【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
online幫襯泡菜仔買ring jacket
$4000有找
邊間泡菜仔?
Lamarche

我好耐之前買
頭先上去望多次 多左好多items on sale
同埋減得狠左 最平嘅jacket $3000有找
跳樓價
牛肉乾巴打

想問吓fused/ half canvas / full canvas 其實有咩分別?製作工序上我知道分別,但係唔知道着上身嘅感覺有咩分別

Full canvas 係咪會着得舒服啲?
有fuse = 焗,fuse是一塊薄膠膜黎
Suitartisan how see?
溫提:大家小心選擇,cutting同RJ by armoury不盡相同。
好耐以前隔山買牛買左件la marche,覺得cutting比較窄,褲亦比Armoury果啲低腰。唔岩著,結果攪左好耐先係carousell賣得出

最好係去首爾順便買
Jacket買LMJ-06MK2
=ring jacket model no.253
呢個係classic Neapolitan cut
佢size跟日本
Style forum有講著開Armoury 嘅要size up
新手一問
想買對Loafer 用黎casual著
大家有無咩推介 budget 2000內
示意圖
算係比較涼同番得工,但好硬同埋個shin都幾勁,同埋點都涼唔過cotton、linen。做sport jacket得會寧願揀番wool-silk-linen blended 之類既野或者pure linen。
Mare都熱咁你唔好著褸好啲 再唔係試mare入面塊150g 溝silk seersucker囉,最輕最薄了
Solbiati有啲有pattern既pure linen
有冇ching 買左岩磨尼
新個件ice cotton tee
想整番件
同問 見新A記同A記差唔多價 有冇巴打有晒兩件比較下
窮撚本身淨係著過moon castle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞