【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
Alden軟木想換狗牙底,唔想返原廠一樣,依家邊間正常,幾年無整鞋唔知路
當套西裝成兩皮就會覺得jeeves個價錢接受到
路過想問 有間好似叫FUNCTION 有賣啲平嘅皮鞋 執咗幾間 依家邊到有分店

唔記得有無記錯舖頭名 只記得係F字頭 綠色招牌
係,Jeeves交嘅貨絕對對得住佢收嘅價錢
亦都同拎咩嘢去洗有關,衣物成本較貴嘅絕對值得

我最近拎咗一條有BBQ食物漬係上面嘅西褲去洗,係可以完全洗走哂
有得補
因為太重同Performance Wise連羽絨同Fleece都唔上

我自己去Vintage 鋪都係睇手感同皮既保養,Sofar大部分都⋯ 唔得
Loro果件好輕btw
我哋講緊Vintage鋪200蚊USD內既貨咋朋友
呢對痾躉?
想請教下,呢啲店舖style上有咩分別?唔知有冇理解錯,例如db係咪偏意式,brown個cut偏英式少少?謝謝
唔太建議用英式、意式咁地區劃分。不過就算你真係想用咁嘅方式去區分,個答案係調返轉。
咁其實應該點分?想學下野
我諗主要係睇house cut
最易睇係個Lapel, 肩位, 收腰同埋衣長
唔同tailor有唔同style
就算一樣係英式 有相對柔軟嘅drape cut,
同埋structured嘅military cut, 馬術式
好難就咁用英式意式區分
而一樣做drape cut嘅Anderson&Sheppard
同埋Steven Hitchcock都好大分別
所以話唔同tailor個處理可以差好遠
難以用三言兩語概括
係呀. Cordovan.
其實依家on list鋪乜都做 亦都唔覺有乜特別好特別差 你鐘意意式嘅soft shoulder 英式修腰都可以叫到佢地做
最重要係做出嚟襯唔襯你 同埋佢get唔get到你想點
Performance wise應該冇野比得上羽絨
我係純粹為咗啲毛毛 襯個vintage country look
有啲太耐歷史明顯睇得出好乾好硬 呢啲一定篩走
組成一件衫既元素有好多,由剪裁方式到結構組合,由垂直比例到垂墜分配,要講可能講一個月都講唔完。

簡之論之的話,我覺得以地區區分風格會有好多混淆同模糊既成份。

唔知道各位有無睇過幾年前有唔少blogger或者時裝雜誌都好鍾意整既唔同地區西裝風格圖,例如話︰拿坡里既西裝就係無/軟結構;英國既西裝就係線條突出、收腰勁、硬朗、雙衩;美國既西裝就係單衩、大大件等等。

睇到呢度,如果對西裝有少少認知既朋友都應該會有個疑問,咁唔通英式西裝就無單衩?意大利西裝就無強結構?明顯地事實唔係咁。就好似Rubinacci、Paone、Panico呢啲有代表性既拿坡里名家,佢地既出品大多都有落墊,而發明軟結構既Attolini 本人,亦係從Rubinacci出黎;又或者英國,名店Anderson & Sheppard 就係出名做軟結構西裝,又或者睇睇另一間名店Henry Poole線條保守溫和,無所謂既強勁收腰。

其實每一間裁縫鋪都有自己既輔料偏好,有自己既剪裁系統,或多或少會有唔同,呢個同西裝體系傳播同發展有關,即使係同一地區,都可以因為師承系統既不同而有好大區別,用番英國做例子,用Tommy Nutter一系發展落黎既剪裁系統(如︰Edward Sexton、Michael Browne),做出黎既別就同Anderson & Sheppard一系出黎既好唔同(如︰Steed Tailor)。即使係同一間鋪,只要生存時間夠長出品都可以大相徑庭,例如︰Anderson & Sheppard一系本身都已經有唔同年代既區別(如︰Drape cut時期、John Hitchock 掌舵時期)。同一城市同一區(甚至曾經係同一條街)上既裁縫都可以有咁大區別,更何況係一個城市、甚至一個國家既裁縫?點會用區區一張圖幾個術語就講得清。

網上流傳好多「地區風格」既講法,當然唔可以話佢完全無道理,但好多時都係用stereotypes去將某一地區定形,因為佢地既受眾係普通大眾,而佢地默認一般現代人對呢類知識係一無所知,所以會用呢種易入口既方式去傳播,但如果係想要了解成件事多啲,其實呢類資訊係好不可取。

即係同連登仔講香港女仔一定無波得腳、台灣妹一街大波、日本妹就賢良淑德一樣,真實世界邊係咁單一。
咁有啲鋪頭確實係有某啲野做得好啲,做得一類野多會做慣手勢。
唔知而家去AS想佢哋做返舊時嗰隻
drape cut, 佢哋仲肯唔肯做呢
應該係唔識做,你搵Steed實際啲
jeeves 洗唔洗到 barbour wax jacket
我冇wax Jacket,答唔實
你可以WhatsApp問佢地double check先,佢地答得好快
其實可以自己係屋企用洗衣機洗(認真)
正常洗就得,定有啲特別step?
感謝牛巴詳盡解答明白始終要真係去買去研究先會比較分辨到自己心目中想要嘅風格
但作為初學者,又覺得西裝文化博大精深,愈睇愈有趣,但無辦法普及到比多啲人,又真係有啲可惜,始終係而家即食文化嘅世界,現代人好難願意投放咁多時間去研究,更遑論去比多少少去試下整一套有質素嘅西裝
有時sterotype反而令大眾易啲分辨,對於點摸索自己想要嘅style,又好似會顯得易好多,所以先會咁提問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞