劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
建議有精神病嗰啲撚樣全部死刑
https://lih.kg/3406511

[今晚鑽石山]點解天父會容許依啲事發生
https://lih.kg/3406431

噚晚兩個已經係
支共高壓防控潛在支持者
我們是最後一代了謝謝
因為諷刺地偏偏就係呢堆人有少部份暴走為張獻忠
李自成學
人地南亞人有自己既共同體,使鬼你啲大城市費拉原子人班門弄斧

桂林街3死慘劇 社署:高度關注事件,下午4時起將在深水埗站C2出口設流動服務站,為有需要市民提供支援服務!
https://lih.kg/3409197
雖然講到cam3 都係忍唔住講下
大中華角度嘅歷史同語文教育嘅危害嚴重到呢

1. 香港最高法院第1位Chief Justice,John Walter Hulme,依家都淨係得英文Wikipedia。
唔好講咩中文Wikipedia畀大陸人佔據乜乜柒柒。香港一樣有班寫wiki嘅毒撚。

2. 按照Google搜索結果,鴉片戰爭前清國同外國貿易嘅,以及鴉片戰爭之中,一個重要人物,怡和行老細伍秉鑒,由hkgolden到lihkg,冇幾多人提及過。三國、金庸、魯迅嗰d post幾千幾萬。

3. 有班人搞粵拼輸入法 係愛來打中文 唔係打粵文
又或者講咩粵文係中文。要人寫「香港中文」,即係又唔係「普通話」,又唔係「粵文」,(實質上係要人寫一種摻少少粵語詞彙嘅官話)。兩頭唔到岸,岸岸久久。

事實係香港教育系統大中華curricula教出來嘅香港人,9成99都熱衷於大中華框框以內嘅嘢。真正同自己country、社會有關嘅歷史事件、人物、地理、語言、習俗,多數聽都未聽過。
巨嬰學
著名反台撚輝端復必泰,終於將情緒勒索範圍擴大到英國。
發現一眾巨嬰,特別鍾意用「卑躬屈膝」呢個term屌其他拒絕勒索嘅人,唔知係咪某種defence mechanism.

另外,英國加拿大嘅post,已經再冇當日心存感激嘅氣氛。越黎越多人屌英加唔掂,經濟差收入低基建差,甚至明目張膽講明攞到pr或入籍就返香港搵錢做太空人,有人批評佢地就屌返人惡過共產黨,義正辭嚴咁話移民唔等於成世困住喺個國家。

只可以話,華人升米恩斗米仇,你越對華人好,華人越憎你。門檻明顯高一大截嘅美澳紐,反而冇人屌。慈悲為懷嘅英加,就比攞著數嘅港華一邊開懷大嚼一邊屌你碟餸冇鑊氣,慨嘆都係我地中華美食正啲,不過見你餐野免費我先勉為其難食下咁啦。

英國內政部考慮要8年先可以申請永居
https://lih.kg/ActMenX
#283 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
絕大多數人移民 階級地位都只會下降 keep返同一水平既人其實好少
如果好似越南, 烏克蘭咁因戰亂而走 佢地執返條命已經感恩
問題係香港人好多都係經濟移民 而家期望落差太大 自然心生怨恨
港華會訝異咁發現,除咗美國,英澳加紐歐日賺錢竟然咁難。其實係因為改革開放,香港要賺easy money實在太易,令唔少人生岀自己係全世界通行嘅精英嘅錯覺。當去到外國露底,接受唔到自己真實地位嘅,就會遷怒當地黎解釋自己嘅困境。

階級出身決定你的想像力空間。你在討好別人或毀謗別人的時候,都會不由自主地以己度人,從而暴露自己的階級。
Ching喺唐人街除咗一盅兩件,仲會唔會去隔離試下新開嘅麻辣燙
你覺得英國政府唔識自己維護本地人利益?
我建議你都係唔好咁嬲,麻辣燙食得多就飲返兩啖酸菜魚下火
施君龍當年咪俾香港撚到損手爛腳囉
人血饅頭既野
食得唔好徒

同埋死人把口唔識講野
英國加拿大嘅post,已經再冇當日心存感激嘅氣氛。越黎越多人屌英加唔掂,經濟差收入低基建差

lihkg有3大問題
1. 五毛、狗、水泥隊、PR氾濫
2. 非香港用戶好難開account。即係lihkg唔能夠反應外國community真實spectrum。
3. 連崽本身有問題 陰d陰d刪正常人/激進派嘅post 垃圾洗版就唔理(最明顯e.g. 不gay,洗咗年幾垃圾post)
公屋仔踢唔踢就唔知,但都幾肯定喺唐人街打躉自以為有小聰明可以攞英國著數嘅巨嬰,最後一定比更陰濕嘅英國佬撚到痛苦不堪撚狗呢方面英國從來唔會令人失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞