True Wireless真無線耳機討論 (69)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
用了半個月多啲小感想
木耳,音質真係唔識評價
盒入面好多款耳塞size你揀
個anc覺得幾好,有時返工搭巴士黨鐵係可以聽歌同時聽到外面播站講緊的字
個app幾多自定選項,我到而家都未研究完
個盒手感舒適,但講真,超驚劃爛
末買twx9既真係唔建議買,qc差到離哂譜

過年前第一批貨10隻有2隻係單邊有燈無聲

就算比你抽到另外果8隻無事既

3個月內翻修率高到嚇死人

同埋旗艦機成日都要factory reset

好似幾前年d真無線分主機副機咁

成日變左單耳mode,真係幾好聲都係假
其實當初買個陣都已經知道有好多問題, 亦有巴打話firmware補救在呢d問題, 所以先夠膽去買. 再加上日馬特價到一個位我覺得可以買黎當玩具玩下, 太吸引的情況下就買左. 開頭用個陣我都以為自己抽中d唔好既product, 但down左個app同update firmware後 的確改善左好多
對fender tour壞壞地
諗緊買過對(依家先800蚊)定係買mtw3好
Tour不滿嘅地方就係收音廢,講電話要勁大聲
同埋用usb c pd尿袋差唔到電
想問mtw3音質會唔會好得過tour
同埋用pd尿袋差唔差到電
貴成倍覺得有啲唔抵
我可以唔洗要anc
試左,會斷線既地方同mtw3一樣都係會斷,例如大街十字路口,但搭鐵,普通街就好小,可接受 , 電話用藍牙aptx

Linkbuds 壞咗單邊
諗緊買返同一對定試其他?

有Linkbuds S
想要唔係耳膠入耳嘅真無線,因為就算Linkbuds S 行路聽都覺得唔太舒服
唔想要AirPods
啱啱$940買咗對LinkBuds S
以前都係用百幾蚊耳機
發現用降噪成個世界清靜咗好多
個價好吸引想入
會唔會有其他師兄講個d疾既問題存在?
需要source 嘅藍牙信號強先唔疾
例如Sony 電話藍牙信號弱,LDAC要長期 330kbps 先9成順
ldac其實係咪都會長開?
定用aptx會好d?
Linkbuds S 得SBC AAC 同LDAC
SBC/AAC bitrate 最高256kbps
LDAC 就3個mode, 330, 660 同990
用得LDAC 就LDAC 啦,330 9成順都唔差
LDAC 識自動轉44.1kHz 同48/96kHz sampling rate 都係優點
明白唔該哂巴打
但linkbuds s仲值唔值得入手?
或者同價位黎講仲有無其他選擇?
原價1650 依家940 諗唔到點解唔買
想入可以再等下 買sony新手機會送linkbuds s 應該會一堆人拎出嚟平賣
咁我想插個問題:如果我手機最高只有320k嘅歌,係咪太高bitrate都冇用?定係冇關係?thx
歌係水量
flac 係水喉
唔夠水條喉太大冇幫助
對mystique d低音真係幾好j
入手左linkbuds s有無話點調eq會好聽d?
xm4 換咗spinfit cp360 降噪廢咗好多是咪正常,原廠耳綿面對面講嘢都隔到,但依家唔得
用開Sony xm4
想問下b&w pi7 s2好唔好?係upgrade定downgrade?
睇你要咩
降噪肯定downgrade
音質就upgrade
不過最好自己落鋪頭試吓
有無人Technics AZ60個充電盒, 充足一晚都係紅燈?

我用風吹下個type c 位,有時會叉得返電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞