劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
咁柯文哲算唔算係一個政治奇才?
年青人居住正義咪佢哋要求綠營地主土改自己唔係就投柯,白區黨有其內部操作,但最大問題係綠營的群眾工作渙散,派系惡鬥
柯p呢d食正政治演變潮流 算乜奇才 就算佢冇出現都一早有黃國昌之流

以前綠營 台獨分子 反國民黨 之類嘅人 呢個陣營 唔夠多人 所以就算你反民進黨 都係要含淚投綠
依家綠營已經係社會主流 反民進黨嘅綠營人夠膽唔投綠 有本錢搞新政黨挑戰民進黨
依家國民黨先係第3勢力 國民黨 me1 住嘅歷史包袱都卸唔到 選總統得嗰30% 過多10年準備20%都冇
國民黨地方樁腳嗰d 第日完全可以倒戈集體投靠新綠營黨或者民進黨

柯p班友真正考驗係 有冇本事撬d樁腳 壯大聲勢 卒之kmt兵敗如山倒集體跳船入佢個黨或者dpp
冇本事就會所謂泡沫化
但係呢個趨勢無可避免 就算柯p黨泡沫化咗 都只會推遲新勢力崛起挑戰民進黨嘅局面 始終會有1個噉嘅新政黨出現
但係黃國昌依家都要跟佢搵食
係民進黨立場消滅新興勢力係首要任務可以拉攏國民黨做永遠反對黨就最理想,還掂分好餅仔就得 ,相反新興政黨有咩要求唔知,點分餅仔都唔知,風險成本大好多養住一個受控反對派永遠好過面對未知威脅
噉照計立法院dpp在野好d 有咩衰嘢都有得賴藍白 下次一鋪kiu3起兩家
西班牙葡萄牙獨裁時代大學生都要着校服
「粵文屬唔屬於中文」呢個議題果然係某部份人嘅底線
其實只係「你台灣一日唔拋棄中華民國名號,一日都有義務繼續照顧我地」邏輯嘅另一種演譯,屬於華人aka無產階級嘅常規碰瓷手法。喺華人心目中,秦始皇嘅書同文當然係華夏文明登上巔峰嘅一步,而唔係衰老嘅里程碑。

https://twitter.com/shimotuskim/status/1748233139720159531

https://twitter.com/shimotuskim/status/1748215982689046566
但係大粵惡女女士我撐唔落,因為我見到佢又無啦啦用「粵語係正統中國話」論嚟推翻哂佢呢兩日慘被部份港推圍剿嘅觀點

https://twitter.com/Popping2020/status/1748583742569132243?t=PMYTgvcLWpmq72nzo8hr9g&s=19

我都知按照華人覺得「似越南文難睇到死」呢種睇唔起東南亞嘅華人出廠設定促使佢哋反對漢字拉丁化,純粹冇諗過淨係講「粵語唔係中文」都會突破港推某啲人嘅底線啫
典型香港人 畀學校教導「書面語」「口語」撈亂晒漢語北京話同粵語
得罪講句 響粵文維基百科又係呢d傻閪港燦當道
好似大粵惡女呢d 粵獨派粵人都拒絕認粵文係中文/漢文嗰陣 港人仲去攻擊人 要人認中文

舊年:
大支那膠無處不在 香港語、香港文化、香港歷史傳統、香港民族嘅發展 需要審查參與者背景
https://lih.kg/3400690
「唐朝人講粵語」呢個大話真係害得人多
漢字拉丁化/中文拉丁化/粵文拉丁化 噉樣討論其實都係經已中咗支那膠陷阱

依家我哋粵語獨有嗰d詞 即係所謂有音冇字嗰d 用漢字定係Latin來寫 事實上係性質一樣而平等嘅兩種寫法 都係「攞外族文字來記粵語音」

漢字拉丁化嘅講法 即係assume用漢字寫粵語係應份 用漢語詞係應份 我哋自古以來約定俗成理所當然...用漢字 喺用漢字基礎上再討論改用Latin寫粵語 引入非漢語詞 好唔好

跟住喺你舉出用Latin嘅幾個優點嗰陣 漢字膠支文膠支那膠就可以舉出九十幾個用漢字嘅優點 用Latin嘅缺點 跟住就得出結論 Latin都係有弊端嘅 既然Latin唔完美 我哋就打死都唔用 打死都要繼續寫漢字

所以我依家提出來
粵語唔係漢語/華語/中國語
粵文唔係漢文/華文/中文
漢字唔係粵人嘅文字。粵人冇自己嘅文字。
漢字雖然係過去二百年常用來書寫粵語嘅文字,但係漢字系統天生殘缺,唔能夠準確轉寫粵語豐富嘅phonology,而Latin可以好靈活噉拼寫任何syllable。
所以我哋應該用Latin,多用Latin,未來過渡到大部分甚至全部文字都直接寫Latin。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞