劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
拉丁化係要 我諗我同你既唯一側重點係全拉丁化vs半拉丁化再交由歷史自行演變
個困難位係點樣係海外保護一種弱勢語言
基本上等於係外國sell香港文化
猶太人係靠教會去保存hebrew

香港人點組織呢? 我諗都係靠教會比較實際1
可能都要靠咩野潮語浸信會堂咁上下
如果唔信教最低限度都要搞咩香港人協會 一個禮拜搞一次活動嚟維持組織力 我見海外好多時想睇書都未必睇到 不如搞翻個小型圖書/影視收藏館先
一定要宗教
單講現實利益,徹底融入既利一定比保留文化大
係宗教先逼到人蝕本生意都照做
香港人協會只能夠擔任輔助角色,好難主動爭到地盤
19世紀波蘭人當年點維持自己社區?
定係前現代唔需要咁麻煩 社區會自有永有?
TVB 十五年前有套膠劇,賣細佬春飾演嘅陳夢吉要用一個理由𠱁返玉帝畀佢還陽,玉帝之所以畀佢還陽因為佢聽唔明「艾甩褲腰」係乜嘢意思所以借啲意應承佢,費事俾個凡人踢爆自己唔識嘢,然後仲叫天庭成員要與時並進、畀心機學洋語
TVB拍過d狀師戲 但係膠劇就膠在齣齣劇情都係嗰d嘢 淨係換下主人公d名 阿旦嘅金牙大狀 張達明嘅宋世傑 陳小春嘅鐵嘴 仲有現代背景嘅壹號皇庭等等 一式一樣
起來 我帶你環遊世界 你阿爸係哥斯拉 你阿嫲係心理變態
做個勇敢中國人 食錯奶粉 打錯敵人
聖誕老人 剝衫剝褲

以上呢d,二三十年前嘅廣州小學雞都識唱
嗰陣係pre internet時代,亦冇自由行,呢d小學雞念口簧亦冇書報記載,亦唔係學校老師會教嘅。但係淨係靠口口相傳,香港同廣州嘅小學雞會唱一樣嘅嘢。

Epic poetry以講同唱嘅方式傳承長篇歷史/神話古仔 喺世界各地民族都有。所以可能人,尤其是細蚊仔,biologically,係最啱呢種學習方法。
所以我就諗 作d香港開埠前後嘅古仔 來作為香港民族嘅兒童啟蒙文學
d古仔係tom sawyer, Robinson Crusoe嗰類,表現勇敢、真誠、正直嗰d品格。代替支那教人愚忠愚孝、走精面、見風駛lei 嗰d敗壞品德嘅支味古仔。
劉仲敬咪講過依啲神話就係陳雲根係德國讀既野,民俗學
劉仲敬同國師最大分別係一個唔係大中華膠 一個係大中華膠
其他都係枝節上既差距
磨滅心智嘅工作。只有麻木遲鈍,對痛苦嘅閥值異常高嘅人,先可以適應呢種環境,不被淘汰。

前EO不忿內部文化:開會鬥卸膊、列印電郵收藏 寧減一萬人工裸辭
https://lih.kg/3476145
全球主義的最大弱點是什麼?它是反小共同體的,它是一個柔性解構的機器。它製造出大量進入都市的人,一年掙的錢比你在鄉下一輩子掙的錢都要多,因此你不願意回去。但是你留在城裡就會發現,你雖然比鄉下那些見不到的人掙錢掙得多,但是在城裡面的姑娘看來,你掙錢還是太少了,你根本不要指望娶到她。等你賺到足夠的錢、能夠娶她的時候,你都已經四十五歲了。但是你自己沒有發覺,你以為你實現了階級躍遷,你不知道這個階級躍遷是依靠出賣你本來會有的很多子孫、冒斷子絕孫的危險、人為地實行晚婚晚育和主動自願節育才能實現的。用這種方式,古典的大都市收割人口,創造財富。而因為人口不蕃,被原始豐饒的羅馬人打翻在地。

全球資本主義像迦太基的全球主義那樣,它賺的是快錢,它要的是青年和中年男子。對於維持人類種群最重要的家庭和社區,在資本主義意義上來講是一個賠本生意。養小孩就是第一號賠本生意,養老人是第二號賠本生意。然而,社區的存續正如儒家正確指出的那樣,就看生育跟養老這兩件事情了。

老實說,你年輕的時候賺的錢少一點,你也照樣過。如果你年輕的時候賺的錢少一點而小的時候和老的時候有人管,那其實你是比年輕的時候賺錢多、但是小的時候和老的時候沒人管要佔便宜。什麼是資本主義?資本主義就是只要中間那一截的你,不要起端和末端的你。

凡是捲入全球化經濟、因此而發財致富或者過上體面生活的人,在這一過程當中都要遭到慘烈的收割。而原始經濟,資本主義勢力之外的、前資本主義籠罩的那一半人口,反倒可以基本不受波及。而中國社會是受波及最大的。中國邊緣的這些社會,比如說冷戰經濟學製造出來的亞洲四小龍這些社會,是要死掉一半的。

這一點事先就是由他們起家的方式所決定的。這時候他們可能會後悔,當初沒有像菲律賓人和印尼人那樣少發一點財,多生幾個能打架的孩子。他們在自己實現階級躍升的當時很可能以為,那些愚昧的鄉下婦女只想多生幾個孩子,在老的時候養自己或者保衛自己,是愚不可及的。
我們有民主與法治,不需要用這種野蠻的方式來保護自己。但最後他們很可能會終於發現,這些鄉下的傻婆娘比他們自己想像得要聰明。

其實世界上有冇邊一個政府係成功過逆轉「生育率一路下降」呢個問題?
https://lih.kg/3476335
一見到有人訴諸女權運動,我原本諗住話一神教嘅普及其實妨礙到連登仔最討厭嘅進步勢力擴張,不過都係費事
20世紀東亞經濟奇蹟
連登仔既要反耶反回,又要反woke反libs,只會兩面不是人
根縮縮係小中華主義,小一統分子
到時咪歸於支那原生宗教?法輪功嗰d?
Conservative but not Euroamerican
出身同眼界局限 好難突破
香港人普遍接觸過嘅「中國人」就係廣東d鄉親 其實的確係分別唔大。如果廣東廣西跟住香港接受英國秩序發展,結果就係Malaysia/Vietnam咁上下。一路去到2000s嘅分別,就係盧海鵬同盧海潮嘅分別,張敬軒陳蕾同是但一個唔出名嘅廣東歌手嘅分別。
但係真正嘅中國,90%係河南山東嗰種農民。嗰d真係要300年殖民地先改變得到嘅地方。
陳雲根想興復嘅華夏,係hakka/廣府爭奪嘅嗰種「正統華夏」,即係包住華夏皮嘅粵地民俗。
但係香港同中國嘅衝突,實際上係粵同北方嘅衝突。興復華夏只係另一種衝突方式,並唔會解決呢個冇可能解決嘅衝突。爭奪華夏正統,共產主義vs資本主義,民主vs黨國,都係呢個衝突嘅唔同表現方式。

所以亦係點解泛民嘅建設民主中國從一開始就係幫唔到香港嘅。就算建設咗民主中國,呢種衝突並唔會消失,到時一樣會轉化成中央政府vs香港政府嘅局面。
泛民如果唔想行武裝路線,一定要自廢武功,就應該行吳越士大夫和平演變路線。表面服從中央政府,唔嗌d反共口號。實際將香港政府架構鬼鬼鼠鼠成個接手,即係將董建華冇兵司令嗰個時期盡量延長。喺行政系統盡量抵擋支化,架空中國政府欽點空降嘅官員,貶/唔晉升親支嘅公務員,用行政手段拖慢殖民人口。
嗌造反口號但完全唔培養軍力,就算中國嘅自由派改革開放派成功咗,2019嘅局面遲早都係會出現。
https://pomf2.lain.la/f/wm8poid7.mp4
港支最喜歡拍這些愛支電影 - 蔥輪TV
https://h.pincong.rocks/2151100

lihkg冇得embed video
習近平已經擔起領導中華民族偉大復興嘅重任,共產黨已經成為中華文明嘅守護神。
試問一眾中華士大夫,又點可以唔為此感到歡喜,又點可以唔順應天命?孔曰成仁孟曰取義,我地飽讀聖賢書嘅士大夫,自當盡心盡性盡意盡力輔佐呢位中華民族嘅英雄。

中大前校長金耀基: 「2019年毫無疑問是『黑暴』」
https://lih.kg/3477817
條撚屌本身滯台支來
1937年間,母親帶同金耀基等五名子女到浙江輾轉避難,只能斷斷續續完成小學教育。1947-49年,父親應邀任上海市警察局主任秘書,金耀基隨之赴滬,在育仁中學完成兩年初中。1948年底,其父賣去在上海的住宅,1949年1月登上太平輪,後遷居台灣。
在1980年代,金耀基屢屢為台灣國民黨政府不願推行西方民主,禁止組黨等辯護[5](例如說禁止人民組黨的一黨制也是民主),與民主進步黨對壘,是保守陣營的知名學者。
睇香港中大歷史 又係一單咪對支那人太好嘅教訓
在1949年以前,不少在中文學校就讀、或是不獲港大取錄的香港預科畢業生,通常都會選擇到中國大陸的大學繼續升學,但自大陸風雲色變以後,前赴大陸升學的做法漸為罕見,使這類學生少了一條主要的升學途徑。[14]

遠於1951年,時任香港總督葛量洪爵士已委任怡和洋行大班兼行政局非官守議員賈士域(John Keswick)深入研究香港的高等教育,並探討在香港設立一所中文大學的可能性。[15][16]不過,在1952年發表的《賈士域報告書》當中,賈士域否決了在香港開辦中文大學的構想,退而建議由香港大學開辦中文課程,但有關建議最終也遭到港大反對而流產。[17]港府和港大在當時否決興辦中文大學有很多原因,除了經費和師資問題,還有就是港大和港府不希望見到香港同時出現兩所大學,擔心中文大學的存在會與原有的港大分庭抗禮,不單分散資源,更甚者會影響港府集中制定高等教育政策。[14][15]

雖然設立中文大學的構想此後一度沉寂下來,但不少人仍然相信設立中文大學是有其重要性的。[18]香港大學校長賴廉士爵士本身一直也支持創辦一所中文大學,[19]而港督葛量洪也認為及早由港府設立中文大學,可避免共產黨捷足先登,在香港先行創立一所具左派親中背景的大學。[14]數年以後,香港於1956年發生雙十暴動,促使港府與英政府在同年重新審視香港的高等教育政策,興辦中文大學的構思遂再度浮現;[20][21]幾經內部討論,英政府終於在1958年8月原則上支持在香港創辦一所中文大學,對中文大學的創辦是為一大突破。[20][21]

結果cuhk咪又係end up愛國
金耀基 劉兆佳... 個個食咗成世英國皇糧 英國人對佢哋咁好 有用咩?
穆斯林自組織力既訓練
所以protestant玩家庭教會係好打過羅馬教會

首先,非穆斯林必須明白,伊斯蘭不存在神職人員。所有穆斯林都與真主有直接的關係,沒有任何中間人。所有穆斯林都必須在沒有任何“宗教師”或“宗教司”或伊斯蘭領袖的幫助下在社會中扮演某些重要角色。這是因為所有穆斯林都充當穆斯林社會中的這些角色。我曾多次擔任帶領祈禱的領袖角色。在美國的校園裡,當我的朋友邀約我時,我也曾主持佈道。我主持過我女兒的婚禮。我曾為朋友的女兒和朋友的婚姻證婚。我還沒有作為領袖主持過葬禮。我還沒有在海外“見證”過一個非穆斯林改信伊斯蘭。現在,作為穆斯林領袖,安華做的事情應該比我做的多吧。我親眼看到他把女兒努魯依莎嫁出去,他在其中扮演了主婚人的角色。我見過他主持沙拉胡丁的葬禮。與我不同的是,我認為他知道如何為死者主持最後儀式。我確信安華作為大馬伊斯蘭青年運動(ABIM)的領導人還扮演過許多其他角色。

https://www.sinchew.com.my/?p=4928022
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞