劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
屌,我發現我倒轉咗黎講,我係想講英國港人同華人分得比較開,而唔係加拿大
同一班文青,當年對台灣有幾肉麻,今日就對台灣有幾歇斯底里
講得好中,簡單來講即係表錯情
https://twitter.com/tangkhan618/status/1743520354667209200

政見3同4,同三四年前燒山嘅主張一模一樣
梁錦松:1997年拒絕移民,放棄美國花旗銀行2300萬年薪
https://lih.kg/3596479

由鴉片戰爭前到依家二百幾年 每一代都不乏買辦呢類人物
但係香港二戰後呢代 真係可以講至今最廢
以前嘅買辦 起碼喺自己地頭係一霸 有d實力做地方豪強。去到梁錦松呢d,淨係識奉迎北方強權。
諗起喺lihkg睇人講過 好似李嘉誠噉嘅銀紙同地位 佢都唔夠膽講嘢 一味淨係講埋晒d隱喻、影射
所謂華人,真係幾廢,費拉不堪。

個post入邊覺得梁錦松做財政司已經算係香港嘅人才。係唔係 我唔評論。
但係我講一個人哋嘅 星加坡1980年代到2000年代初嘅財政部長 叫胡賜道。佢老豆係hku畢業嘅醫生。老母個阿爺關元昌係中國(粵港)最早嘅現代牙醫。關元昌老豆關日係第一個華人牧師梁發嘅弟子。
香港d人才 d官 咁多人都係草根出身,聽落好勵志。但其實係咪顯示 二戰後嘅香港幾乎係喺剷平嘅泥沙上重建嘅社會呢?
出身草根唔係問題。大家族都有白手興家嘅第一代。問題係,香港最近幾十年呢d,基本上影響力傳唔到畀自己後代。
依家我感覺 香港嘅上層基本上係 「改革開放」後嘅暴發戶 新一代買辦 取代緊1960s至1980s發跡嘅「二戰後British Hong Kong」嘅舊一代買辦。呢班舊一代 就好似佢哋取代嘅二戰前嘅舊舊一代,國共內戰到67暴動之間走佬嗰d噉,又走佬去外國。
新一班「風口上嘅豬」取代舊嗰d搵夠走人。

香江19 高登已經好出名
自由民主國家同人講含淚佢識唔識咩係投票,民主
匿名投票分分鐘投完柯p鳩嗡含撚投綠,藍贏就講含撚投柯,勝利球迷就識做
咁假如你企響佢個位,又點樣同時表達反共同不滿民進黨移民政策?
有時唔出聲仲好,一出聲就露底,難睇到死,淨係叫人投票就得,投邊個就係私穩唔方便答,正常記者都唔會無啦啦問投邊個
泛民政治人嘅含淚投票論
即係同 華人/漢人費拉士大夫心態 差唔多
我冇能力 我投降 所以我作咗呢個選擇 並且呃自己呢個選擇就係最好嘅
冇will to govern

李光耀班人嘅心態係 我哋只有星加坡 我哋冇後路 冇得退 所以死都要撐起個國家
李柱銘班人嘅心態係 我哋未打先投降 我哋係表演藝術家 口講over my dead body 但係冇任何軍事實力亦唔做任何準備 淨係攞定外國passport到Titanic moment就走
講到尾係取捨
你覺得反共緊要過香港人移民政策 噉就投綠lo?
你覺得優待香港人移民緊要過反共 (assuming 藍白真係會畀綠更加優待香港人) 噉就唔投綠lo?

你估藍白綠嘅對港政策會有分別?無論係基於國家安全、保障本土勞工、一向針對粵語人嘅歧視,都唔會得出優待香港人嘅政策。去得台灣都唔會係大有錢佬,你邊有本錢吸引人專登優惠你?
佢講得出含淚即係唔滿意民進黨又覺得其他黨仲爛,咁佢應該屌晒咁多個黨做乜派咁柒嘅出黎選,依家含淚即係鼓勵唔駛做得好,只係唔柒過對家就得,所以我係民進黨既然做得差都無後果點解唔做差d
很明顯,民眾黨是最大贏家。國民黨和民進黨的票都比民調略低,只有民眾黨比民調高三分之一還多。沈默青年選民大部分是柯的人,他的下一步必然是2028年擠掉蔣萬安並升級為主要反對黨。

國民黨在四十歲以下選民是微不足道的小黨,台灣社會的反建制勢力和中國的反獨勢力別無選擇,只能在2028年加大挺柯力度,如果柯文哲在接班人問題和黨建問題上犯錯誤,2028年以後會泡沫化,被一個或幾個同類反建制派新黨取代,如果過了這一關,前途就有保障了。

國民黨官多兵少,路子越來越擠。如果白區黨打錢不夠,土司和門閥很快就會四分五裂。民眾黨還在藍海階段,帶槍投靠就很容易做官。如果戰爭不在2024-2028之間爆發,上述前途是避免不了的。

當然,賴清德的勝利就是穩定對戰爭的勝利。中國鋌而走險的可能性隨之下滑,雖然主要決定因素還是美國全球主義和中國改革開放體制的危機。#時與勢都在大蜀民國一邊

https://twitter.com/liuzhongjing/status/1746275374160322729
別傻了,民眾黨的牌是徹底反建制,國民黨是老建制派或徹底建制派,民進黨是新建制派或半建制派,民眾黨如果反建制不徹底,青年票就全沒了,老年票本來就沒有。

如果馬基雅維利到幫助徹底建制派打半建制派,而且自己還是副手,那就不進選輸,而且亡黨。柯文哲的選民跟遠古邪惡的選民一樣純屬泡沫聯結,爽則合不爽則當場反目,既不能像國民黨親民黨一樣給他們飯碗,又不能像共產黨一樣槍斃他們,怎能經得起這一出。

獨立競選拿到超過百分之二十選票,青年票跟民進黨平分而且完全擠掉國民黨,已經是空前大勝,誰能拿敵人二十分之一的資源,打出敵人三分之一甚至六成的戰果,政治行情一定會上漲的,大篷車政黨的弱點接近天花板以後才會暴露,那是2028年以後的事情了⋯⋯同樣的道理,大蜀民國用不到法輪功民運圖博東突千分之一,不到白區黨百萬分之一的人力和金錢,能夠維持敵對勢力的陣營節節上升,就已經充分證明,#時與勢都在大蜀民國一邊

https://twitter.com/liuzhongjing/status/1746275614040928289
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞