劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
英國真係得倫敦同非倫敦
https://lih.kg/3487784

😅😅😅
新加坡呢20年發展真係吊起香港嚟打
https://lih.kg/3487816

香港有4種定位
1. 粵地乃至「華南」嘅中心城市、華南通向西方世界嘅傳送門
經濟上即係1949之前廣州嘅定位,因為廣州淪陷喺竹幕之後而轉移到香港
2. 中國同外國嘅中間人
即係1950s打後,尤其是1978之後,到2019之間,香港嘅定位
3. 中國完全控制嘅城市
即係2020-睇得到嘅未來
4. 獨立於中國政權嘅國家,國際中心城市
即係類似新加坡、Monaco、Luxembourg呢d
成為東南亞嘅中心,甚至係東亞、亞太、世界嘅中心之一

將香港同Gibraltar相提並論係唔準確嘅。Gibraltar控制地中海航線,永遠都係英國嘅生命線。香港只係鬼佬為咗同中國貿易嘅安全港,係一個放大版、主權屬於英國嘅中國租界,廣州沙面島/澳門嘅upgrade版本。
從鬼佬嘅角度,香港就係英國乃至西方文明世界一塊飛地,主要作用係保證喺嗰個搭船由上海到香港都要成個禮拜嘅年代,鬼佬唔受中國政府野蠻處置。好似義和團嗰d事發生,鬼佬派唔切兵過來嗰陣,近近哋有個地方避難。(乾隆嘅規定,外商一律唔准喺廣州過冬。有d人踎去澳門,有d人真係返歐美,下年先返來。香港開埠之後可以365日成世踎喺香港都得。)
而香港嘅商業繁榮,純粹係原先匯聚喺廣州嘅「華南」各地嘅商人,maan1 英國秩序車邊,湧晒過來香港。並且喺1949年之後,呢個範圍由華南擴大到全中國。

以上4種定位,做「華南」中心,乃至範圍逐級擴大嘅東南亞...世界中心,係最順理成章嘅事
但係呢個定位同中國政治定局衝突
中國政治經濟係以北京、上海為中心,即係代表咗華北同華東,或者講黃河同長江流域。無論點計,廣州/珠江流域/滇粵閩,唔係中心,亦唔可以畀佢係。
所以無論中國民主化定係共黨定係甚至國民黨一黨專政,只要香港喺中國底下,中國政府係唔會放手畀香港地位上升。中國人一定覺得香港只可以做第3種定位。
而泛民以及所有溫和派中國香港人都淨係想第2種定位無限延長,等到佢退休移咗民先,之後關我X事。
鬼佬係冇所謂是但邊種定位嘅。喺香港,喺上海,喺北京,定係喺東京/新加坡,同中國嘅生意都係一樣噉做。如果佢哋對香港有任何特殊感情,一句講晒都係nostalgia。並唔係話咩香港人勤力返工世界第一,香港人最醒目轉數最快... 所以生意一定會返來香港做。

第1種定位係天然形成嘅。除非珠三角變成無人區,或者香港同鬼佬世界嘅聯繫斷絕,否則英國秩序嘅殘骸嘅下限無論點都高過廣州嘅上限。

第4種定位唔絕對係第1種定位嘅upgrade。喺1個好騎呢嘅parallel universe,香港國可以做一個十足十嘅中國政治經濟集團嘅白手套,交換條件係同京滬集團聯手壓制粵。嗰個簡直係溫和派中國香港人嘅天堂。不過呢種騎呢定位需要中國人肯放棄香港主權,香港人夠腹黑殘酷對待粵閩鄉里,所以基本上冇可能。
新加坡政府定位有d似呢個。明明99%「華人」都係各種粵人閩人後裔,但係唔多care鄉里,淨係起勢投資中國市場賺錢。
今日香港命運折墮,就係香港人乃至粵人嘅先人嘅路徑積分

我先前喺度寫過下
[LIVE 直播]粵語文明第4次消亡 https://lih.kg/3403059

National awakening,我估大概可以歸納做兩個方面?一係文化,一係經濟。
文化上,粵人嘅intellectual、政治人,喺清末中華費拉帝國崩潰之際,揀咗做大中華膠。有少數人唔係嘅,但係少到都唔知有咩人,淨係知歐榘甲陳炯明。
經濟方面嘅上升,財富嘅積累,往往催生地方共同利益。但係粵地商人階級最勁一鑊鬥爭,廣州商團,都係畀大中華派粵奸鎮壓咗。之後嘅廣州商人階級,除咗走佬落香港maan英國秩序車邊,唔覺有做其他軍事鬥爭。
而以香港歷史來睇,利希慎家族何東家族永安公司先施公司嗰脫人應該算第一代富商?佢哋做咗乜呢?晨早走晒去Canada,proud to be Canadian Chinese, American Chinese, British Chinese...
馮景禧呢d二戰前後走難落香港發達,但係六七暴動走咗嘅,算第二代?dklm佢個仔喺Canada開個新時代電視台做死藍屍
再之後嘅四大地產商李嘉誠包玉剛邵逸夫等等為代表嘅依家嗰d香港富商,d錢係globalism而來,d人除咗晨早袋住鬼佬護照隨時mang3腳,基本上冇投資過軍事實力。九成九溫和派外國國籍中國香港人。

所以今日結果一d都唔奇。香港end up第3種定位,畀中國完全控制 肉隨砧板上 任人剁

努爾哈赤十三副遺甲 滿洲人幾十萬鐵騎 可以征服一億漢牲
Venice賺到嘅錢,都叫做稱霸過地中海幾百年
粵語人發咗3次達,但係幾乎次次都唔練兵,卒之自己地盤輸鳩晒。有英國人幫你灌頂,注入秩序注咗個香港出來都冇用。

希望洪秀全再世
搞宗教改革,再集合一次粵人力量,殺柒d北佬,屠支
一個國家 一個民族嘅未來 唔係要每個人都係rambo噉以一敵百
實際上 多數人嘅才能、見識 都好平庸
國家、民族嘅未來,只取決於少數精英。無論係priest,intellectual,中小學老師,定係政治人。
香港嘅精英,主導輿論同政治嘅階級,大概就係大有錢佬、專業人士/政務主任(都係大學畢業)呢兩大班人,以及少數草根出身嘅政治人。

嗰個星加坡post入邊有人話,香港落後咗星加坡20年,以2003開始計。其實唔只20年,而係60年。
星加坡自立嘅survivalist嘅國策,1965年畀Malaysia踢走嗰陣經已定落。
上邊我講粵人搵到錢都唔練兵。而李光耀政府係喺未搵到錢嗰陣經已開始練兵。1965年嘅星加坡,同maclehose之前嘅香港一樣,得個core係商業區,做轉口貿易生意。四周圍都係鄉下地仲耕緊田種菜,subsistence farming。有d零星嘅家庭作坊式工廠,同大家依家成日笑d支那好治愈gif見到嗰d山寨廠一個水平。
星加坡嗰時經已定落,要投資工業,投資高科技。耕田同轉口貿易都係唔穩陣嘅經濟產業。所以要投資教育,要吸納東南亞同印度洋周邊所有國家d人才。做呢個區域嘅國際中心。(例如依家非洲國家d政要有時都係去星加坡睇病。mugabe死喺星加坡,正如tonga國王喺香港駕崩噉。

而香港精英嘅決策係
80年代移民 做太空人
High tech揩嘢 low tech撈嘢
醫科 BBA law係神科。engineering係水泡科。
AO政務官係天之驕子
普教中
建設民主中國
香港獨立唔可行 畀人斷水斷糧。
蘋果日報唔會畀本土派講嘢。
omdb、香港法治吊緊鹽水、要對法庭有耐性
黃絲KOL走佬去Canada、英國、台灣,繼續開網台廢噏收課金。

出名嘅人之中 淨係見到李嘉誠叻。又起汕頭大學,又搵以色列人搞咗個理工學院。呢d算係投資未來。不過同香港冇咩laa gaang。
我估最後都係英文詞入文
學日本片假名咁
只不過連片假名都慳返
海外遺民就有可能全英語化
國家、民族嘅未來,只取決於少數精英

依個唔完全正確。姨多次強調基本盤既重要性。巴基斯坦咁精英/民眾分裂既國家長遠都係要仆街。
同精英比
香港既平民響佢地個認知框架入面其實已經超晒班

問題係精英階層eg李嘉誠李兆基等等毫無政治責任感
剩係識外判軍事 外判外交 外判統治 乜都外判
你見自由黨97前都冇咩參加直選 自己匿埋喺功能組別到
95年唯一參選直選果席係土豪李鵬飛

香港呢個難民社會就好似斷咗頭同身咁
精英係無根既遊士 即係你問李嘉誠係潮州人定香港人 好似兩樣都係兩樣都唔係咁
自由黨03年擋咗廿三條之後心雄參加直選
都叫重新連接翻頭同身幾條微絲血管
可惜之後中共搞咗個經民聯出嚟一野劈落個頭到
冇得咁賴既。 香港平民一樣犯下左佢地既罪。
講返今日,所謂黃圈成唔成倒事?中產以買樓收租吸血為上流捷徑,有冇受到平民既反對? 有幾多人落手落腳去經營地方鄰里組織去對抗散沙化,定係摺埋一角讀書向上爬?有幾多人賺到少少錢就北上扮大爺?

因為世人都犯了罪,虧缺了神的榮耀。 (羅馬書3:23)
其實民協以前一直做緊你講果個鄰里組織生態位
一堆同鄉會係有辦學 香港亦都有一堆教會 一堆商會辦學
香港個自組織力唔係好強 但面對壓力 平民都會好快咁自發生成到一堆政治組織 生成到一堆行動派
你見到國安法玩太盡整殘經濟 拆哥爾夫球場 反送中果到 香港本地精英既自組織係出到嚟反抗
本地原居民更加好打得

香港既根源問題係 1. 實力太懸殊 2. 香港精英同平民係一直以嚟受到華夏天下觀薰陶 而且天下呢個觀念並唔弱於國族主義發明 令到香港組織力冇辦法集中運用

劉仲敬好多野好有啟發
但佢由國族主義方向解構中華民國史犯咗路燈下搵鎖匙既錯誤
佢話蔣介石係中華民族者係唔準確
甚至話梁啟超發明咗中華民族都hit唔到核心 佢只係將傳統華夏天下觀既帝國直轄部分塞入去民族主義
大中華民族係指以中華民國疆域發明民族
但蔣介石明顯唔係咁 蔣介石唔止想要蒙疆藏 仲想要台灣同馬來亞 更加想響朝鮮 越南重建朝貢體系
就算去到中共統治中國 天下觀依然不斷死過翻生侵蝕諸夏思維
你見到天下亦都係毛澤東同習近平既夢想 只不過毛澤東想要係共產國際天下 習近平想要既只係天下

就算係日本 佢地都俾天下侵蝕 搞日韓合併 搞大東亞共榮圈 係去到戰敗GHQ先幫佢地去除晒天下觀
唔係話冇人努力 我同意香港華人相比其他華人而言德性算係好啲
共黨要統戰粵人港人係因為真係有必要

但例如話民協,教會,覆蓋到既人口始終好少
冇辦法佔社會既大多數
香港一開頭冇封建主義既遺產 短短幾十年亦唔足夠建立
結果英治時代政府已經遠強於社會
當然加埋精英帶頭賣港 地產商帶頭食子孫飯
好似依家生育率全球最低 唔可以賴曬外人

實力太懸殊又係香港華人有份造成 幫手改開

華夏天下觀就平民精英都有份犯錯 得幾十年時間洗血統洗唔切
精英又帶頭送中 於是今日咁

但係香港人以"國際精英"全球都市為傲,覺得自己搵得多錢好威威
依啲錯誤觀念都係害死香港既一部分原因
全球天下觀同華夏天下觀一樣都係以本土為食糧
食盡就剩返一片爛地

唔明白小中華魔怔
我睇得唔多,但感覺支那文人近年做緊嘅,係將中華文明肉便器化,專為統治者服務。佢地試圖解決夷夏之辨對外來統治者帶黎嘅問題,但冇回應到中華民族嘅主體漢人,一直屬於被征服者嘅尷尬。

「天下」隨住現代民族國家岀現已經不攻自破。而「中國」(中國喺呢度對應蠻夷)呢個框架入面,冇夷狄陳述嘅空間。所以「大一統」就係支那文人提岀嘅答案。

消解華夷之辨,係支那文人嘅重點,所以你會見佢地屌宋明理學,以封閉自我嘅姿態回應軍事上嘅失敗。強調蠻夷統治者都可以係正統。大一統內部,包含住某程度上嘅競爭同多元性。

支那文人亦嘗試用大一統黎解釋清帝國嘅多元性質,就係由於清帝國擁有遠比宋明遼闊嘅空間,所以唔可以局限於「中國」儒家嘅道統,亦都要兼顧廣大少數民族嘅天命。佢地話,呢個就係點解,清朝大一統嘅「正統性」,會呈現多元特徵。藏傳佛教轉輪王身分加儒家經典,就係新正統。

我覺得呢套支那文人9up係唔work。首先理論上,新正統具多元性質,咁到底係以藏傳佛教為首嗰套大啲,定儒撚嗰套大啲?如果一樣大,咁咪同一百年前五族共和一樣迴避問題。話儒撚大,咪同皇漢一樣。話藏傳佛教大,咪同清清史合流。問題講到尾都係嗰句,解釋唔到點解漢人作為中華民族嘅主體,永遠都係被征服者。

現實層面,中國人至少習近平唔會滿足呢套理論。維吾爾人係大一統一部分,咁一帶一路嘅對象兼李白故鄉吉爾吉斯又係唔係?唔係嘅話,咁咪姐係一個擴大版宋明王者不治夷狄?
係嘅話,咁同天下朝貢體系有咩分別,使乜搞咁多野?直接中華民族偉大復興咪得。
呢套其實就係以姚樞為首嘅蒙古儒撚現代版。
王者無外,征服歐亞嘅強大蒙古人,比閉關自守嘅弱小宋人更有能力弘揚儒家思想,所以大元皇帝比宋國皇帝更符合儒家嘅聖人定義。
葵涌16歲男生被指違反校規動武 女校長疑遭打暈無法出席開學典禮
https://lih.kg/3489992

結合埋我係香港讀過7年天主教學校既經驗,香港既教會學校一係出林鄭李家超,再唔係就係出史太林
李嘉誠嗰脫老人都仲有d鄉土情 都顧念鄉里同香港人
你問李澤鉅 澤楷 李家誠 鄭志剛呢d
護照係美國加拿大
生長係global citizen
政治上投機/屈服於中共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞