劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
自殺唔算張獻忠

溫和派中國人多受三五年折磨以後,仍然要落入核平和張獻忠的夾縫之中。活人要羨慕死人,晚死的人要嫉妒早死的人。臨死的人要詛咒全世界和自己出生的日子,卻忘記了詛咒自己決定苟且偷生的日子。
自殺死咗呢4個梗唔係
但係同一時間有幾多一模一樣嘅無業後生男人喺出邊
話唔埋下次有幾條友又係噉行埋一齊 但係一個屈尾十去咗殺人搶劫
舊年解手軍募兵已經話要理工科本科生先有資格做士兵,軍官要研究生

你話蚑那就業率有幾好
呢個要pin
外面屌台屌英美風氣漸成
連登認知作戰係咪唔掂?
屌五眼嘅理由不外乎都係歧視,賺得冇香港咁多(美國除外),治安差呢啲八十年代太空港華已經屌嘅野。
唯一問題就係,而家香港已經唔再係八十年代,仲有三十年改革開放肥仔水食。

珍心活條柒頭係好例子,當初話為子女移民而家回流,但而家香港成個環境有冇好轉過?呢種人仲喺度幻想香港仲可以好似以前咁賺easy money
理性討論,其實一般美國人係咪真係咁蠢
https://lih.kg/3357459

又一堆末人埋怨歧視鏈嘅存在,想顛覆歧視鏈,永遠都唔知自身乜事先會有咁嘅階級地位
全球化求短期利潤,咩都維穩
red neck反而唔會理咁多
成堆戇鳩末人
好似嗰個duck嗰d鬼account通常係咩人喺度運作
支那留學生扮鬼佬?費正清之流鬼佬門徒?第三世界反美分子?
之前講起基督教 諗起Jehovah's witness
佢d人算十分之硬頸 對抗政府
聽講星加坡徵兵 拒絕當兵寧願坐兩年solitary confinement嘅多數JW(肯坐兩年solitary 堅韌過區諾軒d垃圾泛民唔知幾多
諗起袁弓夷老母都係JW 喺上海畀人50年代鬥到文革 都堅持信仰
洪金寶老婆都係JW

有冇巴絲了解過JW點解咁硬頸?阿姨有冇講過?
佢哋個世界觀係點 啫Christianity就係人有原罪死後judgement上天堂定落地獄。姨學就係支那大洪水就來,自組織發達武德充沛生存機會就高d。噉JW呢?
d人除咗信仰秘而不宣 返工、社交之類有冇咩特別
JW財政點運作?十一奉獻?
點解佢哋咁大動力去學外語向人傳道

香港JW有幾大規模 支那又有幾大 世界各地JW有冇交流活動/從屬關係?定係聖公會噉唔同國家係分開運作
姨學大洪水來到 香港/支那JW有冇可能浮面 接管一方
見到有個長年喺美帝生活嘅幫太上皇講句公道說話,白人心智正常成熟至少唔會玩內捲,即刻搞到一堆末人跳制負評就知乜事
「美國人你哋同我聽住!」
呢種認錯、高估自己地位嘅心態 係咪喺8964已經有所表現
係咪相對富裕,以及當時文化上香港領先成個華文世界,造成?
曾憲梓名言確有道理?

喺咁多呢d廢人嘅社會之中 點培養/揀有能力嘅政治領袖?
國際線應該算反面教材?諸如邵、敖之流仲未畀人踢埋一邊。
踢又點?班自稱香港民族嘅On9仔咪又係On99唔敢上
你睇吓入面某啲”高智商“末人思維就知有幾恐怖,竟然可以將偷呃拐騙,互害,內捲化同高智慧高智商劃上等號,咁樣就更加引證到歧視鏈存在嘅必要,假如由末人主導歧視鏈嘅上層,就真係人類文明嘅末日等同由曱甴等害蟲主宰食物鏈頂層一定引發生態大災難
原來火繩鎗傳入日本 係因為一艘澳門開去浙江嘅走私船畀颱風吹咗去種子島
估唔到500年後 珠江口嘅居民仲係要做海盜、走私 喺大一統極權中國下生存
王直 張保仔 鄭一嫂 伍秉鑒 利希慎 霍英東...

雙嶼港
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/%E5%8F%8C%E5%B1%BF%E6%B8%AF
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/%E7%81%AB%E5%99%A8%E4%BC%A0%E5%85%A5%E6%97%A5%E6%9C%AC
橫評:科舉英雄
做題書生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞