[A/I][Gen2][Raid] Pokemon Go (8) 發問前先睇第一頁

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
仲有無特別野要擺係新Post

以下呢篇

詳細解釋一次捉「神鳥」嘅機會率(修正版本)

1. Base rate = 3% <- 呢句係成篇嘢嘅基本。Base rate 即係你直拋個波,拋中咗,不過冇餵提子,又冇Nice、Great、Excellent — 你咁做就有3%嘅成功率,即係三十幾個波會捉到一次。呢個3%係唔會喺正常人身上發生嘅,因為你最起碼都會餵莓吧?

2. 識chok 西 (curve ball) 就會增加成功率 <- 識curve ball 就會增加成功率大約1.7x。用返上面3%個例子,chok 西嘅話就會變成5.1%。

3. Golden Razz Berry 唔慳得 <- 同curve ball 類似,用Golden Razz Berry 會增加成功率,增加嘅量達到1.8x。假設你用Golden Razz Berry 又chok 西,你嘅成功率就會跳到9%!

4. 原來Type Medals 有用㗎 <- 出第二代精靈嘅時候,N記加咗個Type Medal。簡單嚟講就係你越捉得多某一類精靈,你就會慢慢升級,頂點係Gold Medal。如果你捉咗好多冰系嘅精靈,你就會有冰嘅Gold Medal,捉急凍鳥嘅機會就會增加1.3x。

5. 天道酬勤 <- 練習得多就自然可以更準確咁拋到Nice、Great、Excellent。當你拋到Excellent 嘅時候,你嘅成功率會增加1.85x,Great 就多1.55x,Nice 都有多1.2x。

集合晒以上嘅因素,如果你有Gold Medal,用Golden Razz Berry,chok 西,又拋到Excellent,你嘅成功率就會由3%跳到去22%!

銀牌加幾%?

以下呢篇

1. Base rate = 3% <- 呢句係成篇嘢嘅基本。Base rate 即係你直拋個波,拋中咗,不過冇餵提子,又冇Nice、Great、Excellent — 你咁做就有3%嘅成功率,即係三十幾個波會捉到一次。呢個3%係唔會喺正常人身上發生嘅,因為你最起碼都會餵莓吧?

2. 識chok 西 (curve ball) 就會增加成功率 <- 識curve ball 就會增加成功率大約1.7x。用返上面3%個例子,chok 西嘅話就會變成5.1%。

3. Golden Razz Berry 唔慳得 <- 同curve ball 類似,用Golden Razz Berry 會增加成功率,增加嘅量達到1.8x。假設你用Golden Razz Berry 又chok 西,你嘅成功率就會跳到9%!

4. 原來Type Medals 有用㗎 <- 出第二代精靈嘅時候,N記加咗個Type Medal。簡單嚟講就係你越捉得多某一類精靈,你就會慢慢升級,頂點係Gold Medal。如果你捉咗好多冰系嘅精靈,你就會有冰嘅Gold Medal,捉急凍鳥嘅機會就會增加1.3x。

5. 天道酬勤 <- 練習得多就自然可以更準確咁拋到Nice、Great、Excellent。當你拋到Excellent 嘅時候,你嘅成功率會增加1.85x,Great 就多1.55x,Nice 都有多1.2x。

集合晒以上嘅因素,如果你有Gold Medal,用Golden Razz Berry,chok 西,又拋到Excellent,你嘅成功率就會由3%跳到去22%!

銀牌加幾%?

1.2

以下呢篇

銀牌加幾%?

1.2x
大家快d拎夠火同雷系既加成呀

有冇火系地點提供

雷就ELEMENT
Golden Razz Berry 唔係2.5x咩

有冇火系地點提供

雷就ELEMENT

火電一早金哂
Golden Razz Berry 唔係2.5x咩

唔係啦
Reddit出哂chart驗證個機率同加成

有冇火系地點提供

雷就ELEMENT

火電一早金哂

青衣海旁好多小山豬

有冇火系地點提供

雷就ELEMENT

火電一早金哂

青衣海旁好多小山豬

山豬正野呀

有冇火系地點提供

雷就ELEMENT

火就可以九龍公園,鴨嘴火龍成日係果個BBQ
係咪轉左巢
又一隻利升天

有冇火系地點提供

雷就ELEMENT

火就可以九龍公園,鴨嘴火龍成日係果個BBQ

上次經過柏麗大道
一開GAME嚇一嚇
同埋第三代有兩隻準神,巨金怪暴蠑螈,龍屬寵增加

所以尾門擺蛋,用黎爭取時間補血 / 換其他寵

可以中途補血咩???

注意, 如果打boss時出番去選寵畫面, 傷害量就會重置。即是說如果打到後期, 六隻寵死哂出番去, 再入番場打, 傷害量必然只會+0, 所以盡量不要令六隻寵死哂(可以考慮用幸福蛋擺最尾, 記得是最尾, 頭五隻請用可以做到最高輸出既寵, 這樣做, 傷害量+2或+3的機會就會很高)。

無得補即係等隊友支援

姐係6隻一齊死晒 中途出場 補滿再入就重新計傷
而死5隻 淨低隻蛋 再出去補5隻入黎 傷就唔會重新計?

又或者打完一至3隻走,之後換完再打,咁咪打9隻但後面6隻打耐d

btw, 我見一張ticket可以狂打同一個gym?

只要之前打輸就得,爆波煙就冇得再打

咩係爆波煙
早上真係唔夠人打

晒左張free pass

晨早第一雀

巴打可否分享下點掉波
係咪轉左巢

今日轉巢

九龍公園 鐵腕
青衣海旁 毽子草
青衣東北 大岩蛇
離島海中心 未知圖騰
荔枝角公園 芭瓢蟲
花墟公園 扭拉
荃灣公園 土龍弟弟

新Post都放左,更加詳盡既就仲未有
公司樓下出利同急 但出唔到去捉

公司掂唔到個Gym

公司掂唔到個Gym

要行1-2分鐘先到
火伊貝cp低
用老噴同樣可以?

公司掂唔到個Gym

要行1-2分鐘先到

我個同事依家失左蹤成個鐘都無人理
係咪轉左巢

今日轉巢

九龍公園 鐵腕
青衣海旁 毽子草
青衣東北 大岩蛇
離島海中心 未知圖騰
荔枝角公園 芭瓢蟲
花墟公園 扭拉
荃灣公園 土龍弟弟

新Post都放左,更加詳盡既就仲未有

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞