東亞窪地互害機制 又冇足夠時間積累 畀嗰d nice, forgiving, retaliatory嘅人培育夠多後代take over個社會
結果就係出勁多反骨 隨便背叛人 唔能夠合作 短期利益高於長期利益
可以講 海外香港民族 有3大難關
1. 社區散
人均後代偏少。社區聯繫弱、散。
2. 文化弱勢
講粵語/港語 寫粵文/港文 堅持香港文化 並冇好強嘅標準同core。一路都受「中華文化」sinocentrism影響。
3. 揀爛橙
有冇本事 揀到有integrity嘅人做自己社區嘅代表。
定係,揀來揀去都係爛橙,仲係泛民嗰種廢人,一係冇能力,一係品德差。
依家都2024
2014到2019係5年
2019到依家話咁快又5年
2014嗰次運動 加速催化香港「本土派」形成
但係2019呢次到依家 感覺獨派仲沉寂咗。大台又係返眾志 學聯 學民思潮嗰班人,即係新生代泛民。

我好鍾意攞Belarus來對比
https://tsikhanouskaya.org/en/
https://www.instagram.com/prezident.sveta
https://en.wikipedia.org/wiki/United_Transitional_Cabinet
人哋個流亡總統 都係新人來 為咗老公先臨時上陣
人哋有webpage 勤力出trip 出post 出片 搞個流亡政府
Belarus本土人口多香港200萬鬆d 但係計埋僑民個話 理論上應該香港仲多d
Belarus窮到燶。照計人哋總統唔係靠patreon訂閱錢去出trip掛?

屌你味 恕我得罪講句 我覺得香港d政治人好多都懶到閪噉 protest又唔浮頭 又唔係有咩吹水大會成日要開 都唔知邊個有做乜

所以得罪講句 香港人未來卒之都係會揀埋晒d爛橙。我睇唔到有咩跡象會有改善。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞