劉仲敬對香港評論整合 (16)

1001 回覆
12 Like 16 Dislike
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1724748265915023779

柯文哲的支持者來自反對傳統藍綠建制派的全球化青年,如果柯文哲做了國民黨的副總統,就不會投票支持他,所以他只有在以為能做總統的情況下,才會同意聯合。決定權交給民調專家而非政治家,就是實際分裂的耶路撒冷式解決,但專家從來沒有這個本事,他們的結果是沒法讓政治家滿意的。
https://www.youtube.com/live/xQ4ps__Hl3w

幾搞笑,原來個錫蘭返咗上海。佢簡直係個典型英印人,喺東方企圖以洋人自居攞著數,但喺歐洲冇人當過佢係歐洲人。

佢從來冇展現過佢嘅荷蘭文法文,以及對比利時嘅了解,生活上都冇任何歐洲人文化習俗嘅痕跡。佢當日離開中國,都係靠華文圈子維生,冇諗過返歐洲搵食。令人相當懷疑,佢個比利時老豆唯一留比佢嘅,只有若干外表上嘅歐裔特徵。

錫蘭喺台灣將自己本身唔多嘅洋人紅利揮霍怠盡,本身仲以為佢會改行樂樂法利路線,開拓在野中國人市場。點知佢直接中華民族本能大爆發,返上海
睇錢做人姐
邊個比得錢多
未走去邊邊
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1725838193277256191

政治家如果能夠合作,就不會把責任推給專家。專家承擔政治責任,必然是為破裂背鍋。
藍白的鬥爭比白綠和藍綠激烈得多,屬於你死我活的性質。

國民黨如果當不上主要反對黨,就會像印度國大黨一樣永遠出局,當不上總統,倒沒什麼大不了的。

民眾黨如果選舉失敗,沒什麼大不了的,如果做了國民黨的副總統,粉絲就全散了,一半投奔賴清德,一半睡覺不投票,親民黨的地位都維持不住。

民眾黨指望國民黨資源支持自己的國會議員擴增,是指望國民黨自殺。國民黨指望民眾黨支持自己的總統選舉,是指望民眾黨自殺。

這樣荒謬的合作能夠達成,只能是白區黨的求生慾望在起作用。即使以後破局,我們至少向紅區黨證明了我們還是很努力的。白區黨資源不足,那是不可抗力。

馬英九做的每一件事都是傷害國民黨,有利於白區黨。這一次也不例外。國民黨如果早點推出自己的副總統,比指望藍白合作又上當有利。民眾黨全靠柯文哲,副總統人選並不重要。

民進黨從四到八年的短期看,柯文哲的危險大於國民黨。柯文哲的青年支持者和民進黨重疊很大,增加了選舉的風險,國民黨就沒有這個問題,不會出意外。從八年以後的長期看,民眾黨比國民黨好。民眾黨不像國民黨有中國主義意識形態傳統和組織,是機會主義的大篷車政黨,台灣民眾黨的意識形態跟民進黨差別不大,只要取代國民黨坐穩第二大黨,統派就永遠不能復活了,柯文哲以後,一人黨未必能有明星領袖。如果不發生戰爭,民進黨華獨黨和台獨小黨的鬥爭就是未來的主流。
我睇習狗係唔會打台灣gaa laa
條友太怕死 鑊鑊風險大少少都龜縮
中國會有二十年崩而不潰嘅局面
返返90年代 中央軍控制大城市同重點企業 龍騎兵地區 一出大城市就係地方警黑把持 搶劫殺人放火冇人理
香港同越南呢d地方 同支那嘅邊境走私貿易 最反映到實際情況
估計未來有一日會走私好多藥物
喺醫保爆煲同限制外匯流出嘅背景底下

窪地美學
馬英九同志辦事不力

台灣總統大選在野聯盟「藍白合」正式破局 侯友宜、柯文哲各自宣布副手 藍營、綠營及白色勢力大混戰!
https://lih.kg/3561156
我發現呢啲門面野比好多人想象中更加有象徵意義。
例如警察轉支式步操,n展仔唱傲程,到而家法治俠,都係瓦房店化嘅里程碑。
相反而家仲垂死掙扎嘅醫學界,係唔會搞咁多柒野岀黎。
有種睇1950年廣州/上海報紙嘅感覺
有冇人知愛爾蘭而家咩事?
其實應該係計內捲化定瓦房店化?

btw,其實起中醫院,開始肯定中醫同針灸地位我已經覺得都係瓦房店化
如果連肯定針灸都係瓦房店化
咁全世界都係瓦房店
中醫問題係scientific research唔夠

其實之前開免針紙果到已經破壞咗成個醫療界個專業形象
針灸睇你係evidence based嘅dry needling定巫醫式黃帝內經神針。

至於起中醫院,就絕對係老鼠上桌行為。呢啲替代醫學,最多咪私人診所進行,憑咩開醫院同西醫平起平坐
衰過19世紀尾
粵人本來係最早學、支持現代醫學嘅人
d missionary走晒,愛支intellectual上位之後,就墮落返去原先嘅level。醫學只係其中一個方面。
粵語文明 Cantonese civilisation ,所擁有嘅所有值得一提嘅嘢,根源都係拜自由嘅英國海洋秩序所賜。
從乾隆一口通商開始 帶來錢財暴增
傳教士同外國人開始settle喺「華南」沿岸同河流兩岸 帶來科學技術、現代文明嘅增加
醫學最早就係美國傳教士喺廣州開醫院開始嘅
一切都喺1949年失去 粵語文明由「因為同西方接觸而發展」跌返落去同其他東亞大陸沿岸各種sinospheric文明冇分別,除咗香港呢一忽。
卒之2020國安法通過 標誌住粵語文明要同世界完全切斷laa
依家即係就來跌到落劉阿姨嘅巴蜀、河南駐馬店嗰d水平。

偏偏仲有大把人喺度嘗試搞咩堅持正體中文 堅持中華文化...
睇下海外香港人嘅政治組織、媒體同社區組織 幾多仲係寫「中文」「書面語」
嗰d喺英國要求英國學校開「正體字」「廣東話」「中文」課,屌你咩縫合怪
咪即係火鍋大王之類既洋五毛
日本咪就係你咁講囉,係日本漢醫係醫科既其中一個分類,只不過係醫學院入面既其中一個專業

https://yellowcapybara.com/index.php/zh/chinese-medicine/15-future-chinese-medicine

寫依篇文既台灣中醫師話咁係貶低佢地中醫
大佬呀,連人體結構都唔識學乜人講醫人
不過又咁講,南韓二戰獨立之後都係有推傳統韓醫
其實點先扭轉到呢種文化自我滅絕傾向
嗰啲乜嘢古音其實經唔起推敲,閩語、吳語、客語本身夠有入聲字

另外憫農呢首唐詩亦可以扭曲南支、香港中華膠心目中嘅鄙視鏈,用漢語讀又真係押韻過用粵語毒

多啲宣傳前漢化時期嘅百越元素,如果擔心百越喺俾南粵吳越閩越份子把持導致會失去香港本土文化嘅自主性,都可以嘗試向越南、泰國、甚至係南島語系嘅馬來靠攏

但大家都知華人對東南亞人嘅歧視表面上係經濟水平,實際上係華人對南方人嘅文化、自由自古以來都係抱有蔑視同敵意,香港華人對菲律賓嘅惡意口頭上就話馬尼拉人質事件,就算冇呢個悲劇基本上心裡面都係當東南亞人係低等種族、馬騮
無產階級永遠對自己的階級兄弟最殘忍

歷史上的秦瓊是豪傑,就是鮮卑人的封建領主。 但是經過瓦房店化以後,明清時代的無產階級已經搞不清楚李世民、秦叔寶這些人的真正出身,把他們都當成自己在社會上看到的江湖好漢了。 這些人就是通吃黑白兩道的張獻忠集團,平時在衙門掛一個差,替衙門辦事,但是他們真正的效忠是江湖道義的效忠。 如果衙門不遵守江湖道義的話,像秦叔寶在程咬金劫了皇綱以後,他們就寧願要自己的江湖兄弟程咬金,而不接受他們在理論上的上級縣太爺發下來的「緝捕盜匪,把程咬金捉拿歸案」的命令, 一起上了瓦崗寨。 這就是明清時代真實的社會寫照。這個社會在朱鎔基時代以後已經回來了。 這是列寧党殘餘的支柱,它已經瓦房店化到這個地步了。 所以才有會北大的吳謝宇殺了母親而兩年沒有被抓拿歸案。 我當然知道為什麼沒有被抓拿歸案,因為員警根本不想抓他。 員警是負責完成指標的,他會完成市長打來電話安排的那些案件。 比如說鐘南山院士跟市長很好,他可能把鐘南山院士被盜的案件管一管。 一般人的被盜案件,他是根本不管的。 只有你足夠倒楣,你非要去飛機場,結果在飛機場的資訊庫裡面把你查出來了,才會被抓。 他這個人如果不去飛機場、待在原地不動的話,估計十年也抓不住。 這就是列寧党體系現在的末梢的真實狀態。 習近平最近想要打黑除惡,想要廢除村民自治,恢復黨委書記領導制,都是想要恢復列寧党的原始活力。

https://medium.com/@ihchentw/%E5%8A%89%E4%BB%B2%E6%95%AC%E8%A8%AA%E8%AB%87-040-20190605-%E8%AB%96%E5%85%AD%E5%9B%9B-1ddb27d41e9a
其實用漢字、中文唔係話唔得。如果人口夠多,好似日本噉做到內循環,你d書寫系統鬼畫符噉都能夠延續。
但係海外港人嘅處境係,處於鬼佬當地文化同人口幾千倍嘅中國文化雙重夾擊。再繼續學漢字寫北京話,結局就係個個睇老高douyin小紅書。

呢個亦係好多人討論tvb沒落、香港樂壇沒落等等嗰陣忽略嘅。講咩翻版氾濫、tvb守舊,嗰d係有影響,但最根本嘅原因實際上係人口萎縮。你對比香港歷年出世人口數同社會經濟嘅趨勢就知。睇總人口,好似1980年代到而家都一路上升,但原因係壽命長咗,而唔係多咗人出世。出世人口係1990年代中開始急降,結果就係成個文化冇晒活力。8 90年代唱歌走音都賣到碟,依家你ngang叻都好難出新歌,因為冇足夠嘅後生消費去維持個市場。
流行文化 通俗文化 就係一d基本元素不斷翻炒。70年代許冠傑電影,d橋其實喺2 30年代默片chaplin嗰d經已演過,但唔緊要,因為有龐大嘅消費人口。依家你喺非洲睇得到d人搞嘅新電影公司拍佢哋嘅star wars。

香港人口持續萎縮嘅趨勢之下,要搞香港文化,梗係難上加難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞