【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
Falke
巴打用緊咩返工袋?成日想搵個襯到business casual又出到街既briefcase
Carl Friedrik係靚,但係又唔想驚刮傷啲皮baby個袋
Nylon / canvas大家點睇?
Filson Original Briefcase同Stuart and Lau都睇過下
見後者網上打手都唔少,同埋放唔滿嘢就keep唔到個袋形
巴打又冇2-3k HKD靚袋介紹下?要有14“ padded laptop位
呢個價位冇乜研究,但係如果放唔滿野又唔想袋形塌可以考慮喺入面放個B記相機袋內膽,幾舊水一個,幫到keep住個形仲可以做埋間隔。
用緊呢隻我覺得都幾好,不過係satchel唔係briefcase
https://nutsac.com/products/satchel-15?variant=12850904203306
JM Weston
幻覺黎,成日無貨要by request
睇錯以為B計相機袋 以為自己覆緊post
認真有諗過買個HP 2020做返工袋
但係messenger好似casual咗少少
同埋始終冇padded laptop compartment
雖然form同function都好好
仲可以當埋相機袋
內膽等我再研究下先
多謝巴打介紹
又識多個brand
啲size都唔易估
內膽其實好多大相相機鋪都有賣,big panda果堆。用tote或者軟身公事包的話塞個膽入去幾好
一定要試
建議睇下女友/老婆/老母有冇啲又大又重全皮嘅中性袋 tote bag holdall之類
呢啲袋好多女覺得靚買完用幾次就覺得太重放返入櫃 問下分分鐘尋到寶
依家買個filson都3千 個人覺得唔太值 同埋用起上嚟麻麻哋
CJ boston 其中一對我呢幾年最常着嘅鞋
巴打識嘢
Filson 256個個都話質素越黎越差,然後Filson又繼續瘋狂加價

6千樓下冇咩揀
未試過
老婆想試試佢啲高踭鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞