【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike

FYI
大伏
想問下大家 如果自己有布 去鋪頭整西裝大概幾銀?

整外套+褲

同埋有無推介邊間好? thzzzz
想問吓我著緊對 Alden LHS 馬皮 - 兩邊腳背同埋右腳腳趾尾落啲覺得頂

想諗吓有咩解決方法?
1 換鞋墊有冇用?
2定係因為個last唔岩我?
3定或係要買大一個Width(E.g. D> E)?
1 破壞體驗不建議。
2腳背無乜得搞, LHS VAN last 已經係高腳背。有可能絕症,等其他師兄再答
3唔一定幫到。或者大半個碼更有效?
想問各位有咩leather lotion 好推介, 著緊對啡色皮鞋,諗住清潔下但唔知咩牌子好
一定係saphir
Thanks, 上網睇完佢D產品, 想問多一樣野係咪要用完Saphir Smooth Leather Cleanser 先好用Smooth Leather Lotion, 佢呢隻Smooth Leather Lotion 係咪唔會當用埋黎清潔?
想問香港邊度會有Over the calf襪買?覺得幾型,不過應該好少
你不如俾對鞋張相黎睇下再決定用咩產品

心碎
陰公露埋白,打個蠟遮下算啦
哇屌 踢到咩咁花
Kick親踢到渠蓋
而家都唔知點算
Tassels
買過幾對
基本上淨係冬天先會用
油黑佢打返蠟當睇唔到
Shoes cream上色 + 鏡面蠟
諗住去sogo間mr. Process整
有無巴打試過佢
所謂整都係磨兩野砂紙打番蠟,自己黎都的啦呢啲野是只有得遮無得整的,除非你成塊皮換左佢,不過分分鐘整好個價錢你可以買兩三對
點解淨係冬天?太厚?
個人意見,你係連登問得依個問題,就未係好適合CMT
太長啦 包住小腿好焗
新手唔好啦
請問第一次去做衫應該著咩去先方便 fitter試身同啱 etiquette
事關我肥咗好多,啲rtw shirt 同褲全部都唔啱了,得返t shirt 牛仔褲著到
去u記買件shirt 同 chino 先去做又好似多咗
請問點算好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞