【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
唔該晒牛爸 我都係啱啱入坑,淨係聽過Hiro 一個,等我試吓Hiro 再研究下Bespoke 同RTW 各自嘅優劣
Hiro 淨係接熟客介紹?我係唔係要帶埋個friend 同我一齊上去
都唔係嘅,不過會問好多野'例如點知佢哋'點解要做bespoke……
Jm weston 最近係咪要去日本買🤔
澳門都好似有
最近睇緊英國savile row made to measure,問過CAD,two piece 用埋loro piana都係 £2000,都係好奇先問佢loro幾錢,一開始以為會係天價

本身係上去整恤衫mtm 當買個體驗,但其實個tailor (consultant?) 有啲 hea,揀collar都冇好認真俾我睇佢地既分別; 反而後面另一位做tailor就好認真介紹唔同既西裝布質,坐低同我傾咗半個鐘,不過因為新手上路白紙一張,有啲terms我都唔係太明

suits仲諗緊整唔整好 佢話suits要整三個月,恤衫就四個星期,有啲擔心亞洲人身型係咪唔適合喺SR造,大家點睇?
唔講都唔知
得閑過大海睇下
做啦,仲諗乜?
稍微解答下啲你既疑問/迷思先(在我力所能及嘅範圍內)

一、Loro Piana口唔淨係得貴野,佢亦都有平野的(正如LV都有膠皮卡套一樣),所以要睇埋系列同spec 而唔係只睇牌子。

二、Savile Row黎講如果係仍在本地製造(非外判至印度)既幾間黎講,bespoke 5千零鎊係起價。MTM多數平三分一到一半,至於點解平咁多,除左因為MTM唔洗開版外,一般黎講手三既Spec會低啲,而且好高機率係外判到大陸/印度工場。CAD既MTM據我所知唔係英國造。(如我有錯煩請指正)

三、亞唔亞洲人身型呢啲係迷思黎。就好似你在香港街上都有高矮肥瘦駝背挺胸,外國都一樣。做得MTM/Bespoke呢個唔應該係concern黎,因為佢哋理應各類身材都有能力處理。再者,SR主要客戶其實非本地人,而係以大陸佬、中東佬、美國佬、俄佬為大宗,更何況CAD主理人本身就係日本人。
感謝牛巴 關於第二個point,我搵資料既時候CAD對於產地好似都係含糊其詞,所以都諗緊去佢度做值唔值
今日拎返對馬屎忽,saff超有心機幫手,又可以入櫃
除非你一定要係SW做我唔建議£2k mtm
其實佢係bespoke £1400起步,SW嚟講簡直係義海價
我本身係完全新手,著開成衣,但係一路都知唔啱身,後來有次不幸碌到關於sw既article,所以先開始睇啲相關資訊

可惜唔係長stay香港,如果唔係就咁爬文都見到大家好多穩陣推介
睇你西裝咩色
可以襯返
啱啱先睇到打錯做SW我都係英國,覺得你可以睇睇whitcomb and shaftesbury 我有一套係佢地到做緊認為唔錯。
本身對西裝、衣著近乎0知識
(一直覺得著上身乾淨整潔就ok)

早排轉咗工,出席啲行內峰會覺得自己衣著真係相對真係差少少。一來身型脹咗而啲suit唔太跟得上,二來恤衫都舊晒所以諗住一次過執一執個衣櫃

打算2套西裝(見客次數一星期1-2次左右,2套suit應該短期夠做),買大概4套恤衫(之後再慢慢換晒佢)
如無意外,皮鞋都買返對新

追咗少許post,加budget 上嘅建議,打算去suit supply 度直接買,尤其真係對剪裁方面我真係唔太熟。直接買2套現成先應該傻瓜都搞得掂啩(之後會再造多2套)。咁樣有無乜大問題(或更好建議?2套suit我預8000-12000)

想搭單問下,恤衫方面有無咩鋪推介?
Cuff link 就有嘅,想揀返幾套好少少嘅恤衫

對唔住,我知我好伸手
唔建議suit supply,連埋改衫費都差唔多可以去db/bt 做一套。新手去上述兩間仲好,聽staff 意見都細機會會炒車,又可以學下野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞