【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
我對CJ CONNAUGHT 2 都係咁,左腳un腳趾公關節位,明明喺tassel度試咗好耐都冇嘢而家唔知着唔着多排睇過點先
鞋真係好難講 不過唔啱就係唔啱 冇幸福的
如果想做black tie dinner jacket 嘅 waistcoat,做U/horseshoe 形 的話 single breasted waistcoat個底應該係pointed edge/straight edge 定係rounded? 苦惱中

同埋waistcoat係咪加埋lapel 好d 想classic 小小
有冇人試過對馬臀其中一隻鞋刷極都係咁dull咁乾 另一隻反而好易出油
其實無乜所謂,個人偏好平底/直接買腰封。至於加唔加lapel,如果你係想classic少少的話就愈簡單愈好。
緣份黎,有時馬屁股啲野好撞手神。刷唔出油試下加少少馬屁cream用機擦,會好啲。
有無師兄試過用 a 記代運 alden 返黎香港?
見到佢哋lhs 幾齊碼.....
如果你指snuff lhs 佢地都預你細半碼
試過用b n s 買alden
大把肯用轉運la
新嚟報到 想問下咁多位師兄覺得Santoni嘅皮鞋嘅質素點?
想買皮帶送比老豆 (平時會見下客)有無咩推介
去tassels揀,豐儉由人
返工我會叫您再think think
我有幾對cordovan結果好小著,接受唔到咁重同埋無calf咁舒服,一日10個8個鐘幾辛苦
希望其他師兄唔好屌我
或者您叫您秘書幫您舒服舒服可能okay
車仔啲馬patpat質素好參差 個人覺得online買搏唔過
馬屁股會硬好多
想請教下大家Stefano Bemer sizing既問題
本身著開John Lobb uk6.5 牛巴牌Double monk 6
如果Stefano bemer J last應該著幾號
J好似都偏細,uk7穩陣少少,但J last低腳背,未試過最好審慎少少
唔太識分,咁呢隻款係for 咩
追post 頭見到呢個牌子
再係佢度揀
thanks
我返工個邊唔使咁formal,咁睇都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞