【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
唔洗緊張,我估啲巴打負皮既意思係「唔建議」姐
想入番對 r.m. williams
之前有睇過牛巴介紹,想搭單問
除左Vanda外有無邊間有多啲短少少嘅tie?(55"以下)?
身高關係,正常tie只可打full windsor,好大限制

唔該哂!
唔清楚但我知唔少brand 例如Sam Hober(平價)、Kenji Kaga果堆(貴價)都有做MTO,可過改尺寸,不過會就耐少少同有surcharge。至於有咩其他brand做RTW短tie就真係要留俾其他巴打解答。
15k夠響DB做套中價布了。GY、陳記果啲就話唔得姐
去咗轉東京 終於有去整人生中第一對bespoke
今次去咗Hiro Yanagamacghi 度整對boot
橫掂見啲著名嘅shoemaker 收費都差唔多
所以揀個有經驗嘅帶住我去做 好過錢又俾咗 但搞到唔湯唔水咁

上到Hiro san 鋪頭 講咗預約咗幾點
然後就喺右邊會客區坐低 然後Hiro San會出嚟打招呼 傾幾句熟落吓

跟住就入正題問吓想整啲咩款 有冇試過做bespoke 再講吓佢哋唔同系列嘅資料 (made to order, made to measure, bespoke) 呢啲 之後我簡單講吓自己對腳有咩問題 跟住Hiro San 會跟據我著開嘅size 拎對sample shoes 出嚟試fitting 可以著上腳 喺室內行吓 (我試嘅係佢哋international last)

試完Hiro San會講吓佢睇到啲咩問題 (eg, 邊啲位有gap, 邊啲位緊)同時講解番個可能嘅原因 跟住就到度腳環節。Hiro San 會攞曬坐低 企起身 腳嘅三圍 腳背幾嚿骨嘅位置 (我呢個情況仲會拎番international last 嚿楦出嚟同我隻腳比較, 去等我了解番我對腳同international last嘅分別, 例如係個foot arch位同last 嘅foot arch位置差幾多導致個foot arch包覆感受會強啲, 尾指突出過個toe box位會令尾指感到窄,同埋偏平足導致隻腳個軸心偏移咗 等等)

最後就係傾款式 皮 底 同埋個toe shape(我揀咗佢隻almond toe shape, 個人認為Hiro San 最靚嘅last) 同埋最最最緊要一樣 就係落訂 (50%)

日本通關後Hiro San 忙咗好多, 所以今次要到年尾先應該有得試trail boot, 到時再上嚟報告啦

佢開頭講mto添
後尾因為要trail fitting, 所以揀咗bespoke

佢次次接新客例牌都水mto mtm
我都心意已決直上bespoke 所以唔會動搖
洗唔洗 size down 半碼? t 記好少見到有,好少機會有得去試下
明白Mtm同bespoke既做法係完全兩回事
但其實Mtm同bespoke 出黎個效果具體會有咩、有幾大分別
小妹諗住慳dd去mtm
點知一笠,hiro:bespoke 啦你
儲下錢再去了見到想整嗰對嘅實物,真係靚到癲
大癲,咁點搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞