【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
番工粗著有咩推介 最好襟著少少
番工粗著有咩推介 最好襟著少少
睇#4 先?
唔好意思,想搭單問埋
有對suede著舊咗好似比新買嗰時淺色咗好多,係咪買返同色renovator spray噴下就可以?
噴完使唔使再刷?
是。噴完乾左當然要刷番起啲毛,同埋你唔好預100%recover,正常使用老化脫色一定有,噴野是遮但唔會100%還原。
Suede係咪唔建議自己補色?
自己黎定出面黎分別都不大,都係咁整。
洗唔洗噴防水?
我自己唔噴的,但有人會噴,淺色噴左好啲,深色我覺得無乜所謂。其實噴防水都只係防潑,落雨一樣是頂唔到的,液體係上面留太耐一樣會滲,防都係防啲日常小意外。
多謝巴打新手想再問多少少 唔同色嘅皮鞋 使唔使分2個刷 一個擦啡一個擦黑
深色一個淺色一個就可以
牛巴, 想請問吓你之前推介既Loro Piana Proposte Albiti wool-silk-linen denim discontinue 左未? Thanks
好似無左,但你可以望下Loro有本叫smarter,入面好似有啲差不多spec野不過都幾貴下
唔該你, 想問之前嗰隻布係偏灰定藍?
相逢恨晚, 我再睇睇,唔該你
緣份既野係咁
想做一套西裝結婚, 有無邊間鋪推薦?
建議睇睇post頭先
我其實睇咗,你recommend 個幾間我都search 過, 只不過我睇頭個5 間d ig fb相好似一般般,唔知係model 問題定點,最貴個2 間就無咩相所以comment 唔到。 所以我好疑惑係tailor 問題定係結婚西裝唔應該搵佢地做我expect 件西裝係挺身撐得起個人,如下圖,佢個身型同我差唔多
咁你有冇諗過可能係人既問題同埋唔係我recommend,係咁多個post巴打們既總結黎。
有冇相做例子點解覺得你覺得個幾間d西裝唔夠挺身?

你張相件西裝都唔見得好好先唔好講婚紗相用唔用皮帶,件jacket太短太緊 個lapel又太窄
會唔會個分別純粹係相中人係鬼佬身型
九成係睇人唔係睇衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞