劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
清清楚楚有口齒白紙黑字法治國家澳洲,向大家展示,移民嘅優先順序。
https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/migration-program-planning-levels

睇Migration Program planning levels, 最高級好明顯係伴侶同子女簽證,政府講明this category is demand driven and not subject to a ceiling.

其次係技術移民,配額只略有減少,冇大變動。

最低級係投資移民,話cut就cut,新一年差唔多cut剩三分之一。最搞笑係州提名,所有州提名配額變成0姐係話唔會有新投資移民簽證批岀,哪怕你已經擺咗錢喺澳洲,遞埋EOI,都冇用,只可以繼續投資耐心等待澳洲政府改變心意

成個準則好明顯,就係睇你同本地社會嘅聯繫。公民嘅親人一定係最強,其次係工作貢獻社會嘅人,最後先係除咗錢乜都冇嘅人。
recap
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1694422092932903362

普利高津或他擁護的大公爵有沒有事先指定眾望所歸的繼承人,是決定成敗的關鍵因素。曾國藩說成大事以尋替手為第一要務,是很有道理的。#諸羅斯的明天就是諸夏的後天
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1694416599468441909

普京只有收買或分化瓦格納的至少部分軍官,刺殺才有意義。也就是說,能夠使普京從漢獻帝變成蔣介石。如果瓦格納軍官團真像普利高津宣稱的那樣團結,刺殺普利高津的結果就跟刺殺董卓的結果相同了。沙皇之狼、火箭和紹伊古開綠燈放出來的各路軍閥,一點也不會比瓦格納更加省油。#諸羅斯的明天就是諸夏的後天

https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1679957085281308679

普利高津以前是故意標榜他和士兵同甘共苦,不同於那些子女在國外曬遊艇的寡頭,現在不去住盧卡申科提供的酒店,則是不敢離開自己的軍隊,確保士兵不會擁護任何其他軍官的領導。否則調虎離山以後,就有遇刺的危險。普京提議讓普利高津的軍官特洛切夫接管瓦格納,繼續在烏克蘭作戰。普利高津都拒絕了,強調瓦格納士兵只認他一個人。從軍閥政治的角度講,雙方都有道理。普京調不動軍閥,自己就變成漢獻帝了。他的繼承人連漢獻帝的帝國象徵價值都沒有,勢必淪為各路軍閥的傀儡。#諸羅斯的明天就是諸夏的後天
當年九龍十三鄉唔加入鄉議局
搞到而家連區議會當然議席都冇 話咁易俾人拆村係咪德匹下
我一路都唔多明 香港輿論咁關心台灣政局變化為乜
係咪都算大中華膠心態後遺症之一
台灣無論選邊個 一日唔開仗都冇咩分別
而對於香港 尤其是post-NSL香港 最有利(有機可乘)嘅局面就係台灣開仗。所以最好快d選個最賣台嘅出來。
如果連登仔覺得柯最賣台 噉應該最支持柯laa
食花生心態
方塊字記音堅係垃圾,同一個字,成個post已經有柯可 柯賀 柯過 喎可 柯害 屙個 娿哿 毈毻,咁多個版本。望多兩望,我連個字係點讀都開始唔記得。

今日個00後同我講未聽過「柯可」呢個字
https://lih.kg/bBOiefV
#80 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
最撚好笑係華撚日日喺歷史文明post j中原文明係咁多個古文明入面語言文字延續性最強,實情就大撚把方塊字唔夠幾代已經冇人識/讀/消失
至少冇聽過見過伊朗搞kk園,捉智障/殘障人士做礦奴再摘器官販賣,支那人嘅標準實在太低
你唔好諗三代咁遠
你諗下呢代同下一代之間點溝通先

剩低既就相信神既神秘意旨啦
以記音黎講,連港女文都比方塊字準確得多
We'll use English.

Even if we stop using Chinese characters and start using an alphabet for Cantonese, there's no denial that Cantonese itself is a descendant of Middle Chinese. Cantonese texts are significantly influenced by Chinese culture. So, to get rid of Chinese influence, we should get rid of Cantonese altogether.

Learn from Singapore; use English!
根本連語言學都公認方塊字係冇乜可能準確還原到讀音,所以古漢語某程度上來講比起其他語言係更早斷咗,依家學術界中化撚所謂還原古漢語讀音,幾乎全部都係靠借用中國各地方言發聲再估吓估吓咁穿鑿附會模擬出嚟,係華撚一直無視呢呢一點
仲有「施氏食獅史」,發明呢個 meme 嘅人趙元任已經講到明純粹係極端例子,佢本人對漢字拉丁化運動從來都唔反感,而且用地方通俗語言(被視為方言實際係語言)根本就唔會有機會玩呢啲文字遊戲

南粵中華膠香港中華膠反而掉返轉用呢個 meme 嚟論證廣東話先係正統漢語
好似直布羅陀人咁英文西班牙文溝住用又得唔得?
但係你d zaai講古漢語影響ge人特登唔提,modern粵語ge廣州話以及後來ge香港話,受English等等漢語之外ge語言ge越來越緊要ge影響。
如果喺個parallel universe,19世紀尾嗰個廣東同外商、教會有得自由interact ge時代,Prussian軍國主義大包攬government出現之前ge時代,持續多幾百年,實一早變成Haitian creole。
粵語同Vietnam話對比,就執輸喺提倡粵語書寫ge運動同人,出現喺大包攬government public教育system漢語新文化movement經已搞咗成百年之後。Vietnam話晨早喺19世紀經已靠France帶來嘅教會同public學校搞掂咗廢漢字、我手寫我口。
我諗現代漢語辭彙基本可以分成3類
1 漢語既有嘅詞 例如天文
2 漢字音譯外語嘅詞 例如邏輯 幽默
3 漢字意譯外語嘅詞 例如大數據 或者 漢語舊詞翻用譯外語 例如經濟 多數係日本人傑作 和製漢語

現代粵語廣州話/香港話嘅詞就係漢語呢3類之外 再加2類
粵語本身非漢源嘅詞 例如kam4 lou2
粵語直接從漢語以外嘅外語嘅借詞 例如英文嘅冧巴 波 燕梳 柏文 沙展 地喱(飲食業) 科文(建築業) 逼力brake 極力子clutch... Portuguese嘅lã(laang衫)...
香港話之外嘅粵語 亦有例如Malaysia粵語借malay嘅馬打寮(差館,mata=差人,寮係粵語本身)

漢2同漢3引入漢語,都係新文化運動嗰期打後嘅事。
如果粵文書寫運動早喺漢語新文化運動之前興起,漢2同漢3呢兩類詞,粵語直接從鬼佬度借過來,而唔係經漢語d N手嘢,今日怕且唔會咁多支那膠,以為粵語冇咗漢語唔得。

今日我哋呢班人嘅粵語,同流行喺漢地十八省嘅漢語,詞彙方面高度雷同,原因相當偶然,就係漢語早搞新文化運動同四圍推漢語。
可以想像,唐朝號稱有20萬阿拉伯人嘅廣州,嗰時嘅本土人口嘅語言,斷估都會好似清朝到依家同英美頻密接觸嘅粵人/港人嘅粵語夾雜英文噉,夾雜阿拉伯文,而同中原來嘅少數流官、讀書人嘅漢語,相差鬼咁遠laa。
越南話就係喺漢語新文化運動前分手嘅好例 依家仲殘存咗經漢語譯嘅鬼佬詞 但係後來就大量直接引入European語言。
對比下algebra同DNA嘅越南話版Wikipedia,再睇下中文版,再睇下粵文版,你就知我講乜。
algebra畀漢人譯成 代數 ,其實係1850s李善蘭開創,仲遲過香港開埠。而同DNA有關嘅嘢,多數係二戰後電子技術嘅發展先研究出來。19世紀嘅越南話仲食漢語嘅N手飯,20世紀嘅越南話就照抄英文/法文laa。

而我哋呢d 21世紀嘅粵語人就應該問下自己,究竟我哋係咪仲要食漢語d N手飯呢?尤其是British empire嘅子民,香港人,應該自問。

當然 我唔係要搞最激進嘅語言潔淨主義 ham baang laang漢語詞都要鏟走晒。只不過係想提出,大家唔好畀學校同輿論灌輸嘅「唔好中英夾雜」呢d思想局限,仲一味諗用邊隻漢語詞。尤其是d源自西方嘅concept,不妨直接借English詞。
仲要咁多個版本 除非你本身識呢個詞 否則你冇辦法知具體係邊個聲調
撞到用多音字嘅仲死 連輔音/元音都搞唔清 例如摩羅差係caa定caai

早兩日先睇到呢條片 笑到碌地 用漢字記音玩鳩死自己人
https://www.youtube.com/watch?v=KWBiCf5VlJI&list=UULFQ9WiY9af4qt_Rk8Ehg6WUg&index=7
https://en.wikipedia.org/wiki/Menggu_Ziyun
蒙古字韻 憑d經已冇人用嘅八思巴字母可以推古漢語發音
現代漢語 我寫「本」 你估我原文係Benjamin個ben 定bin laden個bin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞