劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
1. 我觀察係加拿大嗰邊做得比較好,當地後生港人明顯係同華人隔得開啲。英國差啲。而其他國家人數少。

2. 我覺得香港文化岀路係擺脫「特別嘅中華文化」定位。香港文化一向都被各路華人按自己需要粉飾,唔係「表面西化但骨子裡都仲係華人」就係「繼續咗古老純正中華文化」。解決方法就係強調返香港文化入面,同英國東南亞嘅連繫,稀釋中華文化嘅影響。

Btw有樣野一直就講,勁多人一講到粵語/港語,就好自豪咁強調粵語講粗口有幾勁,辱罵人嗰陣有幾傳神老實講我唔肯定呢個係咪一個正確方向
可以講 海外香港民族 有3大難關
1. 社區散
人均後代偏少。社區聯繫弱、散。
2. 文化弱勢
講粵語/港語 寫粵文/港文 堅持香港文化 並冇好強嘅標準同core。一路都受「中華文化」sinocentrism影響。
3. 揀爛橙
有冇本事 揀到有integrity嘅人做自己社區嘅代表。
定係,揀來揀去都係爛橙,仲係泛民嗰種廢人,一係冇能力,一係品德差。
1. 我觀察係加拿大嗰邊做得比較好,當地後生港人明顯係同華人隔得開啲。英國差啲。而其他國家人數少。

2. 我覺得香港文化岀路係擺脫「特別嘅中華文化」定位。香港文化一向都被各路華人按自己需要粉飾,唔係「表面西化但骨子裡都仲係華人」就係「繼續咗古老純正中華文化」。解決方法就係強調返香港文化入面,同英國東南亞嘅連繫,稀釋中華文化嘅影響。

Btw有樣野一直想講,勁多人一講到粵語/港語,就好自豪咁強調粵語講粗口有幾勁,辱罵人嗰陣有幾傳神老實講我唔肯定呢個係咪一個正確方向
因為粵語文明(唔只香港人)冇歷史記憶

有幾多人知招子庸 廖恩燾 胡漢民呢d人寫過嘅粵語詩?
廖恩燾仲要1954先死喺香港 葬喺bok fu lam。hkgolden同lihkg喺我依個post之前冇人提過。

香港人淨係知上海灘 民國上海黑幫古仔
有邊個知再早100年 廣東人喺上海嘅古仔?
賣雞爽吳健彰因為做買辦發達 捐官做上海道台 簡直就係有錢佬董建華何厚鏵做特首噉
小刀會起義 廣東人攻佔上海縣城。上海租界 因為戰亂 難民湧入 房地產興旺。簡直就係100年後國共內戰難民湧入英國香港噉。
泥城之戰 清軍同租界鬼佬民兵交戰 簡直就係沙頭角槍戰噉

吳健彰後來退休返鄉下香山縣翠微村 有二三百畝地 鋪咗條石板街
今時今日呢?佢d家財晨早唔知去晒邊。佢呢d人嘅往事冇人知。而佢d鄉親後人噉嘅下場。
https://twitter.com/newszg_official/status/1647931791058288641

一樣嘅錢 一樣嘅政治影響力 如果係喺日本 可以發展成財閥 如果喺美國 就係Rockefeller
粵語人就玩到自己精英階層斷絕,平民個個愛支,祖先土地都保唔住。光緒年廣東72縣陳氏夾份起嘅廣州陳家祠入邊成萬塊神主牌文革一鋪燒晒。代表咩?即係粵語人 肉隨砧板上,任北佬剁。

好似香港演員岳華噉 祖上係廣東人 但係佢滬化到粵語有上海口音。老豆喺工部局做嘢,即係受鬼佬恩惠。條友20歲落英國香港,走甩文革批鬥。因為香港影視業而一生衣食無憂。
結果呢?條友係移加藍屍 愛支反美反香港自由。

好難講 2019今勻走出去嘅人同後代 有幾多唔會又跌返落中華民族豬籠草
一講到粵語粗口,好快就會諗到博大精深,好快就會諗到歷史悠久,最後就自我陶醉喺「中華正統」呢個話題到

明明唔關事,但次次都有人將粵語粗口嘅特點講講吓拖到去中華正統嗰度
首先,大家都把庇護權(Right of asylum)理解錯了。現在搞得好像是你要申請庇護別人就非得給你庇護,或者說是要修改了就是要一定不給庇護。實際上,庇護權是非常古老的權利,比亞述和巴比倫更加古老。最古老的神廟,所有的神廟都有特殊的庇護功能。但是庇護權不是絕對權利,就是說沒有人有義務給你絕對的或者無限的庇護。

所以,這就是爲什麽庇護權雖然是一種古老的權利、但是自古以來稍微有點身份和體面的人都不願意去尋求庇護的原因。尋求庇護都是有不確定性的。你自己能夠hold住,一般就不會去尋求那種前途未卜的東西。而且,自己能夠hold住,同時自己還能庇護別人,那是一種很有面子的事情。如果某一個小教堂說,我的床位有限,都被本地的病人佔滿了,他會覺得他拒絕了別的人就像是沒有錢請別人吃飯對於袍哥來說是一件很沒面子的事情那樣。袍哥並沒有義務請你吃飯,但是袍哥大佬都是喜歡請人吃飯的,請人吃飯吃得越多,說明他在江湖上越有面子。如果你庇護不了別的人,你的面子是很差的;你如果能夠庇護很多人,就很有面子。所以這等於是有一個自動調節機制在裏面。顯然,其中根本不存在那種像中國這樣體量的大國如果跑出幾億人來、別人就非得有義務給你庇護的情况。像德國人搞的那種,幾百萬人還要給庇護、非要給庇護、由國家來給庇護這種事情,其實已經嚴重違反了習慣法,因爲等於是它帶有一定的强制性。

而庇護權本來是,第一它是分散行事的,第二它是自願的,第三它是秩序信用市場上的一個標價産品。誰能庇護更多的人,它就享有更大的面子。如果國家來統一分配的話,那就誰也沒有面子了,無所謂了,全都是統一安排的。所以這根本就是違反庇護的原意的。
你講中文wiki定粵語wiki
支文多小學雞
粵文選d admin都係爛橙
當然是吞併香港的剩餘資產,下一步就是把香港的高素質就業困難人口分散到缺乏高端人才的內地各省。同時香港公務員分散到內地各省鍛鍊,內地幹部南下進駐香港。這些都是大上海的劇本,一點都不新鮮。#上海獨立唯一出路

-
繼廣東省上月出台文件,加快港澳居民在大灣區統一身份認證後,中國發改委再發新計劃,以融入 #大灣區 為前提,吸引金融領域的港資,把業務北移到深圳前海的試點區。此舉是利港還是棄港?

https://twitter.com/liuzhongjing/status/1740462182834344302
等鬼佬捉多幾個揸香港護照嘅spy
到時就順理成章取消優待香港嘅政策
應該唔會遲過2030
點咗個水兵做國防部長
唔信陸軍點火箭軍 唔信火箭軍點海軍
遲下會唔會d船出問題又賜死
雅各賓巴打係X都話咗蚑那既國防部長無實權,只不過係吉祥物
https://twitter.com/XuoBRn3y/status/1740772567219417478?t=TpSz73oPUtBy3WNixmEZKw&s=19

「宗族和鄉土的復興就是中國的死亡」

粉紅的發言有的時候反而能比一般民主自由進步人士更直擊要害
掃BL漫呢樣 真係權力失控、局勢會畀想像中更加快惡化嘅表現
睇下下個中招會唔會係童子軍、cosplayer、動物保護團體、環保團體

民主女神還跳嗎 - 葱轮TV
https://h.pincong.rocks/2208854
到底係X令到人垃圾廢堆化,定垃圾先令港獨去X鬧台狗
https://twitter.com/fightforhkx/status/1741136964387012704?t=scWq8zkLPV_0Y6Xh1oI4qQ&s=19
都唔知係咪璜胺黎,個港裔廢爸唔係支持歸英咩?做咩新ac又突然化身成香港民族主義者?
碌落去仲見到自稱香港民族主義者兼支持武裝反抗嘅佢,為肥佬黎辯護,令人啼笑皆非。

如果唔係璜胺,就係盲山老女人心態大爆發導致認知錯亂。如果因為台灣未100%脫支,就將佢打成支那,咁而家嘅香港又係咩呢?講到尾就係接受唔到後生女人就快逃離村莊重獲新生,相較之下,比村民老強同警察無視似乎都冇咁令人難受。
早幾年中國政府話要復興鄉賢文化到而家重提楓橋經驗,一大班民小公知哀鴻遍野。
但客觀黎講,呢個係中國政府喺龍騎兵地區收縮嘅情況下,壓制張獻忠地區擴張嘅最後努力,連宗族都冇,獻忠真係遍地走,到時班民小又喊苦喊忽。
到底係曲街本身多仆街,定D仆街多數匿埋係曲街
好多而家自稱獨派,但同時敵視台灣或者為肥佬黎同泛民辯護嘅政治文青,2019年之前一係對政治零概念,一係和理非非反本土。而家自稱大中華太娘,本土又唔夠時髦,先選擇成為獨派。

Btw有一樣野好諷刺,「請台灣踏在我們的屍體」其實建基於係當年和理非主流narrative嘅肉麻文青表演。同一班文青,當年對台灣有幾肉麻,今日就對台灣有幾歇斯底里。
見到港推李華明喺度帶風向就知咩事,係咁強調只係淫審處明光社關歇性發作。相反台灣人就算唔識咁多技術性名詞,憑建全常識反而更接近事情本質。

喺而家支安處係唔係就塔人嘅context入面,搵警察「勸籲」書店唔好賣某啲書,本身就係政治侵犯嘅體現。只要警察每個禮拜友善咁去鋪頭視察,我可以保證,唔好話BL,書店會主動自我審查,會用最嚴格嘅標準徹底清除任何有機會令警察不滿嘅書籍。刑不可知,威不可測,則民畏上也。今製法以定之,勒鼎以示之,民知在上者不敢越法以罪己,又不能曲法以施恩,則權柄移於法,故民不畏上。
MacLehosian香港 輸入咗西方文明嘅社會 冇得咁得閒搞鳩你
依家係任何有少少借口畀人借題發揮嘅嘢 你等仆街
賣氣槍war game鋪 梗係最危害國安 但係人哋有背景 所以有排都唔會搞
賣書仔 平民商人 連商會/街坊組織都冇 梗係收你陀地先

呢D真焦土,不過都唔夠我主張整死肥佬黎為香港民族犠牲焦土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞