劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
去殖係2戰後已經開始緊英國佬總之就係可以甩得就甩,72年聯合國有晒決議後香港地位定左,英國無咩可以做,係班戀殖,平權L不肯面對
同打敗仗割地一樣,向來都係利益行先港豬幾時先明依個不變定理
英國對香港人嘅責任(支d ge 叫法,道義)
成日喺度唱英國人點點點有責任 點唔負責任。我覺得呢d講法都係唔尊重歷史先得到出來。
香港點來?
香港就係英國人為咗對華貿易方便 近近地要1個安全港。唔只香港,ham baang laang 1840鴉片戰爭之後東亞各式各樣 ge settlement 唔理係annexation定係租界 都係呢個作用。
英國人要負 ge 責任 就係佢帶來開拓嗰d人 同喺開拓、營運呢d colony嗰陣效忠英國有付出 ge 人。加埋效忠英國 ge 土著。

97前途問題嗰陣 ge 香港人咩出身?
斷估500萬香港人 zoek6 咗8成都係二戰後 ge 「華人」難民。European、Eurasian、跟英國人來 ge 第d英國dominion ge 人、土著,加埋唔知有冇100萬。
要講有咩責任/道義,就係對呢100萬人有,而唔係嗰400萬。嗰100萬減咗嗰d反骨ge,加返400萬入邊效忠英國有貢獻ge,應該都係差唔多。
嗰d難民都係maan車邊free rider。英國人喺度開個商港,d人因為呢度安全d 好搵食d 走入來。依家英國人要走laa,居然話人有咩責任道義,要人帶埋你走?香港作為1個英國人開闢ge港口、城市,依家1997要執笠laa,d伙記要遣散laa,噉邊度來ge咪返邊度lo,好合理gwaa?英國人就返英國,華人梗係返中國,印巴都係應該返印巴gaa(所以冇印巴國籍嗰d先派BC zaa)。
如果你有份defend英國interest,噉你咪嗰100萬嗰d lo。但係你淨係maan車邊ge,噉除非你攞d實質行動出來,打下遊擊,打下獨立戰爭,否則憑咩派英國護照畀你?(而且英國人係到1962年先落閘。之前都係任去UK唔嬲。1980年先至加學費550GBP加到5650。夠寬大laa gwaa?)

講到英國人管治過你就要湊晒你。噉講法英國喺支那開過十幾個租界嗰d人係咪都要湊晒?英國喺全世界仲開過大把商埠,都要湊晒laa係咪?

當然 你睇返個問題 多數地方就算英國人走咗 都係business as usual,d人都冇必要死 leoi2 住英國人。香港特殊喺兩樣嘢ze:人口特別多,接替英國人ge政權特別殘暴。但兩樣都唔關英國人事lo。政權殘暴,噉你同佢真刀真槍打一餐畀鬼佬睇下先,OK?打得過就唔使走laa,打唔過先嗌人幫你laa?
其實係有人仲想free rider,唔係平權邊有咁大市場
中華民國(aka 台灣 1950打後)ge 責任/道義
講台灣有乜柒嘢責任ge仲離譜
台灣要對香港人有責任 即係以下兩個前提要成立
1. 英屬香港應該屬於中華民國
2. 台灣應該繼承中華民國ge所有國際法、國內法ge obligation

我唔知有咩好討論
論人,如果你認為香港人同台灣人係同一民族,噉佢哋先可能有道義責任。即係你要認為港人=華人,台人=華人,所以港人=台人。
論地,如果你認為香港領土屬於台灣,噉佢哋先有道義責任。
論法理,如果你認為台灣應該以中華民國身份繼承中國ge外交條約,而中國應該繼承清國ge外交條約,而清國同英國簽ge條約代表香港必須1997交返畀清國(而唔係繼續英治/獨立),噉佢哋先有道義責任。
以上d如果有邊個成立?
(喺1997)台灣人點解會無情情要對50年前佔領佢哋ge外來政權(ROC)40年前所取替ge政權(清國)70年前簽走咗ge領土後來ge居民負責?WTF?
噉d藏人、Sakhalin島民...台灣人係咪都有道義責任?

如果有d人一邊叫英國有責任一邊又叫台灣有責任,噉就仲賤。
個個都有責任,你自己冇責任ge?
按照中華民國法律,絕大部分香港人都係by desendant 係中華民國國民,國家對國民有責任係理所當然既事,佢地除非改法律有追溯期咁cancel香港人中華民國國籍啦...

係呀 我係賤人
英國差咗香港人一個公投
中華民國政府差咗一個放棄香港主權同剝奪香港人國籍
香港人自己有責任,但呢樣改變唔到英國政府同中華民國政府既責任
其實講真嗰句,如果唔係內戰,我估大多數「華人難民」會去/留喺大上海都唔會走嚟香港
人地英國肯負翻少少責任俾班BNO國民有條path way拎公民權
你地就講到英國人賜俾乞衣咁
做乜啫你地
做乜啫你

王喜事件事實一覽 如何將一手好牌打成爛牌
https://lih.kg/2955699
你上邊話英國人欠咗香港人
我塘邊鶴講句 香港人務實d感恩d ge態度 應該係英國人乜嘢都冇欠
1945年8月30號打後每1秒都係執到ge

香港爭d就同上海公共租界/廣州英租界(1943中英新約廢除)冇乜分別 之後咩國共內戰難民避難港ham baang laang都唔會發生
睇下北越地區歷史 蔣介石趕喺法國人之前佔領北越受日本降 之後攞北越來做交換 逼法國佬放棄晒在華利益
條友一樣可以噉整香港。又或者張發奎自作主張佔領香港。又或者重演1次北伐軍收租界 煽動香港華人暴動之後歡迎國軍(20年前先玩過省港大罷工玩足1年)。
好彩就係冇1樣嘢發生,同時國共內戰進展太快,而且優勢ge共產黨喺北邊,劣勢ge國民黨就梗係費事搞香港住laa。
1949又好在PRC停喺深圳河。1967經已幾乎又重演北伐軍收租界。
所有呢d歷史上ge節點都冇以香港滅亡收場,先有今日d人有得喺度怨英國佬點點點。

香港呢daat地喺東亞大陸,呢d香港人祖先都係呢度ge人,所有苦難ge根源係只關東亞大陸事。英國人來過150年,150年之間幾多ching chong醒目ge勇d ge經已經香港塊跳板去咗鬼佬地方。要怨就只能夠怨,一係祖先冇行遠d,一係祖先冇反抗東亞暴秦,或者有反抗但係失敗咗。
鬼佬可以掟個水泡畀你 亦可以唔掟 事實上已經掟咗好多。上唔上到Noah's Ark係整定。我就唔認為仲有得話人欠咗乜。鬼佬每畀多一dit著數,都係饋贈,而唔係以前爭咗你依家補償你。
吓?
對此,2023年5月25日,行政院宣佈「大陸地區人民亦為中華民國人民」的相關函釋即日起廢除,即官方正式認定中國大陸地區人民不具有中華民國國籍,並非國民,因此不享有或負擔中華民國國民的權利義務。

本條例施行後,香港或澳門情況發生變化,致本條例之施行有危害台灣地區安全之虞時,行政院得報請總統依憲法增修條文第二條第四項之規定,停止本條例一部或全部之適用,並應即將其決定附具理由於十日內送請立法院追認,如立法院二分之一不同意或不為審議時,該決定立即失效。恢復一部或全部適用時,亦同。
本條例停止適用之部分,如未另定法律規範,與香港或澳門之關係,適用台灣地區與大陸地區人民關係條例相關規定。
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E8%87%BA%E7%81%A3%E5%9C%B0%E5%8D%80%E8%88%87%E5%A4%A7%E9%99%B8%E5%9C%B0%E5%8D%80%E4%BA%BA%E6%B0%91%E9%97%9C%E4%BF%82%E6%A2%9D%E4%BE%8B?wprov=sfla1
法律呀
你呢個行政院命令嚟㗎咋,唔係法律
你不如話總統令唔代表國家
係呀 行政院一定可以override立法院
當然,歐陸法系本來就成文法大晒
《中華民國國籍法》等則規定,中華民國國民指的是「具有中華民國國籍之居住台灣地區設有戶籍國民或台灣地區無戶籍國民」。
https://law.moj.gov.tw/LawClass/LawAll.aspx?PCode=D0030001

成條國籍法,邊到有台灣兩隻字?
英國有香港同九龍主權,我唔肯定83年前英國法律係點,但都大把香港人係CUKC。國家對國民負責任係理所當然既事。

你話冇naturalisation,冇BNO既,咁當然係另一回事啦。
第 2 條
本條例用詞,定義如下:
一、臺灣地區:指臺灣、澎湖、金門、馬祖及政府統治權所及之其他地區。
二、大陸地區:指臺灣地區以外之中華民國領土。
三、臺灣地區人民:指在臺灣地區設有戶籍之人民。
四、大陸地區人民:指在大陸地區設有戶籍之人民。
依臺灣地區與大陸地區人民關係條例第 2 條第 2 款規定:「大陸地區:指臺灣地區以外之中華民國領土。」
中華民國憲法增修一早指明中華民國領土目前只屬於台、澎、金、馬,立法院唯一爭拗點係要廢除港澳條例將你當大陸人咁審咋嘛
https://law.moj.gov.tw/LawClass/LawAll.aspx?pcode=Q0010001
咁你呢句出自邊一章邊一句?
咪<<兩岸人民條例>>,你學大陸人碰瓷係加速緊廢除港澳條例
冇你紅字果句
唉,成文法系就係不斷增加條文增修條文的大陸法令,甚至乎司法院大法官都唔可以釋字廢除某項和憲法衝突的成文法
咁你紅字果句邊到出嚟?
講你又唔聽,唔聽你又要問,問完你又唔聽,成本<<兩岸人民關係條例>>係晒到
成本<<兩岸人民關係條例>>都冇國籍兩隻字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞