【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
問下 Steven Hitchcock 或者Tom Mahon
Sc個木釘鞋腰其實係咪換兩次底就收皮?
其實佢地換底唔會搞個鞋腰(如果我無記錯),鞋腰果度無延條(180 degree welted)所以搞佢對鞋會散,換底時會切走前面個掌,然後淨係換果part。
用返返學鞋
想問去WW Chan做一痮深藍色西裝見工用幾錢到?
睇料,貴布又有深藍色,平布又有深藍色,真係唔識點答你,不過可以同你講起錶萬五。
謝謝
二萬到,質素係咪好好㗎?
定去Gordon Yao會日好d?
如果做工計,我諗我講WW Chan啲西裝香港第一應該無咩問題,至於兩萬質素係咪好好,如果你個「質素」係講緊performance,應該都可以搵到唔錯嘅布;但係如果你係講緊行業內所講嘅「質素」(即係啲紗幾幼、用咩紗、點織etc),就基本上一定唔會。

做套衫,布料只係佔一部分錢,但手工、經驗、眼光都係錢黎,萬五只是「普通西裝兩件頭」既「起錶價」,如果係講緊做禮服,做Tux起錶係三萬五(2piece)、Morning suit係五萬幾六萬起錶。

另外,講番布,舉個例一套西裝兩件頭要三米左右布(175身高、160磅以內),一啲靚既高枝精紡,例如Scabal Miracle (180s 3ply,cut length trade price )一米過三千,淨係講攞塊布返嚟嘅成本都成萬蚊,呢類形既「靚布」係陳記度做兩萬蚊套就冇可能。
補充兩句,講真你係去見工姐,布料唔使揀到咁貴嘅,學Patrick話齋,揀個可靠啲既牌子start with 100s worsted咪幾好,有時唔係貴就得,都要啱自己需要。
有個問題想問下
Suede 鞋應該點打理?
有塵就用刷/膠刷下佢係咪就 ok
我上網有啲會清潔完噴 suede renovator 補下色
有啲就話噴下防水
同埋鞋踭塊膠就黎磨走蝕最貼地嗰塊膠嗰陣就要拎去換?
睇 shoegazing 話
This top piece part is either all rubber or leather with the back piece in rubber. It’s only the bottom part that is made to be worn on. …
You should simply never let the wear get to the point where you start to wear down the lift pieces. It also costs an additional sum if the shoemaker has to replace also the lifts in the heel, completely unnecessarily.

驚理解錯
禮服既價格高咁多係源於用料同造工既不同?
每間公司收費公式唔同,一般黎講禮服會貴20%左右,同埋禮服用既料比較局限,我知個數係因為有一次我朋友想做但係又唔好意思問,所以我幫佢手問陳記,詳細情況,建議自己問返陳記。
造裇衫有咩好推介,唔洗太貴
想問大家買Falke d 襪係咪通常us amazon買?
同埋你地買咩款多?
新手想追完po 想試下去AC朝聖

想問下有冇得剩做一件恤衫試下先?
上年中可以,你有興趣可以去landmark問下係咪仲接受
landmark CS 好好,根本上問咩都肯答
咁有無d 性價比高既布 都係formal 灰色為主
其實都係買返d reputable d既牌子110支精紡,可以上裁縫舖睇布版再叫店員推介下,始終布商俾間間舖頭d折頭都唔同,好難講話邊d布性價比高d
我想問JM Weston嘅Le Moc' Weston Loafer同Mocassin 180嘅分別係咩? 同埋Le Moc' Weston Loafer 值唔值得買🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
Apron stitching 縫法唔同、Last唔同,同埋180係Goodyear welted,而Le Moc' Weston Loafer係Blake
想問下有冇大概係Paulsmith價位嘅袖扣鈕推介
睇過Paulsmith唔係好啱
ps係幾錢?
兩三千一套西裝外套+褲有冇推介
ching你頂住 我走先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞