【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
其實買左兩套都萬幾蚊。有時間早知去度身訂做

如果全黑想冇咁formal 可以襯咩呔同恤衫?
唔好搞咁多嘢,只會炒車,乖乖地白恤加條黑/深灰/淺灰tie。除非你係高手中嘅高手,如果唔係黑色西裝永遠stick with黑白灰。
有無相
影套嘢上嚟睇吓有幾黑 咩布先

呢套
你係唔係一定要打呔?定唔打都得?
其實唔打都得。唔想好似去喪禮咁
主要係驚你dress code要打姐,如果唔洗的話,白色one piece collar shirt/crewneck tee都可以幫忙dress down,不過就記得唔好全部深色,驚有陣撈味。而家呢個時代唔係個個人都介意,但既然係去傾生意就無謂冒險啦。
有冇咩推介?
Budget $500-1000左右
想買埋袋巾
Tee的話moon castle 囉,opc shirt呢個價錢就算啦。代袋求其去買條white linen is good enough
$1500樓下呢

一炮過買左兩對
等左3個月先到手
圖片?
想做件傳統黑膠綢中式外套/綿襖,請問各位有無司傅推薦,唔該。
要等其他巴打答你了
年華/十一十三,如果你有budget搵Arnold做都好

最近隔山買鞋 入咗對Alden modified last suede boot
我買咗us 9.5d 包覆感幾強,同zonkey boot (uk9 classic last) 差不多
但heel cap 比classic last細啲 包腳踭包得好啲
Toe box 亦短啲 但空間大啲 (腳趾公上下郁嘅位多啲)
forefoot 位就比較闊啲
Instep我覺得兩者差不多 分別唔大

以同樣窄鞋腰嘅last而言 zonkey boot 會比較窄長, modified last 就比較短同闊
但著上腳都係舒服嘅

如果似我有扁平足又唔怕/著慣咗足弓位有嘢墊住(or un住會唔舒服)我覺得都係唔錯嘅選擇
唔該晒牛巴

佢件tang jacket classic 同light 睇落都非常唔錯
唔知新星宜家仲有無得做中式衫
新星你要打去問下了
有冇師兄去過coller度身訂造,想問下呢間得唔得
Alden啲boot都真係幾啱胃口
同cj比起真係粗獷啲 country啲

Google過modified last, 發覺Anatomica 啲modified last真係比較靚
雖然佢哋推嘅fitting (大一至個半碼,但窄一度width)舒唔舒服就見人見智
但窄一度嘅modified last 望落就真係幾靚仔
舒唔舒服呢家嘢係好睇自己嘅,鞋都係按自己感覺為準比較好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞