劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
白區黨氣急敗壞
https://lih.kg/3564820
26歲男子涉穿煽動字句衣服現身機場被捕 蘇惠德拒批保釋
https://lih.kg/3565115

呢單case有d古怪
條友着完t shirt着lau1都係寫住d字 擺明博拉
我估係兩種可能
1 冇bno visa。博拉坐幾個月跟住就asylum。
2 投名狀 無間道
應該係1

好一個倒天罡的敵基左派
可惜仍然有唔少人華心未泯,認為日本人係壞人,溥儀係引狼入室嘅蠢人

溥儀算唔算近代最慘嘅君主/國家領袖
https://lih.kg/3568095
支安處似乎低估咗周庭嘅決斷同勇氣,以為支那一日遊已經令佢內心臣服,可以放佢岀去讀書,再喺佢畢業之前最後一次返黎報到嗰陣沒收護照。

周庭已前往加拿大讀書,宣布呢世唔番香港
https://lih.kg/3568424
兩個可能性
1. 有人9做拍下片交差,話周庭都“交檢討”了,印證白區黨其實無兵可用,現實中甚至殺唔起人
2. 特登放走周庭,配合今上要同西方搞緩和既風向
係,我第一個諗法係點解要搞佢,但又唔做盡啲令佢永遠消失。
另外我都有諗,白區黨本身係咪想玩另類sm,一步一步改造佢。
成個學術台都係D大中華民小00後
興中會最初講既係驅除韃虜,引豬定狼入滿洲依個室又關中國乜事
拍片應該係預攞來剪畀支人睇 內宣用
共匪都唔會蠢到以為嗌你上去旅遊拍片你就唔反共laa
畀得佢離開香港都係預佢唔會返轉頭
又或者攞第d嘢(屋企人/眾志黨友)來要脅佢實要返轉頭 點知又1個林榮基
睇下過兩日文匯大公speakouthk嗰d有冇周庭片流出
首先,認清我哋嘅處境
1. 我哋冇掌握1個universal education system
2. 港人diaspora community比較散,家庭之間嘅聯繫唔夠密、強

我哋目標係要傳續粵語/港語文化,並用佢來做medium,創造1套港族嘅民族文化,催化民族覺醒national awakening。
呢套港族文化要同現有嘅中國ideology、中華文化對抗,以保證自己唔畀人蠶食。
(所以嗰d建基於中華文化、sinocentric嘅嘗試,好易失敗,因為敵我界線唔夠清。而且其實都唔符合史實。)

基於噉嘅處境同目標,我認為
1. 語言方面 以「有得聽嘅作品」、「Latin alphabet書寫系統」為主要原則
因為我哋冇1個公立學校系統,我哋好難去推1套嘢,保證每個細路都必須學嘅,所以我哋應該從entertainment消費品入手,例如細路仔書、兒歌、cartoon、益智電視節目等等。語言最緊要係聽同講,其次先係睇同寫。而書寫來講,漢字難同Latin競爭。(其實睇返歷史,全民漢字literacy只係得7十幾年歷史,香港係二戰後大幅擴張primary education後嘅結果,中國大陸係共產黨掃盲班再到之後嘅義務教育嘅結果。之前,起碼80%嘅人都淨係識講,頂晒櫳識寫自己個名同幾十隻常用字。)
特別一提用詞。1. 唔好避免用粵語固有詞彙。如果有幾個同義詞,應優先用粵語獨有而支語冇嘅。例如馬桶屎塔,冬天天冷。2. 唔好避免直接用鬼文借詞。
我發覺呢兩點應該係學校中文科嘅作用,令人慣咗一定要寫「中文」「漢字」。powerbank咪powerbank囉,notebook咪notebook,tablet咪tablet,使乜譯咩移動電源手提電腦平板電腦。

2. 內容方面
我哋自己嘅intellectual,要勤力d,創造hk-centric嘅作品,要小心盡量過濾d sinocentric嘅嘢。sinocentrism係無孔不入嘅。我舉個例。地理課,教香港,展示1幅香港相對於附近地方嘅地圖。你個腦第一反應係咩?
如果你首先諗到嘅 地圖中心喺中國大陸湖南甚至更北嘅地方,香港靠近下邊,中國成條海岸線邊邊1個點,幅地圖最南去到北緯十幾度,淨係睇到海南島為止。噉經已係潛移默化嘅sinocentrism作用。
hk-centric嘅地圖,就應該香港喺中間,地圖最北頂櫳去到睇到晒台灣島為止。甚至應該Southeast Asian Sea南中國海喺中間,最北淨係show到韶關。噉樣來杜絕sinocentrism。
依家香港傳統通俗文化corpus,基本上都仲係金庸三國西遊水滸嗰d嘢。呢d應該全部棄,要改成,近代嘅就開埠打後嘅傳奇古仔,古代嘅就粵地歷史古仔,抵抗中原殖民嘅百越先民,遠古嘅就東南亞嘅神話。(可以考慮去越南文學之中抄d過來。)呢d要靠依家嘅人多d創作,整成audiobook、歌,鼓勵細路排呢d內容嘅話劇音樂劇。

3. 教材
要搞1套到小學為止嘅教材,粵文書寫,hk centric,涵蓋語言文學、傳統文化、香港史、東南亞東亞史、港粵東南亞地理、世界地理文化之類通識內容。
第4點 先最緊要
係要搞出1個「香港文化ecosystem」 好似黃色經濟圈噉
兩個原因
1. 語言學習、tacit knowledge嘅傳承,需要1個環境
2. 有呢個ecosystem 先唔會反複reinvent the wheel
假如有人喺英國寫咗本書講香港歷史
如果搞唔起呢個ecosystem 本書可能得佢個城市嘅人睇 得網上少少人睇 而某個喺Vancouver長大嘅細路 就從來都冇聽過睇過。書入邊歸納好晒嘅知識 接觸唔到嘅人仲要自己慢慢摸索 浪費時間同腦力。
搞起呢套港族文化 令每個細路都識 就好似依家個個都識關羽崇禎魯迅金庸噉。噉樣文化先可以喺前人基礎上不斷創新 而唔使次次都喺浮沙上重建。
香港獨派可以效法比利時流亡政府,組織國軍,發動全球排華,從抄沒海外華人的資產中分一部分作為賠償和軍費,戰後再向中國索取優先賠款權,作為建國和重建的資本。如果跟淪陷區的集團,無論是獨派還是統派混在一起,就是在損害自己的階級地位,還不如跟印度或全世界其他反華勢力合作。#香港獨立唯一出路
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1732052570179260795
海外香港人社區要夠一個critical mass先可以圍爐
暫時望落應該得英國同加拿大符合條件
所以老毛講書讀得越多越蠢喺華文世界嚟講真係無錯
呢條同上一條 講得好
有d流亡香港政治人走去同d唔知咩quali嘅中國民運->白紙分子企埋一齊 拉低自己身價
仲有第5點唔記得咗講 呢樣先真係至緊要

呢兩三個月 我時不時都喺度諗
我哋個culture,建基於乜嘢,先好呢?

睇睇其他人嘅歷史先
1. 建基於宗教
1.1 一神論宗教
1.1.1 Abrahamic religions, 包括Judaism, Christianity, Islam...
1.2 多神論宗教
1.2.1 佛教
1.2.2 印度人嘅Hinduism
1.3 唔強調神嘅新興宗教
例如法輪功。好多new age spiritual movement,yoga修煉門派等等,淨係講spiritual嘢好虛好玄幻嗰d。
2. 建基於國家
例如因為二戰而流亡嘅各個歐洲國家政府同僑民團體
3. 建基於冇國家嘅地方
例如19世紀打後出現過嘅 同鄉會館

我個人就覺得棘手,依家都未諗好做洪秀全定梁啟超好
如果我揀定一種宗教(Christianity或者某種粵國folk religion似比較順其自然) 噉就等於提前排除晒異教徒
如果我搞d secular或者non denominational嘅嘢,噉又驚凝聚力(洗腦)唔夠宗教組織勁。
啫話呢 試下答 我哋點解要光復XX?係因為「應許之地」,係神嘅旨意?定係因為nationalism,我哋祖先嘅土地,我哋唔見咗嘅嘢我哋就要自己攞返?
我依家都係摸索緊

如果係建基於宗教,我諗都係翻版洪秀全最easy。pragmatism角度來分析各種宗教,梗係有神凝聚力大過冇神嗰d new age。至於多神定一神,似乎分別唔大。揀Christianity因為接觸最多最深,外國資源最多。包頭太趕客。漢傳佛教太費拉。
不過個人感情羈絆 有時覺得 有得同老婆開心過世就算 走佬去澳洲。
粵語文明 可能都係救唔返 死咗都冇計。
早排我先知 有隻語言叫Hittite 13世紀BC經已滅絕咗
人哋曾經仲建立過empire 留低d泥板
粵語呢d,因為寄生喺英國帝國秩序邊緣,先有二百年興盛歷史,算得乜。該死唔會病。
粵語依家死 遲五百年先死 都係死。
反正地球下次世界大戰,澳洲應該係最後安全地方。為長遠計子孫一定要有1支留喺澳洲。
以前有個巴打特登寫過西臺歷史不過消失咗,佢同雅各賓巴合作過
搞得呢d唔好諗老婆
為天下者不顧家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞